fbpx
Stikstofoxide opname verhogen met GPLC als NO Booster

Stikstofoxide opname verhogen met GPLC als NO Booster

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 2 minuten

Eerder schreven we over stikstofoxide en NO-Boosters, producten die de Stikstofoxide opname zouden verhogen en daarmee spiergroei. In hetzelfde artikel leggen we uit waarom het populaire Arginine hiervoor niet bijzonder geschikt is en noemden we Citruline als beter alternatief.

Een andere onderzochte Stikstofoxide NO-Booster is de mix van aminozuren Glycine en Propionyl-L-carnitine, ofwel GPLC.

Stikstofoxide: wat is het ook alweer?

Stikstofoxide is een verbinding van zuurstof en stikstof met de chemische formule NO. Vandaar de naam NO booster, wat staat voor de stikstofmonoxide, namelijk Nitric Oxide.

De voordelen van stikstofoxide supplementen komen voort uit de specifieke enzymen die namelijk het aminozuur Arginine afbreken waaruit stikstofoxide vrij komt. Dit leidt tot vaatverwijding en dit bevordert weer de bloedstroom.

Stikstofoxide verhogen met GLPC

In onderzoeken van de University of Memphis werden eerst ongetrainde personen en later mensen met gemiddeld 8 jaar GPLC toegediend. Bij de ongetrainde proefpersonen bleek toediening van 1 tot 3 gram GPLC voldoende om tot hogere NO-niveau’s te leiden. Bij het onderzoek op getrainde proefpersonen werd 4.5 gram verdeeld over twee momenten per dag gebruikt gedurende 4 weken. De resultaten waren dat in de meeste gevallen de NO-niveaus (statistisch significant) gestegen waren, maar niet bij iedereen. GPLC werkt dus niet voor iedereen. Dit geldt overigens voor meerdere supplementen (Creatine bijvoorbeeld werkt voor 30% van de gebruikers niet omdat deze van nature al een hoog niveau hebben door hun dieet).

Een belangrijk verschil ten opzichte van Arginine (en Citruline dat in het lichaam wordt omgezet in Arginine) is dat Arginine en Citruline werken via en in combinatie met insuline. Bij GPLC bleek het dieet (koolhydraten–>insuline) geen invloed te hebben op de stikstofoxide niveau’s waardoor zij concludeerden dat GPLC ook zonder koolhydraten werkt.

Overigens weten ze niet hoe GPLC dit doet. Het vermoeden bestaat dat GPLC het endotheline enzym stikstof oxide synthase, verantwoordelijk voor de vorming van stikstofoxide, harder laat werken. Een ander mogelijkheid is de remmende werking op een oxidatief enzym dat door vorming van [[vrije radicalen]] NO-niveaus verlaagt.

Het is op dit punt misschien handig te wijzen op het feit dat deze onderzoeken zijn gefinancieerd door Sigma-tau HealthSciences, een producent van GPLC-producten. Voor mij altijd een reden om op zoek te gaan naar andere onderzoeken naar het supplement door ”onafhankelijke” onderzoekers.

GPLC wordt in Europa gebruikt als medicijn voor hartaandoeningen tegen hartfalen en slechte bloedcirculatie. Het hart gebruikt bij voorkeur vet als energiebron. De Carnitine in GPLC helpt hierbij door overdracht van het vet naar de [[mitochondria]] van de cellen (vandaar dat Carnitine vaak als Fatburner wordt gepromoot).

“Glycine, een niet-essentiëel aminozuur, bevordert creatine synthese, stimuleert de groei hormoonspiegels, helpt de zenuwen bij het afgeven van signalen aan spieren om te contracteren en verhoogt de NO niveaus. Carnitine, hoewel technisch gezien niet een aminozuur, gedraagt ​​zich als een aminozeer en is verantwoordelijk voor het versterken van de anabole effecten van testosteron, het vergroten van vetverbrandending en verhoging van  NO niveaus. Combineer de twee en je hebt het potentieel voor heel wat  spieropbouwende voordelen”.

Voordelen Stikstofoxide verhogen

Hiernaast heeft GPLC andere mogelijke voordelen. Het zou verlagende effecten hebben op melkzuur. Bovendien zijn er meldingen van gebruikers die aangeven minder last te hebben van de negatieve bijwerkingen van een ketose dieet (zeer weinig koolhydraten). Tenslotte zou het de androgene celreceptoren bevorderen waardoor de anabole werking van testosteron toeneemt. Voorlopige studies tonen dan ook aan dat GPLC zou kunnen helpen bij (mannelijke) impotentie.

Meer onderzoek zou zeer welkom zijn. Zolang er echter geen onderzoeken zijn die het tegendeel bewijzen, is er maar één reden waarom je GPLC niet zou uitproberen, de hoge prijs!

Bronnen:

  • http://www.ergo-log.com/gplc.html
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20209464
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2211291/?report=abstract
  • http://www.ironmanmagazine.com/site/another-no-booster/
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Spiermassa
  • Sterker worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen