fbpx
Plaatselijk vet verbranden

Plaatselijk vet verbranden

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 3 minuten

Plaatselijk vet verbranden, is dat mogelijk en zo ja, hoe? Veel mensen die naar de sportschool gaan hebben als doel om af te vallen en vaak moet er dan ook wat plaatselijk vet verbrand worden rond de zogenaamde ‘probleemgebieden’. Er zijn ook mensen die wat slanker zijn maar bijvoorbeeld een zwak gebied kennen met wat extra lichaamsvet.

Plaatselijk vet verbranden

Voorbeelden van plaatsen die vaker wat meer lichaamsvet bevatten zijn bijvoorbeeld het gebied rond de heupen, buik, dijen en billen of bijvoorbeeld de losse huid rondom de triceps. De vraag wordt dan ook vaak gesteld of het mogelijk is om op deze specifieke plekken vet kwijt te raken en hoe dit dan precies werkt. Het blijkt dat veel mensen de spot reductie theorie niet goed kennen omdat velen ook denken dat wanneer ze buikspier oefeningen doen het vet rond de buik weg gaat.

Is plaatselijk vet verbranden mogelijk?

Van vroeger uit zou er gezegd worden dat plaatselijk vet verbranden (spot reductie) niet mogelijk is. Wel is er de laatste tijd veel onderzoek gedaan of dit wel echt zo is. Zo is er een studie in 2006 uitgevoerd door de universiteit van Kopenhagen. De onderzoekers lieten mannelijke testpersonen dertig minuten lang single leg extensions doen met lichte gewichten. De doorbloeding van de vetcellen werd gemeten in zowel de getrainde als rustende dijen. Ook werd er gekeken naar de afbraak van de vetcellen. De onderzoekers konden een verhoging van de bloedtoevoer en vetcel afbraak zien in de getrainde dijen vergeleken met de rustende dijen. De studie suggereert dat lichaamsvet waarschijnlijk het liefst wordt verbruikt van het gebied dat getraind wordt. Maar concluderend waren de verschillen zo klein dat er eigenlijk nog steeds geen sprake is van plaatselijk vet verbranding of spot reductie.

Het vervelende aan dit alles is dat veel mensen bijvoorbeeld vaak slechts één of twee plekken op het lichaam hebben met wat extra lichaamsvet. Concluderend uit het onderzoek blijkt dus dat wanneer je minder eet en oefeningen uitvoert rond de probleemgebieden het lichaamsvet niet als eerste op deze plaats zal verdwijnen. Allereerst is het vaak genetisch bepaald waar iemand het meeste vet aanzet en opslaat. Eerst zal het overige vet van het lichaam verbrandt moeten worden voordat het vet van het probleemgebied wordt verbrand. Wel is het zo dat wanneer je spierversterkende oefeningen doet rondom de probleemgebieden, je wel spierweefsel aanmaakt en daarnaast wordt de spierspanning wat verhoogd, waardoor het betreffende gebied er wel strakker en beter uit kan gaan zien.

Hoe kan ik plaatselijk vet vebranden?

Afvallen is theoretisch gezien niet zo moeilijk. Je moet zorgen voor een negatieve energiebalans, oftewel je moet minder calorieën binnen krijgen (eten) dan je verbruikt (met actief bezig zijn, stofwisseling etc.). Daarom is het belangrijk om dit te monitoren zodat je een idee hebt van je calorie verbruik. Hier zijn handige apps voor zoals onze eigen FITSociety app die je kunnen helpen met het tracken van jouw voeding en calorieen.

Er zijn ook supplementen in de vorm van fatburners die je kunt gebruiken indien je wilt afvallen. Deze zijn een steun in de rug, het begint natuurlijk met het aanpassing van je voeding en het doen aan meer beweging.

Slim Belly en plaatselijk vet verbranden

De Slim Belly is een fitness tool dat ook suggereert te helpen bij lokaal vet verbranden. Vaak train je dan met een Slim Belly om je middel en je voert wat cardio oefeningen uit. Daarnaast wordt er rekening gehouden met je voeding. Een combinatie hiervan zal ervoor zorgen dat je afvalt. Dit zou namelijk ook gebeuren wanneer je geen Slim Belly draagt en toch dezelfde oefeningen uitvoert en de voeding in de gaten wordt gehouden. De Slim Belly zal je niet laten afvallen wanneer je ermee op de bank gaat zitten. Helaas is er nog geen onderzoek geweest dat één groep met Slim Belly en één groep zonder Slim Belly laat trainen om de resultaten te kunnen vergelijken.

Conclusie

Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar plaatselijk vet vebranden, maar voor alsnog is er geen onderzoek geweest dat kon aantonen dat lokaal vet verbranden mogelijk is. Ook al is het waarschijnlijk zo dat het liefst lichaamsvet wordt benut waar de spieroefeningen wordt uitgevoerd, maar het effect te klein is voor het behalen van resultaten. Nogmaals de beste manier om vet te verbranden is om een mooie combinatie te vinden van bewegen en letten op je voeding. Dit zorgt ervoor dat JOJO effecten uitblijven en een gezondere levensstijl wordt gevonden. Het creëren van een negatieve energiebalans zal er absoluut voor zorgen dat overtollig lichaamsvet verdwijnt. Helaas niet meteen op de gebieden waar we graag het eerst resultaat willen zien, maar met genoeg doorzettingsvermogen zullen ook deze gebieden slanker worden

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen