fbpx
Whey concentraat of whey isolaat: wat is het verschil

Whey concentraat of whey isolaat: wat is het verschil

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 3 minuten

Wanneer je een eiwitshake wilt kopen om voor de extra eiwitten te zorgen kan het een vrij pittige zoektocht worden. Immers, de huidige markt van eiwitshakes wordt overspoeld door een enorm aanbod van fabrikanten die allemaal het beste beweren. En daarnaast heb je de keuze uit Whey Concentraat en Whey Isolaat. Wat de verschillen tussen deze twee zijn willen we hieronder uitleggen. 

Wat is whey?

Eiwitshakes zijn samen met creatine de best lopende voedingssupplementen in Nederland, zo niet in de wereld. Eiwitshakes kunnen helpen bij het bevorderen van spierherstel waarbij spiergroei beter tot stand kan komen. Maar wat is whey eiwit precies? In ons artikel wat is whey eiwit leggen we je haarfijn uit wat whey exact is en hoe het tot stand komt, maar hieronder nog een korte uitleg.

Whey, oftewel Wei in het Nederlands, is een bijproduct die tijdens de productie van kaas ontstaat. Bij de productie van kaas is melk het hoofdbestandsdeel. Wanneer de melk wordt voorzien van stremsel en zuursel ontstaat er een gel achtige substantie wat we wrongel noemen. Deze wrongen wordt door een filter geperst waardoor kaas ontstaat. De substantie die achter blijft in de filter wordt gedroogd en dat is de whey eiwit poeder die we kennen.

De poeder die achterblijft bestaat niet uit 100% whey eiwit. Hier zit vaak nog vet, koolhydraten zoals lactose en eiwit in. Vaak ligt de concentratie eiwit tussen de 20 tot 90 procent. Deze concentratie eiwit bepaalt de classificeringen concentraat en whey isolaat. Daarnaast bestaat er ook de hydro isolaat. Hieronder lees de verschillen tussen deze drie.

Whey Concentraat

Dit is de meest gebruikte vorm van whey. De whey concentraat bevat een eiwit percentage tot 80 procent. Naast eiwit bestaat de whey concentraat ook uit koolhydraten, door voornamelijk lactose en door vet. Hierdoor is de smaak van deze whey ook iets rijker en mengt het ook goed.

Whey Isolaat

Dit is de puurste vorm van whey. De Whey Isolaat bestaat uit meer dan 90 procent uit eiwit en bevat een stuk minder koolhydraten en vetten. Om tot een whey isolaat te komen zijn er verdere zuiveringsmethodes nodig die de whey isolaat vaak duurder maken dan de concentraat. Dit kan een nadeel zijn wanneer je als sporter beperkt wordt door je budget. Daarnaast kan de smaakt ook minder goed zijn dan bij de whey concentraat. Dit maakt het een minder populair voedingssupplement.

Whey Hydroisolaat

De whey hydroisolaat wordt nog eens extra bewerkt door enzymen. Hierdoor worden de aminozuurketens opgeknipt waardoor deze direct kunnen worden opgenomen door de darmen. Vaak wordt whey hydroisolaat aanbevolen aan mensen die lactose intollerant zijn De smaak van de whey hydroisolaat is de minst lekkere van de drie.

Verschil tussen whey concentraat en isolaat

Zoals je hebt kunnen lezen wordt whey isolaat extra bewerkt waardoor het zuiverder is qua eiwit gehalte. Indien je geen extra calorieen binnen wilt krijgen maar wel zoveel mogelijk eiwitten dan kan de whey isolaat een goede optie voor jou zijn. Door de extra bewerking worden namelijk koolhydraten en vetten verder afgescheiden en blijft er meer whey, in een hogere concentratie achter.
Je zou het misschien niet verwachten maar de whey concentraat heeft grotere gezondheidsvoordelen dan de whey isolaat. Door hogere hoeveelheid bioactieve peptides kunnen er positieve effecten optreden op het immuunsysteem, het zenuwstelsel en de spijsvertering. Daarnaast is de prijs van een concentraat vaak een stuk vriendelijker dan een isolaat of hydro-isolaat.

Welke whey moet ik kiezen?

Het is erg persoonlijk welke van de 3 whey eiwitshakes het beste bij jou passen. Immers, ben jij allergisch voor lactose of andere bestandsdelen van whey, dan kan de hydro-isolaat een goede keuze zijn. Je moet dan wel iets meer geld uitgeven en dieper in de buidel tasten maar last van je buik en puistjes zullen daarmee minder zijn dan bij de gewone concentraat en bij de isolaat.

Als je aan het droog trainen bent en je wilt zo min mogelijk calorieen binnen krijgen maar wel de hoogst mogelijke eiwitten dan kan een isolaat een goede keuze zijn. Realiseer je wel dat de smaak van een isolaat anders is dan die van een whey concentraat. Dit komt doordat de verhouding eiwitten en koolhydraten anders is.

Conclusie

In meerdere artikelen op Fitsociety zijn we ingegaan op het belang van voldoende eiwit en aminozuren voor diverse doeleinden. Het is daarom ook vaak een persoonlijke keuze of je op basis van doelstelling, budget of allergie wilt gaan voor een concentraat, isolaat of hydro isolaat. Vaak bestaat een concentraat ook uit een deel isolaat en caseine. Mocht je niet kunnen kiezen, neem dan een mix, die ook minstens 80 procent whey eiwit bevat en dan zit je goed. Indien je minder calorieen binnen wilt krijgen ga dan voor de isolaat.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Herstellen
  • Spiermassa
  • Sterker worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen