fbpx
Onderzoek: nieuwe fatburner gebasseerd op rode peper

Onderzoek: nieuwe fatburner gebasseerd op rode peper

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 2 minuten

Een nieuw medicijn gebaseerd op de capsaïcine in chili pepers is succesvol gebleken in gewichtsverlies in muizen. De effecten waren langdurig én veilig.

Chili Fat Burner

Als we nu snel van muis naar mens kunnen, dan vliegen die Chili Fat Burners vast als pittige broodjes over de toonbank. Een nieuw medicijn dat overgewicht en symptomen daarvan langdurig tegengaat. Veilig is en bovendien gebaseerd op een natuurlijk product. Kaching!

Maar goed, die wortel is ons al vaker voor gehouden. Laten we dus hopen dat dit nieuwe medicijn, genaamd Metabocin, de verschillende testfasen doorloopt. Dan kunnen we een nieuwe strijder verwelkomen in de oorlog tegen overgewicht.

Metabocin is gebaseerd op capsaïcine, de stof die chili pepers zo heet maakt. Capsaïcine wordt al vaker in verband gedacht met een vet verbrandend effect. Nieuw onderzoek toont aan hoe dat effect wordt veroorzaakt. Belangrijker nog; het heeft aangetoond hoe je dit effect kunt vergroten waardoor het voor langdurig gewichtsverlies kan zorgen.

Uit het onderzoek blijkt dat capsaïcine specifieke receptoren in vetcellen kan beïnvloeden. Deze TRPV1 receptoren (transient receptor potential vanilloid subfamily 1) kunnen de vetcel aanzetten tot het verbranden van energie in plaats van het op te slaan. De capsaïcine in chilipepers wordt echter slecht opgenomen waardoor het grootste deel dit effect niet bereikt. Het heeft dus geen zin om voortaan alleen nog Mexicaans te eten. Een geconcentreerde vorm bleek bovendien niet praktisch en onveilig.

Metabocin is een aangepaste vorm van capsaïcine die zorgt voor een geleidelijke afgifte van de capsaïcine. Dit zou de opname en veiligheid verhogen.

Burn baby burn!

Metabocin zorgde in de muizen voor grote verbeteringen in bloedsuiker, cholesterol, insuline gevoeligheid en symptomen van vette leverziekte. De onderzoekers presenteerden hun bevindingen deze week tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Society for the Study of Ingestive Behavior [1].

De vraag was of dit effect ook aan zou houden bij langdurig gebruik en of er bijwerkingen zouden optreden. De muizen kregen het middel daarom 8 maanden lang. Dat is behoorlijk lang voor een muis die gemiddeld 2 tot 3 jaar oud wordt. In deze periode bleven de verloren kilo’s weg zonder tekenen van negatieve bijwerkingen. Aanvullende studies moeten aanwijzen tot hoe ver dit veilig verlengd kan worden.

It proved safe and was well tolerated by the mice. Developing Metabocin as a potent anti-obesity treatment shows promise as part of a robust strategy for helping people struggling with obesity

Baskaran Thyagarajan, University of Wyoming

Laten we hopen dat een peper voorhouden dus beter werkt dan een wortel voorhouden.

Capsaïcine, een bijzonder goedje

Het zou mooi zijn als Metabocin ook andere effecten van capsaïcine  kan vergroten. Begin vorig jaar schreven we al over wat andere positieve effecten zoals de lagere kans op bepaalde ziekten en de kans op overlijden.

Het artikel ging in op onderzoeken die positieve effecten toonden in bevolkingsgroepen en mensen die veel pittige voeding eten. Een 14% lagere kans op overlijden voor mensen die 6-7 keer per week pittig eten dan mensen die dat minder dan één keer doen. In die onderzoeken ging het dus om pepers in de natuurlijke vorm verwerkt in de voeding. Wat zou het met de kans op overlijden doen als die capsaïcine in een beter opneembare vorm binnenkomt?

Hoe oud werden die muizen eigenlijk?

Referenties

  1. ssib.org
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Afvallen
  • Vet verbranden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen