fbpx

Dorian Yates biografie, schema, dieet + interview

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 9 minuten

De zesvoudig mr. Olympia mag zeker niet aan de lijst van succesvolle bodybuilders ontbreken en heeft, terecht, enorm veel fans wereldwijd. De Britse bodybuilder volgde Lee haney op en trad in diens sporen als massa monster. Voor Lee Haney had de wereld een dergelijke spiermassa nog niet gezien. Dorian, ”the shadow” Yates deed daar nog een schepje bovenop. Legendarisch zijn inmiddels de zwart-wit foto’s van Dorian op zijn sokken.

Biografie Dorian Yates

Dorian is geboren op het platteland van Engeland, maar verhuisde in zijn tienerjaren met zijn ouders naar Birmingham. In de grote stad kwam de tiener al snel in de problemen en werd veroordeeld tot zes maanden jeugddetentie. Hier bouwde hij de reputatie op de sterkste te zijn van alle gedetineerden. Dit bouwde zijn zelfrespect op en de wens om hier nooit meer terug te komen, maar iets positiefs te doen met zijn leven.

In 1983 begon hij met trainen. Na enkele overwinningen in Engeland – 1985 Novice Championships en 1988 British Championships – bezocht hij in 1990 New York voor de Night of Champions en werd tweede. Het jaar daarop won hij.

In 1991, Yates werd hij tweede op de Olympia na Lee Haney, die zij achtste Olympia overwinning boekte en stopte met wedstrijden. Van 92 tot 97 won hij elk jaar de mr. Olympia wedstrijd, zelfs na gescheurde biceps in ’94 en gescheurde biceps en triceps in ’97! Het was uiteindelijk wel deze laatste blessure die hem dwong te stoppen met wedstrijden na 15 overwinningen en twee 2e plaatsen!

Yates stond bekend om zijn korte, maar zeer intensieve trainingsmethoden. Hij was een voorstander van HIT (High Intensity Training) een methode bekend gemaakt door Mike Mentzer al paste hij deze wel aan.

The Shadow spreekt hij tot de verbeelding als iemand die vanuit een moeilijk milieu en zonder genetische aanleg de top wist te bereiken. Tegenwoordig woont hij nog steeds in Birmingham waar hij mede-eigenaar is van het supplementenbedrijf Dorian Yates Ultimate Formulas.

Interview Dorian Yates

Tijdens de Bodypower Expo in Birmingham spraken we 6-voudig Mr. Olympia Dorian Yates. We spraken o.a. over zijn start en doorbraak als bodybuilder, de strijd met de legendarische Lee Haney en zijn supplementenlijn.

Interview Dorian Yates

Over de Bodypower Expo

Kenneth: “Als je kijkt naar dagen als deze, een druk bezochte fitnessbeurs nu in Birmingham je ‘hometown’…”

Dorian: Ja, de mensen van Bodypower benaderden me een paar jaar geleden. Het is een bedrijf dat beurzen organiseert en van deze industrie wisten ze eigenlijk nog niet zoveel. Ze namen me toen voor drie jaar aan als adviseur om ze te helpen deze markt te betreden. En om eerlijk te zijn, verrastte het me hoe snel de show een succes was. Ik dacht dat het een paar jaar zou duren, maar het eerste jaar was al een groot succes.

Het is moeilijk voor te stellen want toen ik begon met bodybuilding in de 80er jaren in Birmingham…. Om toen te denken dat je hier een mondiale expo zou hebben met alle sterren die naar Birmingham komen. Dat is wel ongelovelijk en toont hoe de industrie is gegroeid”

Kenneth: “Ik hoorde je in een interview vertellen dat er misschien drie of vier kleine sportscholen waren ( red. op een stad van 2,6 miljoen inwoners).”

Dorian: “Ja precies. Toen ik begon, was het niet de grote industrie die het nu is. Het was puur bodybuilding en nu is bodybuilding er slechts een deel van. De scène is nu meer gericht op fitness in het algemeen. Maar toen waren waren er inderdaad maar een paar gyms. Dat ik nu niet hoef te vliegen om een expo als deze te bezoeken is top.”

Over Dorian’s jeugd en begin als bodybuilder

(Ik heb ooit eens gelezen dat Dorian begon met trainen om weerbaarder te zijn tijdens zijn verblijf in jeugddetentie en vraag ernaar:)

Kenneth: “Als je dan terugkijkt naar je begin als bodybuilder. Dat begon na aanleiding van een aanvaring met justitie als tiener?”

Dorian: “Ja, ik was een tiener, nam niets voor zoete koek (vrij vertaald van:”I questioned things”) en was een rebel. Wat dat betreft, is er niets veranderd. Ik ben ouder, maar ben nog steeds even kritisch. 

Maar goed, ik woonde niet meer thuis. Ik leefde op straat als tiener en kwam een keer in de problemen. Het stelde weinig voor en ik denk eigenlijk dat het me de knop deed omzetten om serieus met me training te worden en iets te bereiken”

Kenneth: “Kwam de motivatie ook voort uit de behoefte om weerbaarder te zijn in die periode?”

Dorian: “Nee, ik was al een grote sterke jongen. Het was niet om zoiets. Ik kwam in jeugddetentie door een klein voorval en daar was je verplicht om twee keer per week in de gym te trainen. Dus ik ga twee keer per week trainen, maar ik ben beter dan iedereen daar. Veel sneller, sterker, alles. Toen besefte ik me dat ik iets had gevonden waar ik echt goed in was én het was iets positiefs. De bewakers in de gym zagen het ook. Eén van ze zei tegen me dat ik hier echt iets mee moest gaan doen wanneer ik weer vrij was. Hij dacht niet zozeer aan Mr. Olympia. We deden daar alleen aan powerlifting en hij bedoelde waarschijnlijk iets in die richting, maar ik was meer geïnteresseerd in bodybuilding. Dat was dus wel een bepalend moment in me leven.”

Over het eerste grote succes

Kenneth: “En dan je opeens als pro bodybuilder op je eerst wedstrijd voor professionals in New York, waar je tweede wordt tegen de verwachtingen in…”

Dorian:”Ja, ik had de Britse kampioenschappen twee keer gewonnen om in aanmerking te komen voor de pro’s. De “Night of the champions” was mijn eerste pro show en ik denk dat het goed was voor de sport. Want toen ik daar naartoe zou gaan, zei iedereen tegen me dat ik niet goed zou presteren. ‘Je komt uit Engeland (red. in een sport die altijd door Amerikanen gedomineerd is geweest), niemand kent je, de juryleden kennen je niet. Je krijgt geen publiciteit in tijdschriften en dat werkt allemaal tegen je’. Ik dacht: ‘dat zal wel invloed hebben, maar als je echt fucking goed bent, kunnen ze je niet verstoppen. Ze kunnen niet een plastic zak over je hoofd trekken of zo en je zo aan het zicht van het publiek onttrekken.’ Ik dacht gewoon: ‘als ik goed ben, dan ben ik goed. Punt’.

Als je dat soort negativiteit toe laat, werk je jezelf anders alleen maar tegen.”

Kenneth: “Dat je fucking goed was dat liet het publiek wel blijken”

Dorian:  “ja, dat was fantastisch! Ik had dan wel zelfvertrouwen in mezelf als bodybuilder, maar het was nog steeds mijn eerste reis naar de V.S., naar het grote New York dat je kende van de films. Én mijn eerste ervaring met het New Yorkse publiek dat er om bekend stond nogal luid te kunnen zijn en niet altijd op een positieve wijze. Blijkbaar was tijdens de eerste ronden m’n naam rond gefluisterd, want op gegeven moment begonnen steeds meer mensen mijn naam te roepen:” Dorian! Dorian!…” Dat was een fantastische ervaring.

Ik eindigde dat jaar dus als tweede. Een jaar later werd ik eerste in New York en tweede op de Mr. Olympia die ik het jaar erop won. Als pro ben ik dus maar twee keer tweede geworden.”

Over Lee Haney

Kenneth: “Hoe was dat als onbekende jongen uit Birmingham opeens uit te groeien tot Mr.Olympia?”

Dorian: “Toen ik begon met trainen, was Lee Haney Mr. Olympia en ik was een groot fan. ‘Nu strijd ik tegen hem op het podium’, dat een kwestie van een andere instelling. Op dat moment was ik geen fan meer. Ik had vertrouwen in mijn eigen kunnen. Ik zag nu gewoon een man tegenover me met twee armen en twee benen die met gewichten traint, net als ik. ‘En weet je, je traint niet harder dan ik. Dat weet ik omdat dat onmogelijk is’. Elke keer als ik tegenover iemand op net podium stond, wist ik dat ik er harder voor gewerkt had wat me sterkte in mijn zelfvertrouwen.”

Kenneth: “Als je die instelling niet hebt, kan je waarschijnlijk ook niet ‘projecteren op het podium’, zoals ze dat noemen”

Dorian Yates en Lee Haney Mr. Olympia 1991

Dorian: “Precies. Ook al was Lee Haney mijn idool. Op dat moment was hij gewoon de man met de titel die ik wou en ik was gekomen om die af te pakken.”

Kenneth: “Je zag welk effect Arnold vroeger had op minder zelfverzekerde uitdagers.”

Dorian: “Ja. Arnold Schwarzenegger was natuurlijk een film aan het maken (red. de befaamde docu “Pumping Iron”) bedoeld om bodybuilding populair(der) te maken onder een groter publiek. Er zijn dus de nodige zaken overdreven (red. zie “The making of Pumping Iron”). Zoals het geïntimideer. Maar als je veel beter bent, kan niemand je lichaam ontkennen. Het kan wel een klein effect hebben. Ik bleef het hele jaar weg want ik trainde hier in Engeland, dus ze hadden me een heel jaar niet gezien. Ze wisten dus niet wat ze moesten verwachten. De meeste jongens trainden in California en zagen elkaar regelmatig in de sportschool. Die wisten van elkaar al of de ander harder vooruit was gegaan of niet. Er was dus altijd een hoop anticipatie over hoe ik eruit zou zien. Ik zorgde daarom altijd dat ik de laatste was die zijn trainingsjack uittrok. Zo liet ik ze al die tijd wachten in spanning en afwachting in plaats van zich te concentreren op zichzelf.”

Dorian werd dus tweede op zijn eerste Mr. Olympia die hij verloor van Lee Haney die op dat moment de meest succesvolle bodybuilder ooit was met een record van 8 mr. Olympia titels (inmiddels geëvenaard door Ronnie Coleman). Lee Haney nam hierna afscheid van de sport. Tijdens een seminar in 2012 met grootheden uit bodybuilding waaronder Dorian en Lee, vertellen beide heren over deze periode. Dorian die Lee vraagt toch nog een keer mee te doen, hij wil immers de titel winnen van de huidige eigenaar. Lee die antwoordt: “laat me met rust Dorian. Ik ga lekker vissen”, met die kenmerkende, innemende lach van Haney.

Kenneth: “Je zou kunnen zeggen dat Lee door jou gedwongen was afscheid te nemen van het podium”

Dorian: “Dat zou je inderdaad kunnen zeggen, maar verplaats je in Lee’s positie:’Ik heb acht mr. Olympia titels, een record. Hier komt een jonge gast op zijn eerste Mr. Olympia en hij verslaat me bijna. Hij is jong en wordt beter.’ Hij wist dat er iemand aankwam die met hem kon concurreren als het ging om massa.”

De beroemde zwart-wit foto’s en Blood, Guts & Glory

Kenneth: “Wanneer werden de befaamde zwart-wit foto’s genomen?. Ik en velen met mij, krijgen bij de naam Dorian Yates als eerste het beeld in gedachte van zwart wit foto’s, één in het bijzonder, van jou in je sokken, in een omgeving die op een kelder lijkt. Om de een de andere reden zijn die foto’s zo rouw dat ze iconisch zijn geworden.

Dorian:”Weet je wat zo grappig is van die foto’s, die waren helemaal niet bedoeld voor plaatsing in een tijdschrift. Ik vroeg iemand simpelweg na de training wat fotos te maken voor mezelf om te zien hoe ik eruit zag. Niet verwacht dat ze ooit zo beroemd zouden worden. Ook op de beurs hier zijn het de meest gevraagde foto’s net zoals Blood, guts and glory de favoriete dvd is.”

Kenneth:”Om maar weer iets iconisch te noemen!”

Dorian: “Ik denk dat die DVD’s zo populair zijn omdat je gewoon precies ziet hoe ik train. No nonsense, no bullshit. Iedere set, iedere rep.”

Kenneth:”Over je trainingen, reps en sets gesproken, je hebt ze allemaal opgeschreven. Alle trainingen over een periode van 14 jaar?

Dorian: “Ja. Ik wist altijd precies wat ik gedaan had en welk effect dat had. Daardoor kon ik meteen zien als iets niet werkte en dat uit het programma gooien.”

Over Dorian Yates Nutrition

Kenneth: “Je hebt tegenwoordig je eigen supplementenlijn, Dorian Yates Nutrition. Hoe loopt het?”

Dorian: “Goed! Ik heb natuurlijk eerder al met andere labels gewerkt, maar hier heb ik volledig controle over. Ik ben ook betrokken bij het productieproces en weet dus precies dat het product is wat ik wil dat het is. Dat maakt het een stuk makkelijker volledig achter je product te staan.

Daarom beperken we de lijn ook tot zes producten waar we echt in geloven in plaats van een heel scala aan te bieden.”

Kenneth: “Grappig dat je dat zegt, ik heb niet zo lang geleden een artikel geschreven over het enorme aanbod aan supplementen waardoor je door de potten de poeder niet meer kan zien. Ik probeerde het te terug te brengen tot een klein aantal supplementen die ik aanraadt. Als jij twee supplementen zou mogen kiezen, welke zouden dat dan zijn”.

Dorian: “Nr.1 is makkelijk, proteïne. Met de grote benoefte aan proteïne is proteïnepoeder echt een supplement in de zin dat het de dagelijkse inname uit normale voeding aanvult. Ik waarschuw wel altijd dat het geen vervanging van normale voeding moet worden, want dan zal je geen resultaat boeken.

De tweede vind ik moeilijker, maar dan zou ik waarschijnlijk gaan voor een pre workout. Toen ik begon, bestonden die niet. We maakten ze zelf met stimulanten zoals cafeïne. Een pre-workout omdat het je in staat stelt harder te trainen en je lichaam een grotere prikkel te geven. Hierbij geldt als opmerking dat dit pas werkt als je jezelf er dan ook mentaal toe zet harder te trainen. Als je gewoon je normale routine doet, qua volume en intensiteit, zal het geen effect hebben.

Als ik dan toch nog een derde mag noemen dan is dat creatine.”

Zoals gebruikelijk tijdens een interview met een populaire bodybuilder op een beurs, zie ik de rij fans die staan te wachten op een handtekening van en foto met Dorian. We blijken al bijna een kwartier te praten terwijl ik maar om vijf minuten gevraagd had, rekening houdend met wachtende fans (en Dorian was al zo vriendelijk genoeg me direct te woord te staan ondanks de rij).

Kenneth: “I think I’ve kept your fans waiting long enough. Thank your very much for taking the time for the readers of FITsociety. I hope you enjoy the rest of the expo.

Dorian:”Dank je wel” (in het Nederlands)

Stats Dorian Yates                                                                          

Naam: Dorian Andrew Mientjez Yates
Geboortedatum: 19 april 1962
Lengte: 1.78m
Wedstrijd gewicht: 122kg!
Gewicht buiten seizoen: 140kg
Woonplaats: Birmingham, Groot-Britannië

 • Borst: 144.78 cm
 • Armen: 55.88 cm
 • Middel: 88.9 cm
 • Benen: 73.66 cm
 • Kuiten: 53.34 cm

Bodybuilding carriere Dorian Yates

Trainingsschema Dorian Yates

Dag 1 – Schouders, Triceps en buik
Dag 2 – Rug
Dag 3 – Rust
Dag 4 – Borst, Biceps en buik
Dag 5 – Rust
Dag 6 – Benen, hamstrings en kuiten
Dag 7 – Rust

Biceps

Incline dumbbell curls

 • 1×10 warmup set
 • 1×6-8

EZ-curl barbell curls

 • 1×10 warmup set
 • 1×6-8

Nautilus curls

 • 1×10 warmup set
 • 1×6-8

Triceps

Triceps pushdown

 • 1×15 warmup set
 • 1×12 warmup set
 • 1×8-10

Lying EZ-curl barbell extensions

 • 1×12 warmup set
 • 1×8-10

Back & Read Delt

Hammer Strength pulldowns

 • 1×15 warmup set
 • 1×12 warmup set
 • 1×8-10

Barbell rows

 • 1×12 warmup set
 • 1×8-10

Hammer Strength one-arm rows

 • 1×8-10

Cable rows (overhand grip)

 • 1×8-10

Hammer Strength rear-delt machine

 • 1×8-10

Bent-over dumbell raises

 • 1×8-10

Hyperextensions

 • 1×10-12

Deadlifts

 • 1×8 warmup
 • 1×8

Borst

Incline barbell press

 • 1×12 warmup set
 • 1×8 warmup set
 • 1×8

Hammer Strength seated bench presses

 • 1×10 warmup set
 • 1×6-8

Incline dumbbell flyes

 • 1×10 warmup set
 • 1×8

Cable crossovers

 • 1×10-12

Schouders

Smith machine presses

 • 1×15 warmup set
 • 1×12 warmup set
 • 1×8-10

Seated laterals

 • 1×12 warmup set
 • 1×8-10

One-arm cable laterals

 • 1×20 warmup set
 • 1×8-10

Dumbbell Shrugs

 • 1×12 warmup set
 • 1×10-12

Benen

Leg extensions

 • 1×15 warmup set
 • 1×12 warmup set
 • 1×10-12

Leg presses

 • 1×12 warmup set
 • 1×12 warmup set
 • 1×10-12

Hack squats

 • 1×12 warmup set
 • 1×10-12

Lying leg curls

 • 1×10-12 warmup set
 • 1×10-12

Stiff-legged deadlifts

 • 1×8-10

Single-leg curls

 • 1×8-10

Standing calf raises

 • 1×10-12 warmup set
 • 1×10-12

Seated calf raises

 • 1×8-10
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

 • Gratis matchingservice
 • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
 • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen