Kai Greene biografie dieet en schema

Het kan me niet schelen dat Kai Greene z’n pik in een grapefruit stak, nog minder boeiend vind ik het dat hij gay zou zijn. Kai greene is namelijk voor vele bodybuilders wat Mijamoto Musashi voor veel Japanners is. “Wie?” Musashi de legendarische samoerai en volksheld die zijn hele leven stelde in het teken van het zwaardvechtersschap. Lichamelijk, geestelijk en spiritueel was alles ondergeschikt aan zijn doel Japans beste zwaardvechter te worden.

Kai Greene

Deze 100% toewijding met lichaam en geest aan de do, het levenspad dat moet leiden tot je einddoel in het leven, is wat wereldwijd duizenden bodybuilders aanspreekt in Kai Greene. Wanneer je Kai in de metro onderweg naar de gym ziet met een boek over de anatomy in z’n handen en hem hoort filosoferen met die rustige ingetogen stem dan doet hij denken aan een monnik, of de reizende studentkrijgers die met een zwaard, stok en knapzak door Japan reisden om hun krijgskunst te vervolmaken. Wanneer je vervolgens de sensationele, unieke poseerroutines ziet die hij op podia neerzet en het contrast ziet met de rustige, introverte man die je tijdens een training of interviews ziet, dan weet je dat je met een bijzonder persoon te maken hebt.

Biografie Kai Greene

Kai vertelt zelf over zijn reis tot professional bodybuilder op zijn facebookpagina en website. Onderstaande is een vrije vertaling hiervan met enkele aanpassingen en toevoegingen uit andere bronnen.

Kai Greene werd geboren op 12 juli 1975 in Brooklyn, New York. Hij werd op zijn 6e uit huis geplaatst wegens een problematieke huiselijke situatie en leefde gedurende zijn jeugd in diverse pleeggezinnen en opvanghuizen. In zijn eigen woorden was het deze omgeving die hij probeerde te ontsnappen door middel van gewichtstraining.

Op school ging het niet goed. Zijn cijfers bleven achter en er moest iets gebeuren om te voorkomen dat Kai de toekomst van een gemiddelde zwarte jonge man uit een gebroken gezin uit Brooklyn te wachten stond. Hij had belangstelling voor visuele kunsten en wist die te combineren met het bouwen aan zijn lichaam als kunstwerk. Dit was echter niet voldoende voor zijn schoolresultaten. Een leraar die Kai’s snelle fysieke groei opmerkte, wees hem op de mogelijk om mee te doen aan een bodybuildwedstrijd voor tieners. Zichzelf meten met andere motiveerde hem zoveel dat het volgens Kai de gedragsverandering veroorzaakte die voorkwam dat hij in de deprimerende statistieken van ghettojeugd verdween.

In deze periode waarin Kai veel titels won, groeide zijn zelfvertrouwen tot hij een keer tweede werd en zich voornam een tijdje naar de achtergrond te verdwijnen en in die tijd een ongeziende toename in spiermassa te bereiken. Hij werd geïntroduceerd bij 5th Avenue Gym, een kleine gym in een kelder in Brooklyn waar, volgens Kai, de meest indrukwekkende natural bodybuilders ter wereld trainden. Hier deed hij de eerste kennis op die hij later nodig zou hebben om de grootsten der aarde te bestrijden op het podium. Hij werd al voor zijn 19e professional voor een organisatie voor naturals (bodybuilders die geen anabolen gebruiken) en werd hiermee de jongste proffesionele, natural bodybuilder in de wereld.

Hij won binnen die organisatie alles dat er te winnen viel en wilde in de zomer van 1997 de lat hoger leggen door professional te worden voor de IFBB, wereldwijd dé bond voor bodybuilders. Hiervoor moest hij zich echter eerst kwalificeren middels hun organisatie voor amateurs, de NPC.

Binnen de NPC behaalde hij wisselende successen. Als natural wilde hij de Team Universe winnen en zijn pro-kaart verkrijgen door vervolgens de Amateur World Championship te winnen. Dit mislukt twee keer tot hij 1999 de zwaargewicht divisie won en de overall titel tijdens de Team Universe en werd uitgenodigd voor de Amateur World Championship in Bratislava, Slowakije. Hier werd hij 6e (zelf geeft hij aan hier als 4e geëindgd te zijn, maar dit lijkt niet te kloppen). Ondanks deze enorme prestatie was hij teleurgesteld. Hij stapte er weer een periode tussen uit om zich in die tijd weer volledig te kunnen richten op het bouwen aan zijn lichaam.

Luisterend naar critici begon hij aan zichzelf te twijfelen. Hij ging naar school en pakte zijn passie voor visuele kunst weer op. Hij bleef wel zwaar trainen, maar alleen voor zijn eigen gemoedsrust.

In 2004 werd hij gewezen op het feit dat winst bij de NPC Team Universe op dat moment ook gold als kwalificatie voor professional bij de IFBB. Hoewel hij al 5 jaar uit het wedstrijdcircuit was, nam hij zich voor opnieuw de titel van Team Universe te winnen en zo alsnog pro te worden voor de IFBB. Hij won zowel de zwaargewicht- als overallklasse bij unanieme beslissing en werd eindelijk professional.

De laatste jaren heeft Kai nog maar een doel: Het winnen van de Mr. Olympia! In 2011 eindigde hij als derde achter Phil Heath en Jay Cutler.

2012 en 2013 zullen wat de Mr. Olympia betreft, bekend staan om de strijd tussen Kai Greene en Phil Heath. Beide malen was het een spannende strijd maar was het Phil die met het Sandow-beeldje naar huis mocht en Kai die tweede werd.

Is Kai Greene gay?

Nogmaals, lekker boeiend als hij homo is. De reden dat ik er toch iets over kwijt wil is enerzijds omdat er gezegd wordt dat hij hierdoor nooit de Mr. Olympia zal winnen en anderzijds omdat er om de verkeerde redenen wordt aangenomen dat hij homosexueel is. Waar komt dit verhaal dan vandaan? Google eens op afbeeldingen van “Kai Greene grapefruit”. Wat je te zien zult krijgen, is een aantal foto’s van Kai Greene die met zijn vinger een gat in een grapefruit maakt en vervolgens z’n jonge heer hierin stopt. Hiernaast zal je een stel foto’s van Kai zien die je, net als het “grapefruitincident” als homo-erotisch zou kunnen bestempelen omdat over het algemeen (neem ik aan) meer gays zijn dit soort beelden bekijken dan vrouwen.

Even daargelaten dat hij beter een watermeloen had kunnen kiezen om niet het beeld van bodybuilders met een klein pikkie te kunnen bevestigen, zeggen dit soort beelden mijns inziens niets over zijn sexuale geaardheid en des te meer over zijn financiĂ«le situatie destijds. Kai is een jongen van de straat die het nooit makkelijk heeft gehad. Hij had geen ouders, maar alleen zichzelf om verantwoording aan af te leggen. Neem dan andere ingredienten als een megagespierd lichaam en een pornoindustrie waarin afwijkende maten altijd wel een doelgroep vinden (“muscle worship”) en je hebt het recept voor heterosexuele bodybuilders die in homo-erotische films spelen of gay getinte fotoshoots maken. Behalve dat hetero’s om financiĂ«le redenen ook homosesuele sex voor de camera kunnen hebben, is het bovendien een kwestie van smaak.

Schwarzenegger heeft ook naaktfoto’s gemaakt, maar van zo’n aard dat het door de meesten meer als kunstzinnig kan wordt beschreven terwijl de bewuste foto’s van Kai een hoog Chippendale-gehalte hebben. Allerminst reden om de man direct gay te noemen. Het was echter ook allerminst handig voor iemand die in de ultieme posterboy-sport de absolute numero uno wilt worden in een strijd die in de V.S. moet worden gevoerd.

Hoeveel verdient Kai Greene?

Niet genoeg wat mij betrof toen ik dit artikel schreef in 2012. Veel mensen waarderen de spartaanse instelling van Kai. Helemaal als je hem dus in de metro ziet zitten van kelderwoning naar keldergym en dan vergelijkt met bijvoorbeeld Ronnie Coleman die 5 auto’s voor zijn vrijstaande woning heeft staan. Het riep destijds de vraag op of hij koos voor deze sobere levenswijze of dat hij financieel geen andere mogelijkheden had. Bodybuilding is geen vetpot. Gasten die echt goed verdienen aan bodybuilding hebben vaak de Mr. Olympia Ă©Ă©n of enkele malen gewonnen en draaien al jaren mee in de absolute top en hebben hierdoor leuke sponsorcontracten gekregen. Het is echter niet zoals bij voetbal dat de gehele wereldtop in weelde leeft.

Ronnie Coleman Auto's
Ronnie Coleman met zijn collectie auto’s

Zo had Kai dan naar schatting tot  juli 2012 wel een paar ton aan wedstrijdgelden gewonnen. De helft hiervan echter ging tot 2011 naar zijn vroegere begeleider, mentor en trainingspartner Oscar Ardon. Een ander groot gedeelte ging naar de fiscus. Kijk je dan naar de kosten van voeding, anabolen (hoewel vaak door sponsor betaald), onderdak, reiskosten etc. dan zou hij hiervan geeneens rond kunnen komen.

Dank zij zijn contract met supplementenfabrikant MuscleMeds, het tijdschrift Flex en de vele uitnodigingen voor gastoptredens hield hij nog iets over, maar niet veel. Zijn sponsoringscontract leek een stuk minder lucratief dan dat van bijvoorbeeld Phil Heath (ook nog voor deze de Mr. Olympia won!).

De laatste jaren echter zouden zijn persoonlijke financiën verbeterd zijn door het winnen van grotere titels en het contract met Flex. In 2013 heeft Kai een nieuwe woning kunnen kopen (naar verluidt ter waarde van $700.000) en een mooie truck, dus zal het hem financieel beter vergaan. Niet zo vreemd gezien hij al drie jaar of langer als enige wordt gezien die de huidige nr. ! van de wereld kan verslaan.

In Generation Iron nam hij de filmmakers nog mee naar zijn oude appartementje in Brooklyn om het beeld van de spartaan te blijven tonen.

Personalia en stats:

 • Naam: Kai Greene
 • Geboortedatum: 12 juli 1976
 • Lengte: 1.76
 • Wedstrijd gewicht: 113
 • Gewicht buiten seizoen: 127kg
 • Woonplaats: Brooklyn, New York

Bodybuilding carrière Kai Greene

 • Shawn Ray Colorado Pro/Am Classic 2007 — 1st
 • New York Pro 2008 — 1st
 • Arnold Classic 2008 — 3rd
 • Australian Pro Grand Prix 2009 – 1st
 • Arnold Classic 2009 — 1st
 • Mr Olympia 2009 — 4th
 • Australian Pro Grand Prix 2010 – 1st
 • Arnold Classic 2010 — 1st
 • Mr Olympia 2010 — 7th
 • New York Pro Show 2011 – 1st
 • Mr Olympia 2011 — 3rd
 • Sheru Classic 2011 – 3rd
 • Mr Olympia 2012 — 2nd
 • Sheru Classic 2012 — 2nd

Kai Greene – A Day in the Life

In de documentaire A Day in the Life, van Flex Magazine, zie je hoe Kai zijn dagelijkse leven leidt en wat hem beweegt en motivaties zijn.

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is hoofdredacteur van FITsociety en schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie