fbpx
Wat is een calorie

Wat is een calorie

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 3 minuten

Voor de dagelijkse activiteiten die je onderneemt heb je energie nodig. Of je nu werkt, wandelt, slaapt of ademhaalt, alles wat jij doet kost energie. Om je lichaam te voorzien in deze energiebehoefte heb je calorieën nodig. Deze haal je voornamelijk uit voeding. Maar wat zijn calorieën? Zijn het echt die kleine beestjes die savonds je kleren kleiner maken?

Wat zijn calorieën

Calorieën haal je uit jouw voeding ter voorziening van de energiebehoefte van jouw lichaam. De eenheid calorie, staat voor energie of warmte (E). Er is 1 calorie qua hoeveelheid energie om 1 gram water 1 graad te laten stijgen. Vanwege het feit dat 1 calorie vrij weinig is, gebruikt men vaak de eenheid van 1.000: kCal. Dit wordt in de volksmond vaak bedoelt als men het heeft over calorieën.

Is er verschil tussen calorieën

Er bestaan verschillende voedingsbronnen waar jij je dagelijkse calorieën uit kunt halen. Zo leveren vetten, koolhydraten en eiwitten op hun beurt weer verschillende hoeveelheden op. Los van het feit dat de hoeveelheid per voedingsbron wellicht verschilt, is er geen verschil in de calorieën die je uit deze voedingsbronnen haalt. Immers, het is een meeteenheid voor energie niets meer of minder.

Er zijn vier soorten voedingstoffen die energie leveren aan het lichaam en dit zijn:

Koolhydraten: 4 Kcal per gram
Eiwitten: 4 Kcal per gram
Vetten: 9 Kcal per gram
Alcohol: 7 Kcal per gram

Waarom zijn calorieën belangrijk

Calorieën spelen een belangrijke rol bij het leveren van energie aan het lichaam om op die manier alle lichaamsprocessen uit te kunnen voeren. Een andere belangrijk aspect van de totale calorie inname is de invloed op het gewicht. Indien je namelijk meer opneemt, slaat het lichaam deze energie op in de vorm van vet. Deze calorieoverschot, ook wel positieve energiebalans, zorgt ervoor dat je aan zult komen in lichaamsgewicht. Het tegenovergestelde is het geval wanneer je een calorietekort creëert en dus een negatieve energiebalans creëert. Je lichaam haalt niet voldoende energie binnen uit de voeding en zal daarom de vetreserves aanspreken.

Hoeveel calorieën heb ik nodig

Omdat de hoeveelheid calorieën van belang is, is het goed om te weten hoeveel jij per dag nodig hebt om jouw lichaamsdoelstellingen te behalen. Dat betekent dat je eerst dient te weten hoeveel je nodig hebt en dan dient bij te houden hoeveel je dagelijks tot je neemt. Het is goed om hierbij te vermelden dat het altijd om een schatting zal gaan, omdat het meten van het exacte aantal calorieën nooit tot achter de komma nauwkeurig gemeten kan worden.

Wil jij meer weten over het tellen van calorieën, lees dan het artikel volgende artikel:

Caloriebehoefte berekenen

Wanneer jij je caloriebehoefte wilt berekenen kan dat op verschillende manieren. Om je caloriebehoefte te bepalen is het allereerst van belang om te weten wat je BMR is. BMR staat voor Basale Stofwisselings Snelheid (Basal Metabolic Rate of BMR) en is de hoeveelheid energie die jouw lichaam nodig heeft om de vitale levensfuncties uit te voeren. Naast de BMR is je activiteitsniveau van belang en spelen leeftijd en de thermische effecten van bepaalde voedingsstoffen ook een grote rol. Daarom herhalen we dat onderstaande berekening een schatting is en dus niet 100% nauwkeurig is. Maar het kan je een richting geven.

De berekening is als volgt:

BMR = (lichaamsgewicht in kg / 0.45359237) * 15 – 16 calorieën
Vetverlies = (lichaamsgewicht in kg / 0.45359237) * 12 – 13 calorieën
Gewicht aankomen = (lichaamsgewicht in kg / 0.45359237) * 18 – 20 calorieën

(het gewicht wordt gedeeld door 0.45359237 om van kilo’s Amerikaanse ponden te maken)

De calculator hieronder gaat uit van 13 calorieën voor afvallen, 16 calorieën voor BMR en 20 calorieën voor aankomen. Vul je gewicht in en klik op Bereken BMR.

Wil je cijfers achter de komma invullen, gebruik dan een punt (.) in plaats van een komma, anders werkt de calculator niet.

Zoals gezegd is deze methode erg onnauwkeurig. Je komt al snel te hoog uit. De snelle methode is eigenlijk alleen geschikt voor iemand met een normaal vetpercentage.

Conclusie

Het belang van calorieën zijn cruciaal bij het behalen van jouw sportieve doelstellingen. De verschillende voedingsmiddelen leveren allemaal op hun eigen beurt weer een eigen hoeveelheid energie. Zo dien je rekening te houden met het feit dat vetten meer calorieën kunnen leveren dan andere macronutrienten, zeker wanneer je wilt afvallen. En wanneer je wilt afvallen is het behalen van een negatief saldo op de energiebalans de enige mogelijkheid.

Om je een richting te geven van de hoeveelheid die jij per dag nodig hebt vind je in dit artikel een calculator. Maar we kunnen maar niet vaak genoeg benadrukken dat dit een ruwe schatting is die je een klein beetje richting kan geven. Het exact berekenen van de hoeveelheid die je per dag nodig hebt en tot je neemt is haast onmogelijk

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Aankomen
  • Afvallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen