fbpx
 • Home
 • >
 • Blog
 • >
 • Dieet
 • >
 • Sonja Bakker: werking, ervaringen met haar boek en crash dieet
Sonja Bakker: werking, ervaringen met haar boek en crash dieet

Sonja Bakker: werking, ervaringen met haar boek en crash dieet

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 3 minuten

Inmiddels is haar populariteit alweer een tijdje afgenomen, maar het dieet Sonja Bakker is zonder twijfel het meest bekende dieet van Nederland te noemen. Ze neemt in haar boeken de deelnemers mee langs een weg eierkoeken en ontbijtrepen om op die manier tot een acceptabel gewicht te komen. Haar eerste boek had de naam “Bereik je ideale gewicht” en was een instant bestseller. Dit boek beschrijft een dagelijks menu waar je je strikt aan dient te houden. Vanwege haar grote successen is het niet bij haar eerste boek gebleven. Ze heeft inmiddels nog een aantal titels geschreven, zoals het bekende “Bereik en behoud je ideale gewicht”. Naast de populariteit en faam van Sonja Bakker is er ook aardig wat kritiek geweest over haar werkwijze. Zo zou ze teveel de nadruk leggen op voeding en te weinig op beweging.

Werking van het Sonja Bakker dieet

Wanneer je Sonja Bakkert dien je je dagelijks te houden aan de recepten en maaltijden uit het grote boek van Sonja. Wanneer je dagelijks jezelf houdt aan deze gerechten dan zul je daardoor gaan afvallen. Simpel als dat. Dat is een van de belangrijkste redenen geweest van de populariteit van het dieet: je hoeft zelf niet na te denken. Het dieet dien je uit het boek te volgen, en rare berekeningen met calorieën of macronutrienten als vetten en eiwitten hoef je je niet mee bezig te houden.

De maaltijden zijn zo samengesteld waardoor je al gauw als deelnemer tot een minder hoge calorie inname komt dan voor je Sonja periode. In feite creëert Sonja een negatief saldo op de energiebalans, een van de primaire wetten van de thermodynamica om af te vallen. Dit doet ze door kleinere porties en doseringen aan te houden en de maaltijden slim uit te kiezen qua voedingsstoffen. Ze heeft zelf ook het nodige gewicht verloren met haar eigen boeken: maar liefst 20 kilogram viel ze af door haar eigen voedingsadviezen te volgen.

Voordelen Sonja Bakker Dieet

Zoals gezegd biedt het Sonja Bakker dieet een snelle oplossing voor de afvaller die niet wil nadenken. Je krijgt een weekmenu en als je je daaraan houdt, vliegen de kilo’s eraf. Daarnaast hoef je niet elke avond na te denken over wat je moet gaan koken, want dat heeft Sonja al voor je bedacht. De weekmenu’s zijn verder zo samengesteld zodat je partner en de kinderen ook gewoon mee kunnen eten.

Nadelen Sonja Bakker Dieet

Naast de voordelen van dit dieet kent het ook de nodige nadelen. Doordat de calorie inname vrij laag kan zijn is dit niet voor iedereen een gezonde manier van gewichtsverlies. Het klopt dat je snel gewicht kunt verliezen door het dieet te volgen, maar wanneer je stopt komt het gewicht er net zo snel weer aan. Dit staat bekend als het JOJO effect, een veel voorkomend fenomeen bij het volgen van een crashdieet.

Een van de andere nadelen van dit dieet is dat het vrij duur is. De weekmenu’s bevatten allerlei verschillende dure merkproducten. Sonja Bakker wordt wellicht gesponsord door deze dure merken en wanneer veel mensen die haar boeken lezen deze producten kopen kan dit weer tot mooie omzetten leiden. Maar erg gezond voor jouw portemonnee is dat allemaal niet. En zaken als ontbijtkoek en eierkoeken zijn ook niet te bestempelen als gezond. Het dieet schiet op meerdere vlakken tekort.

Conclusie

De populariteit van een dieet hoeft niet altijd te zeggen dat het een goed en verstandig dieet is. Dit geldt in grote mate voor het Sonja Bakker dieet. Het gemak en de eenvoud zijn de pilaren waar het succes van dit dieet op is gebaseerd. De kleine porties, lage calorie inname en dure merkproducten zijn de minder sterke kanten. Minder eten en afvallen is niet nieuw, dit is een van de eerste wetten van de thermodynamica. Maar wanneer je verder kijkt dan zie je dat dit dieet een crashdieet is met alle gevolgen van dien voor je gezondheid en de periode na het stoppen met het dieet. Tot slot is er ook in dit dieet te weinig focus op lichaamsbeweging.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

 • Gratis matchingservice
 • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
 • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
 • Afvallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen