fbpx

“Nieuwe veelbelovende fat burner ontwikkeld”

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 3 minuten

Ja hoor, we hebben er weer een. De zoveelste nieuwe belofte. Een nieuw medicijn dat selectief werkt in het verhogen van het metabolisme van een vetcel. Een fat burner dus. 

Nieuwe fat burner

Reden van het sarcasme is dat ik me onlangs nog een beetje ‘beklaagde’ over het schijnbare gebrek aan echte vooruitgang in de praktijk als het gaat om fat burners, of afvalpillen. Omdat ik minstens maandelijks wel dergelijke ontdekkingen beschrijf, vroeg ik me af waar die perfecte afvalpil toch blijft.

Maar goed, voorlopig moeten we nu eenmaal accepteren dat de weg van eerste ontdekking tot goedgekeurd, veilig én effectief gebruik door mensen, een lange is. In die context moeten we ook de bevindingen van de University of Texas bekijken. Spring dus niet meteen in euforie van je stoel om vervolgens onbezwaard een dozijntje muffins naar binnen te werken.

De Texaanse onderzoekers beschrijven in een publicatie in Biochemical Pharmacology een nieuwe medicijn dat het lichaamsgewicht en cholesterol verlaagt in muizen, zonder dat die muizen minder gaan eten.

Stanley Watowich van de University of Texas legt uit:

Wanneer vetcellen groeien, beginnen ze met de overproductie van een type enzym (nicotinamide-N-methyltransferase, of NNMT) dat als een rem werkt op het metabolisme van een vetcel. Daardoor wordt het moeilijker voor deze cellen om opgeslagen vet te verbranden. Bovendien gaat de groei van het vetweefsel gepaard met de hogere afgifte van hormonen en ontsteking bevorderende signalen wat kan leiden tot diverse chronische aandoeningen zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

(Dat laatste klinkt trouwens wel heel actueel gezien het onderzoek over beschadigde vetcellen dat ik gisteren nog beschreef )

De onderzoekers ontdekten een molecuul dat dit eiwit blokkeert in zijn werking in witte vetcellen (de vetcellen die de opslag van energie als functie hebben). Door deze ‘metabole rem’ te blokkeren, waren de onderzoekers in staat de verbranding in witte vetcellen te verhogen.

In het onderzoek kregen muizen een dieet hoog in vetten totdat ze obese werden. Vervolgens ontvingen ze het medicijn of een placebo. Zoals gezegd, heb ik dit soort onderzoeken al talloze keren beschreven. Vandaar mogelijk, dat ik het gegeven dat ook in muizen en ratten een placebo effect kan optreden, misschien nog wel het meest interessante gegeven vind [2,3].

Resultaten nieuwe fat burner

Of beter gezegd:”Fat burn brake blocker”, maar dat zal minder verkopen. Na tien dagen behandeling met de nieuwe drug (of placebo) zagen de onderzoekers dat de muizen die het medicijn kregen meer dan zeven procent van hun lichaamsgewicht verloren. Hun vetmassa en de omvang van hun vetcellen namen af met 30% ten opzichte van de placebo groep. Het cholesterol daalde naar een normaal niveau en werd dus vergelijkbaar met muizen die niet obese waren.

Het dieet was in die tien dagen nog steeds hoog in vetten. De muizen bleven in beide gevallen ook evenveel eten. De afname in vetmassa en gewicht was dus niet veroorzaakt door een onderdrukte eetlust. De muizen in de placebo groep bleven dan ook meer vet verzamelen en werden nog zwaarder. Senior auteur van de studie, Harshini Neelakantan, is enthousiast:

Het blokkeren van de rem op de vetcel biedt een nieuwe, gericht methode om het metabolisme van de vetcel te verhogen en daarmee de omvang van vetopslag te verlagen. Daarmee kan het probleem van overgewicht en daaraan gerelateerde metabole ziektes bij de bron worden aangepakt.

Sommigen zouden hier zeggen dat teveel en verkeerd eten en te weinig bewegen de bron van het probleem is en daar valt natuurlijk wat voor te zeggen. Aan de andere kant bepleitte ik onlangs in een artikel genaamd ‘schuldvrije obesitas’ dat een gezond gewicht behalen/behouden soms een oneerlijke strijd kan zijn. Die gedachte is ook de reden dat ik de zoektocht naar die perfecte afval pil niet zie als de ijdele hoop van zwakke, ongedisciplineerde mensen. Maar zoals ik in de intro al aangaf, hoef je nog niet van je stoel te springen ondanks het enthousiasme van Harshini. De onderzoeker vervolgt namelijk:

Deze eerste resultaten zijn bemoedigend en reden tot verder onderzoek van deze techniek als een nieuwe en effectievere behandelmethode voor metabole ziektes.

Ach, misschien heeft de volgende generatie hier daadwerkelijk iets aan.

Referentie

  1. Harshini Neelakantan, Virginia Vance, Michael D. Wetzel, Hua-Yu Leo Wang, Stanton F. McHardy, Celeste C. Finnerty, Jonathan D. Hommel, Stanley J. Watowich. Selective and membrane-permeable small molecule inhibitors of nicotinamide N-methyltransferase reverse high fat diet-induced obesity in miceBiochemical Pharmacology, 2018; 147: 141
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0006295217306718
  3. http://news.ufl.edu/archive/2012/11/the-placebo-effect-goes-beyond-humans-uf-researchers-find.html
  4. Lee IS, Lee B, Park HJ, Olausson H, Enck P, Chae Y. A new animal model of placebo analgesia: involvement of the dopaminergic system in reward learning. Sci Rep. 2015 Nov 25;5:17140. doi: 10.1038/srep17140. PubMed PMID: 26602173; PubMed Central PMCID: PMC4658539.
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Afvallen
  • Vet verbranden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen