fbpx
Crashdieet en afvallen: goed of slecht

Crashdieet en afvallen: goed of slecht

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 4 minuten

Het kwijtraken van lichaamsgewicht is feitelijk een eenvoudig principe. Middels het minder binnenkrijgen dan dat je verbruikt of het meer verbruiken dan je binnen krijgt kun je al mooie resultaten krijgen. Een van de meest drastische maatregelen om de hoeveelheid die je dagelijks naar binnen krijgt te verminderen is middels een crashdieet.

Een crashdieet is vaak een korte periode waarin je erg weinig calorieen eet, waardoor je snel gewicht verliest in een korte tijd. Door deze korte en extreme calorietekort te creeren dwing je je lichaam om haar brandstof elders uit te halen. Veel volgers van een crashdieet nemen aan dat deze brandstof uit de vetreserves gehaald wordt, maar is dat wel zo? We kijken wat verder naar de werking van een crashdieet en de gevolgen voor jouw lichaam. Daarnaast brengen we de voordelen en de nadelen van een crashdieet in kaart en geven wij onze kijk op deze vorm van afvallen.

Wat is een crashdieet

Feitelijk is een crashdieet een korte periode waarin je ontzettend weinig calorieen eet waardoor je snel veel kilo’s kunt kwijtraken. Je hongert eigenlijk je lichaam uit, omdat je minder energie opneemt uit je voeding. De aanname dat je lichaam bij het volgen van een crashdieet haar energie haalt uit je vetreserves is maar ten dele waar. Het kan kloppen dat een persoon met een grote hoeveelheid vetreserves een groot deel van de energie tijdens een crashdieet haalt uit deze vetreserves. Maar het lichaam breekt tijdens een crashdieet ook spieren af om deze te gebruiken als brandstof en raak je veelal vocht kwijt.

Veel volgers van een crashdieet houden deze extreme voedingswijze ook niet lang vol en vervallen in oude patronen. Het lichaam is de impact van het crashdieet alleen niet vergeten en zal de volgende keer als er weer voldoende energie binnenkomt meer reserves aanmaken dan voorheen, om een volgende uithongering voor te komen. Hierdoor ontstaat het JOJO effect.

Voorbeelden van een crashdieet zijn: het soepdieet, yoghurt dieet, ziekenhuis dieet en fruitdieet.

Voordelen crashdieet

Het volgen van een crashdieet heeft het grootste voordeel dat je op de korte termijn, vaak tijdelijk, gewicht kunt verliezen. Het gewicht dat je kwijtraakt kan natuurlijk niet alleen uit vet bestaan en is vaak vocht dat je verliest. Als jij in een korte periode snel wilt afvallen is een crashdieet misschien een uitkomst. Het is volgens ons niet de gezondste uitkomst omdat je je lichaam uithongert en het kan leiden tot meer gewicht wanneer je weer stopt met het crashen. What goes down must come up?

Nadelen crashdieet

In onze ogen heeft een crashdieet geen voordelen en alleen maar nadelen. Je hongert je lichaam uit en dit leidt ertoe dat je meer kwijtraakt dan alleen vetmassa en vocht. Je denkt dat je alleen vetmassa kwijtraakt, maar het meten van de afname van je vetmassa doe je niet door middel van het getal dat de weegschaal weergeeft. Je vetmassa meet je middels je vetpercentage. Je vetpercentage meet je door middel van een huidplooimeting. Er zijn vetpercentage meters die werken op de manier zoals de huidplooimeting, maar die de berekening doen voor jou, zoals de FatTrack GOLD Digital Body Fat Caliper.

Naast je vetmassa worden ook je spieren afgebroken en deze zijn juist zo belangrijk bij het bepalen van de lijnen van jouw figuur. Daarnaast breek je spieren af die feitelijk zorgen voor een hogere ruststofwisseling. Meer spieren betekent meer calorieen verbranden in ruststand. Indien je minder spieren hebt ga je ook minder calorieen verbranden in ruststand. Tot slot kan een crashdieet ook tot andere klachten leiden: uitdroging, duizeligheid, buikpijn, futloosheid, misselijkheid en flauwvallen kunnen bijwerkingen zijn die gepaard gaan met een crashdieet. Dit alles heeft totaal niets te maken met je gezondheid en is het in onze ogen zeker niet waard om je lichaam aan te doen. Zeker niet als je nagaat dat het gewichtsverlies maar van korte duur is en je gauw ten prooi valt aan het JOJO effect als je weer stopt met crashen.

Alternatief voor een crashdieet

Wat kun je dan doen als je snel wilt afvallen, maar geen crashdieet wilt volgen? Allereerst kies je voor een dieet dat voor een lange tijd vol te houden is. Immers, niemand wil tijdelijk op zijn of haar ideaalgewicht zitten. Dus kies een levensstijl uit die bij je past en voor een lange tijd houdbaar is. Tel hoeveel calorieen je dagelijks nodig hebt en wees je bewust van hoeveel calorieen je dagelijks tot je neemt. Realiseer je verder dat een gezond tempo om af te vallen tussen de 0,5 – 1,5 kg per week ligt, afhankelijk van jouw lichaamssamenstelling. Mensen met veel overgewicht vallen meer af dan mensen met minder overgewicht.

Wanneer je weet hoeveel calorieen je nodig hebt en hoeveel calorieen je eet kun je gaan bepalen waar je de calorieen uithaalt. Dit kan uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Koolhydraten en eiwitten leveren allebei 4 calorieen per gram en vetten 9 calorieen per gram. Dit betekent dat je meer van de eerste 2 moet eten dan van de laatste. Eiwitten worden langzamer afgebroken door het lichaam en dwingen het lichaam om meer energie te gebruiken bij dit process. Hierdoor vebruik je meer energie wanneer je eiwitten eet, in plaats van koolhydraten. Dit noemen we het thermisch effect. Daarnaast geven eiwitten je langer een vol gevoel, waardoor je minder snel honger krijgt en weer gaat eten. Tot slot hebben eiwitten de eigenschap dat ze goed zijn voor je spieren. Hierdoor behoud je spiermassa en deze hebben weer een gunstig effect op je calorieen die je verbrand in ruststand.

Tot slot: beweeg. Het is een cliché, maar om meer energie te vebranden dan dat je dagelijks nodig hebt is het doen van fitness of cardiotraining essentieel. Onze voorkeur gaat uit voor het doen van fitness en krachttraining, omdat je hierdoor net zoveel energie verbrandt tijdens het trainen, maar ook energie gebruikt na het trainen, vanwege het afterburn effect. Daarbij komt ook nog het feit dat je met krachttraining spieren opbouwt, en die helpen je rustmetabolisme weer te verhogen. En het is veel leuker en gezonder om aan krachttraining te doen, dan het volgen van een crashdieet want je voelt je een stuk sterker, energieker en vrolijker, in plaats van suffer, futloos en moe.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Afvallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen