fbpx
 • Home
 • >
 • Blog
 • >
 • Fitness
 • >
 • Deze gezichtsoefeningen laten vrouwen er 3 jaar jonger uitzien!
Deze gezichtsoefeningen laten vrouwen er 3 jaar jonger uitzien!

Deze gezichtsoefeningen laten vrouwen er 3 jaar jonger uitzien!

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 4 minuten

Twintig weken lang, dertig minuten per dag, gezichtsoefeningen doen, laat vrouwen er bijna drie jaar jonger uitzien. 

“Sunday face day”

Ok, één dag in de week blijkt dus niet voldoende, maar ik vond de titel wel lekker klinken. Het goede nieuws is dat er een natuurlijk alternatief is voor behandelingen zoals botox en facelifts. Het vervelende nieuws is dat je er toch wat voor zult moeten doen. Ben je het type dat meer is van de lipo dan van de cardio dan zal je hier niet erg enthousiast over worden.

Dertig minuten per dag, of om de dag oefeningen voor het gezicht doen om er jonger uit te zien. Dat klinkt helemaal niet zo gek. Mensen doen veel gekkere dingen om er jonger uit te zien. Volgens onderzoek van Northwestern Medicine zou het na 20 weken resulteren in een jonger uiterlijk in een groep vrouwen van middelbare leeftijd [1]. Het zou de eerste wetenschappelijke studie zijn die de theorie toetst dat gezichtsoefeningen je er jonger uit laten zien.  De bevindingen werden op 3 januari gepubliceerd in JAMA Dermatology.

Now there is some evidence that facial exercises may improve facial appearance and reduce some visible signs of aging. The exercises enlarge and strengthen the facial muscles, so the face becomes firmer and more toned and shaped like a younger face.

Dr. Murad Alam, professor of dermatology Northwestern University

Er vanuit gaande dat hun bevindingen worden bevestigd in grootschaliger onderzoek zou het volgens de onderzoekers een goedkope en natuurlijke manier zijn om er jonger uit te zien.  Ook zou het aanvullend kunnen werken op andere anti-verouderingsbehandelingen die mensen mogelijk ondergaan.

“Face stuffing”

Toegegeven, die term heb ik niet geheel zelf bedacht én ik hou er rekening mee dat het teveel ‘andere’ associaties oproept. Of mensen voortaan massaal aan face stuffing zullen doen, is dus maar de vraag. Maar feitelijk is dat wel manier waarop je met gezichtsoefeningen je uiterlijk verjongt.

Wanneer je ouder wordt verliest de huid elasticiteit. Vetmassa’s in het gezicht, tussen de huid en de spieren, bepalen een groot deel de vorm van het gezicht. Wanneer de huid slapper wordt en begint te zakken, nemen deze vetmassa’s die eerst als een puzzel in elkaar pasten ook af. Hierdoor beginnen deze ook te zakken met de ‘droopy face’ als gevolg.

Zie het als zo’n zielige oude ballon die verschrompeld is doordat de ballon zelf minder elastisch is geworden en inhoud heeft verloren. De oplossing? Zorgen voor meer vulling. Eén manier om dat te doen is door de spieren eronder te trainen en te laten groeien.

But if muscle underneath becomes bigger, the skin has more stuffing underneath it and the firmer muscle appears to make the shape of the face more full. Muscle growth is increasing the facial volume and counteracting the effects of age-related fat thinning and skin loosening.

Emily Poon, assistant research professor in dermatology Northwestern University

Opzet van de studie en gezichtsoefeningen

Voor het onderzoek kregen vrouwen van 40 tot 65 jaar oud twee maal 90 minuten persoonlijke instructies van een ‘facial exercise instructor’. Vervolgens bleven ze deze gezichtsoefeningen thuis nog 20 weken lang doen. De eerste acht weken deden ze de oefeningen dagelijks, 30 minuten lang. Van week negen tot twintig deden ze de oefeningen om de dag.

De gezichtsoefeningen werden ontwikkeld door een van de mede auteurs van het onderzoek, die tevens oprichter is van Happy Face Yoga. In totaal deden de deelnemers 32 verschillende oefeningen. Iedere oefening werd 1 minuut uitgevoerd. Bij deze oefeningen moet je onder andere denken aan het intrekken en volblazen van de wangen. De wangen bevatten vele spieren die gezamenlijk voor beweging zorgen. Uit het onderzoek blijkt dat het trainen van deze spieren de wangen voller doet ogen. Een ander voorbeeld is de ‘Cheek Lifter’:

Open mouth and form O, position upper lip over teeth, smile to lift cheek muscles up, put fingers lightly on top part of cheek, release check muscles to lower them, and lift back up. Repeat by lowering and lifting the cheeks.

Als ik dit probeer dan lijk ik op een combinatie van een chimpansee en de Joker uit Batman.

Een andere oefening is ‘Happy Cheeks Sculpting’. Hierbij lach je zonder de tanden te tonen. Je perst je lippen samen en drukt de wangen omhoog. Tegelijkertijd druk je de mondhoeken met je vingers omhoog. Een beetje zoals je bij de tandarts in de wachtkamer zit te wachten tot het bitje met fluor weer uit je mond mag.

De beoordeling van het gezicht werd verricht door twee dermatologen aan de hand van een gestandaardiseerde ‘facial aging scale’. Hierbij keken ze onafhankelijk van elkaar naar 19 verschillende eigenschappen en scoorden deze op drie verschillende momenten (bij aanvang, na 8 weken en na 20 weken). Op deze momenten schatten ze tevens de leeftijd van de deelneemsters in. Ook werd de deelneemsters gevraagd wat ze vonden van het resultaat.

Behalve de genoemde invloed op de volheid van de wangen werd de gemiddelde ingeschatte leeftijd tijdens de studie verlaagd van 50,8 jaar naar 48,1 jaar.

Dat houdt dus een gemiddelde ‘verjonging’ in van bijna drie jaar gemiddeld door 20 weken gezichtsoefeningen te doen.

De deelneemsters zelf gaven aan erg blij te zijn met het resultaat en verbetering te zien op bijna alle verschillende eigenschappen van het gezicht.

Zoals gezegd, was het geen groot onderzoek. Van de 27 deelneemsters voltooiden er 16 de gehele studie. Een andere beperking van het onderzoek was dat alleen vrouwen van middelbare leeftijd deelnamen. Het is dus maar de vraag in hoeverre deze resultaten in andere groepen herhaald kunnen worden.

Referentie

 • Murad Alam, Anne J. Walter, Amelia Geisler, Wanjarus Roongpisuthipong, Gary Sikorski, Rebecca Tung, Emily Poon. Association of Facial Exercise With the Appearance of Aging. JAMA Dermatology, 2018; DOI: 10.1001/jamadermatol.2017.5142
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

 • Gratis matchingservice
 • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
 • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
 • Herstellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen