fbpx
Moet je elke dag buikspieren trainen

Moet je elke dag buikspieren trainen

Geschreven door Mart Jansen
Geschatte leestijd: 2 minuten

Het blijft onverminderd populair in sportscholen: het buikspierkwartier. Met een groepje gelijkgestemden wordt er keihard gewerkt om je sixpack tevoorschijn te toveren, zeker nu de eerste zonnestralen zich hebben laten zien en de zomer in aantocht is.

elke dag buikspieren trainen

Platte buik door buikspieroefeningen

Plaatselijk vet verbranden is helaas niet mogelijk. Hoewel het nog steeds niet begrepen is door velen, honderden crunches of sit-ups doen en andere buikspieroefeningen zal je geen vermindering van de vetmassa op je buik opleveren en ook niet zorgen dat je abs zichtbaar gaan worden. Bovendien is het doen van al die crunches en sit-ups ook nog niet zonder risico voor je gezondheid. Wist je dat het buigen van je romp en daarmee je wervelkolom erg veel druk geeft op je tussenwervelschijven? Het is dus niet alleen zo dat die sit-ups geen goed trainings- of afslank effect geven, het werkt zelfs averechts wanneer je een sterk en gezond lichaam nastreeft.

Lichaamshouding

Veel mensen leiden tegenwoordig een zittend bestaan. Dit kan een desastreus effect hebben op onze beweeglijkheid en lichaamshouding. Na het werk op kantoor lekker de sportschool in dus, om in beweging te komen? Ja, goed idee, maar niet als je je buikspieren gaat trainen en je lichaam weer in dezelfde voorovergebogen houding brengt! Je lichaam is gemaakt om rechtop te staan en op een ‘functionele’ manier belast te worden, gebruik het dus ook zo.

Het trainen van je buikspieren door sit-ups en crunches is géén goed plan wanneer je fysiek sterker wilt worden, rugklachten wilt verminderen en meer rechtop wilt lopen.

Bilspierkwartier in plaats van buikspierkwartier

In een eerder artikel schreef ik al eens over de voordelen van het bilspierkwartier ten opzichte van het buikspierkwartier.

In het artikel kun je lezen wat voor nadelen het volgen van een buikspierkwartier heeft, maar ook wat je beter kunt doen: het bilspierkwartier. Het juist trainen van je billen geeft je een sterker lichaam, minder rugklachten en een mooi uiterlijk. Juist omdat de bilspieren zo belangrijk zijn om een lichaam gezond en in balans te houden zouden we deze vaker moeten trainen en de buikspieren juist minder. Na het lezen van het artikel weet je exact waarom!

Samengevat nogmaals de voordelen van een bilspierkwartier in vergelijking met de traditionele buikspierkwartier:

  • Je ontwikkelt een sterk, sexy lichaam, door de grote spieren van je lichaam te trainen
  • Je krijgt sterkere heupen en knieën
  • Je ontwikkelt meer kracht
  • Je werkt aan minder rugklachten in plaats van meer rugklachten
  • Je ontwikkelt een betere lichaamshouding

Activatieoefeningen om elke dag te doen

Omdat er in het betreffende artikel geen oefeningen worden genoemd die je zelf elke dag kunt doen benoemen we deze hier. Deze 3 oefeningen kun je elke dag doen, aan het eind van een werkdag of tussendoor:

De Fire Hydrant

Mobiliseren en activatie oefening voor in de sportschool en thuis

Aandachtspunten

Omdat je met deze oefeningen geen zware load gebruikt kun je ze elke dag uitvoeren. Let wel op dat het effect voor vetverbranding of spiergroei niet groot is, dat wil zeggen dat je een goed opgebouwd en gevarieerd krachttraining programma nodig hebt om mooie resultaten te bereiken. Voor maximaal effect wat betreft vetverbranding en die zichtbare buikspieren krijgen is een juist voedingspatroon onmisbaar, je zult nou eenmaal minder moeten eten dan je aan energie verbruikt.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Droog trainen
  • Spiermassa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen