fbpx
Pilates

Pilates

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 3 minuten

Pilates is een trainingsmethode voor lichaam en geest, ontwikkeld door Joseph Pilates. Omdat hij zelf een tengere jongen was, en op jonge leeftijd een zwakke gezondheid had, experimenteerde hij met allerlei vormen van sport en yoga om zijn lichaam sterker te maken. Controle en correcte uitvoering staan centraal: de ademhaling en het bewustzijn om de juiste spieren te laten werken, vormen de basis van iedere oefening. Als resultaat ontwikkel je langere spieren en soepelere gewrichten plus een sterker, in balans gebracht lichaam.

pilates

Werking pilates

Alle Pilates oefeningen starten vanuit het opbouwen van spierkracht van je powerhouse of centrum, dit is de buik, het bekken en de lage rug. De spieren die het dichtst bij het skelet liggen worden getraind zodat je lichaam beter gedragen worden. Pilates doe je met spanning in de buikspieren, bekkenbodem en multifidus, de ademhaling verloopt diep en breed door de ribbenkast zodat je je powerhouse niet verliest. De ideale houding is neutraal: dit wil zeggen dat je je wervelkolom in zijn natuurlijke kromming laat, het hoofd in het verlengde ervan en het bekken zonder kanteling naar voren of achteren plaatst. Dit alles om de rugspieren te trainen om je wervelkolom in zijn natuurlijke houding te steunen.

Natuurlijk is iedere rug anders en dienen oefeningen en houdingen aangepast te worden aan ieders lichaamstype De wervelkolom wordt in alle richtingen oppnieuw mobiel gemaakt: zowel flexie, als extensie en rotatie komen bij gezonde ruggen in iedere les voor.  Al deze bewegingen zorgen ervoor dat je de wervels 1 per 1 leert bewegen.  De druk op wervels verlicht hierdoor, je voelt je als het ware groter en lichter.  Maar niet alleen de buikspieren en de rug wordt getraind, heel het lichaam komt aan bod.  De armspieren en beenspieren worden gestretcht en verlengd, de gewrichten versoepelen.  Je lichaam wordt als het ware uit zijn skelet gelicht: je skelet wordt dankzij pilates gedragen door de spieren.  Daar de oefeningen streven naar een perfecte houding wordt je lichaam in balans gebracht: links met rechts, voor en achter, boven en onder.

Voordelen Pilates

Pilates levert tientallen voordelen op voor de beoefenaar die met regelmaat en met precisie traint. Hieronder vind je de belangrijkste voordelen van Pilates:

 • De beoefenaar krijgt een verhoogde longcapaciteit en een betere bloedcirculatie door een diepe ademhaling.
 • Spierkracht en flexibiliteit worden verbeterd, vooral die van de rompspieren.
 • De wervelkolom wordt soepeler en kan meer aan.
 • Rondom het bekken wordt het lichaam veel stabieler.
 • De coördinatie, zowel musculair als mentaal, wordt verbeterd.
 • Botten worden steviger en gewrichten soepeler.
 • Pilates oefeningen zorgen voor een evenwichtige ontwikkeling van alle spiergroepen.
 • Door regelmatige oefening zal je houding verbeteren, zal je rechter gaan zitten en soepeler en gracieuzer bewegen.
 • Verbeterde longinhoud en circulatie door de diepe en gezonde manier van ademhalen is nog een belangrijk voordeel. Verder worden de buik- en rugspieren versterkt en houding, evenwicht en controle over het lichaam verbeterd.

Pilates en afvallen

Joseph Pilates had de bedoeling om oorlogsveteranen te helpen bij hun revalidatie. Deze mensen waren vaak gehandicapt of gewond en konden niet een normaal oefenprogramma volgen. Hij bestudeerde verschillende soorten oefeningen en haalde uit yoga en aerobics die oefeningen die fysiek geen hoge eisen stelden. De oefeningen zijn zeer effectief om energie te verbranden, lenig te worden en complexe spiergroepen te ontwikkelen. Er zijn meer dan vijfhonderd verschillende oefeningen. De meeste mensen kiezen ervoor om bepaalde series oefeningen te doen die de belangrijkste spiergroepen van het lichaam behandelen. Vrijwel alle oefeningen leiden tot gewichtsverlies. Daarnaast zijn er nog de ademhalingsoefeningen. Deze oefeningen zijn erop gericht zuurstof naar het bloed te brengen. Hierdoor neemt de absorptie van zuurstof toe en worden gifstoffen sneller uit het bloed uitgescheiden. Pilates biedt onder meer oefeningen waarbij je met kracht alle zuurstof uit je longen uitademt, waarna je een basis hebt gelegd voor zeer heilzame inademingen. Hierdoor krijgt het hele lichaam meer zuurstof en gaat sneller energie verbranden.

Verschil Pilates en Yoga

Natuurlijk lees je veel overeenkomsten tussen yoga en pilates. Zo train je bij beide je geest en je lichaam en is je ademhaling erg belangrijk. Weerstandstrainingen met je eigen lichaam vormen de basis van de beide en je komt in een goede lichamelijke en geestelijke balans. Dus veel van deze zaken kom je ook tegen wanneer je yoga beoefent toch zijn er wezenlijke verschillen tussen pilates en yoga:

Bij yoga is het grootste effect dat het naar binnen is gericht. Je geest staat centraal, waar je mediteert en ademhaalt. De gehele gezondheid staat in het teken bij yoga, dus niet alleen goede oefeningen en ademhalingen maar ook gezonde voeding.

Bij pilates draait het om het verbeteren van je core, je kernspieren rondom je middel. Dit zorgt dat je in een betere algehele fysieke gesteldheid komt met toegenomen flexibiliteit. Je stabiliteit verbetert en je krijgt en ontwikkelt een betere houding.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

 • Gratis matchingservice
 • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
 • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen