fbpx
Trends in dames fitness kleding: Jaren ’70 tot heden

Trends in dames fitness kleding: Jaren ’70 tot heden

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 4 minuten

Wie herinnert zich nog de strakke, neonkleurige spandex outfits van de jaren tachtig? En dan nog het liefst ook nog met beenwarmers en zweetbandjes? Net zoals bij alle soorten mode zijn er ook op het gebied van sportkleding voor dames verschillende trends door de jaren heen geweest. De ene trend nog opvallender dan de andere. In dit artikel zal ik een aantal van deze trends vanuit het verleden belichten én ingaan op de mode van vandaag de dag. Ik sluit af met een aantal goede redenen om je leuk & hip te kleden als je gaat sporten!

Fitness kleding jaren 70

In de jaren 70 was men liever lui dan moe, zoals je op deze advertentie uit 1972 voor een beauty spa kunt zien! De dames dragen zeer comfortabele, bijna pyjama achtige outfits in neutrale, saaie kleuren en doen dus oefeningen waarbij af te vragen valt of deze ter ontspanning zijn, of dat het ook nog de bedoeling is dat er daadwerkelijk iets getraind wordt! Vanwege de andere insteek voor sporten dan vandaag de dag, was de keus voor deze “relaxpakken” in dit tijdperk een begrijpelijke keuze.

Fitness kleding jaren 80

In de “Eighties” mocht het tempo iets omhoog en werden de flitsende spandex outfits met opvallende kleuren uit de kast getrokken. Op de foto in het midden staat Jane Fonda: een Amerikaanse actrice die in de jaren 80 ook aan de weg timmerde als fitnessgoeroe en vooral bekend werd door de aerobics video’s waarbij ze deze leuke pakjes droeg.

De outfits van spandexstof zijn nauwsluitend, lichtgewicht, goed tegen zweet bestendigd en dus ideaal bij het maken van alle snelle pasjes. Hoewel de pakjes de sexy vrouwelijke vormen goed accentueren, valt het te betwijfelen of deze trend weer volledig in deze vorm zal terugkeren. Ik zou me persoonlijk eerder ongemakkelijk voelen tijdens een groepsles met zoiets aan, dan dat ik er lekker in sta te bewegen!

Wat nog even leuk is te noemen: in 2004 bracht DJ Eric Prydz het nummer “Call on me” uit met bijbehorende videoclip die waarschijnlijk bij velen goede herinneringen oproept. In deze clip zien wij een aantal zich in het zweet werkende dames – en een gelukkige heer – die met hun outfits en uitdagende moves een parodie brengen aan het aerobicstijdperk van de tachtiger jaren.

http://www.youtube.com/watch?v=dO8PA7ZnHf0

De uitbundigheid van de jaren 80 leent zich natuurlijk ook makkelijk voor allerlei persiflages:

Fitness kleding jaren 90

Als ik denk aan de sportmode van de jaren 90 dan komt bij mij gelijk Melanie/Mel C, alias “Sporty Spice”, omhoog. Mel C was een van de zangeressen van de toen zeer bekende Britse meidenband: de Spice Girls, onder andere bekend van de hits “Wannabe”, “Say you’ll be there” en “Who do you think you are”. Ik heb als tiener hun CD grijs gedraaid, dus dit is voor mij ook een stukje jeugdsentiment! Mel C was de sportieve dame van de groep en droeg logischerwijs dan ook altijd sportieve outfits bij voorkeur in de kleuren blauw, rood, geel en/of groen. We zagen haar in de “Nineties” vooral in comfortabele joggingbroeken van het merk met de 3 strepen, of van de foto, afgemaakt met een kort topje. Anders dan in de jaren 80 dus een stuk losser om het lijf en waarschijnlijk voor vele dames een stuk toegankelijker om naar de sportschool aan te doen. Het staat los van de Spice Girls, maar parallel kwam in dit tijdperk ook de “gabbercultuur” op komst, kenmerkend door de kaalgeschoren hoofden, gabberhouse en trainingspakken voor hem & haar, denk aan de “aussies”. De trainingspakken maakten dat zij in volledige bewegingsvrijheid hun danspasjes (“hakken”) konden doen!

Fitness kleding vanaf de “zero’s” tot nu

Door alle decennia heen hebben we verschillende trends gezien, van strakke tot comfortabele kleding, van wat saaiere tot flitsende neonkleuren. Het laatste decennia zijn er wat verschillende trends uit het verleden teruggekeerd, waarvan het leuk is te noemen dat we nog steeds de spandexstof zien (zie de roze broek op de foto) alsook de beenwarmers die weer in opkomst zijn. Zo is er een nieuwe workout trend voor dames, de zogenaamde Tripleshape Barreworkout waarbij de beenwarmers tot de dresscode behoren en dus weer uit het stof gehaald kunnen worden! De les op een barre (zo’n houten balk zoals bij ballet) is gevuld met ballet-, pilates- en yoga-oefeningen en biedt daarom een complete workout voor het hele lichaam (1). Daarbij zijn de beenwarmers, gecombineerd met spandex leggings, zeer passend, ook al zijn er vast ook dames die het gewoon leuk vinden ze te dragen bij alle andere vormen van sporten! Ook de felle, opvallende kleurtjes die we in de jaren 80 zagen, zie ik nu geregeld voorbij komen in de sportschool en ook heb ik zelf meerdere shirtjes en broeken met deze kleuren tussen mijn sportgarderobe hangen. Qua schoeisel zie ik steeds meer de “barefoot” sportschoenen onder de dames. Dit zijn schoenen die lichtgewicht zijn en je voet goed omsluiten, waarbij je het gevoel krijgt op blote voeten te lopen.

Als ik voor de dames mag spreken denk ik dat wij ons het liefste vertonen in kleding die enerzijds dus trendy en fris is, maar anderzijds ook praktisch is en gewoon lekker zit en onze vormen goed doen uitkomen! De grote slobber trainingsbroek en het faal gewassen shirtje zijn passé!

Redenen om je hip te kleden als je gaat sporten?

Tot slot nog een aantal goede redenen om je allerhipste en leukste outfit uit de kast te trekken als je sportief bezig gaat zijn!

  1. Als je je leuk kleedt, maakt dat het gelijk een stuk leuker en gemakkelijker om ook daadwerkelijk te gaan sporten!
  2. Als je dus meer gemotiveerd bent om te gaan sporten dan heeft dit ook een positief effect op het resultaat van je sportieve activiteiten.
  3. In een leuke sportoutfit, die je vormen mooi accentueren, voel je je een stuk zelfverzekerder en dit straal je dan ook uit.
  4. Tot slot is het natuurlijk ook altijd leuk als anderen vol bewondering naar je kijken als jij in je super hippe outfit voorbij komt 🙂

Referenties

  1. http://musthebbes.nl/trippleshapebarreworkout/
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Conditie opbouwen
  • Fit worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen