fbpx

Afvallen en de meest gemaakte fouten

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 3 minuten

We hebben een aardige verzameling van artikelen geschreven over het onderwerp afvallen en gewichtsbeheersing. Net als bij onze andere categorieen willen we met dit artikel een overzicht geven van de meest gemaakte fouten als het aankomt op afvallen. Vaak start men met de juiste intenties, maar is het gebrek van de juiste informatie datgene wat ze in de weg staat. Lees daarom ons artikel over de meest gemaakte fouten en check voor jezelf of jij je schuldig maakt hieraan. Elke fout wordt vergezeld met een afslanktip dus je hebt gelijk de informatie om je weer op het juiste spoor te zetten.

Jezelf uithongeren

Afslankfout nummer 1. Jezelf uithongeren, want je wordt dik van teveel eten, right? Dat je dik wordt van een calorie overschot is helemaal waar, maar dat betekent niet dat jezelf uithongeren zal leiden tot gewenste resultaten op de lange termijn. Wanneer je jezelf uithongerd en veel minder calorieën gaat eten gaat je lichaam in een spaarstand waardoor het efficienter omgaat met energie. De energie die je lichaam binnen krijgt wordt in de spaarstand ook meer opgeslagen als vet dan wanner energie gewoon voor handen heeft. Daarnaast breekt je lichaam spieren af om aan haar energie te komen. Tot slot houd je een dieet waarbij jezelf uithongerd niet lang vol waardoor je weer vervalt in je oude patronen. Je lichaam is jouw crashdieet alleen niet vergeten en bereid zich voor op een mogelijk volgende keer dat je weer zoiets in je hoofd haalt en gaat meer energie opsparen in de vorm van vet. Zie daar het jojo-effect.

Te snel resultaat verwachten

Een goede nummer 2 als het aankomt op de meest gemaakte fouten bij het afvallen is te snel resultaat verwachten. Je lichaam heeft er jaren over gedaan om eruit te zien zoals het nu ziet. Je lichaamssamenstelling van spiermassa en vetmassa is een gevolg van jarenlange verwaarlozing of jarenlange toewijding en discipline. Dat betekent dat je niet na 1 week sporten en gezond eten je gelijk resultaat gaat zien. Uiteraard voel je de impact van de lichamelijke activiteiten die je hebt ondernomen in de vorm van (in het begin) spierpijn, en een verbeterde uithoudingsvermogen, maar afvallen gaat vaak op een eigen tempo. Het tempo waarop je gezond en verantwoord kunt afvallen ligt op 0,5 – 1 kg per week. Dus verwacht geen kilo’s kwijt te zijn na 1 week. Daarnaast is het bewust worden van het feit dat je een gezonde levensstijl bent ingeslagen wellicht voldoende en zal het resultaat zich uiteindelijk gaan laten zien.

Te snel opgeven

Met stip op nummer 3, een combinatie van 1 en 2, is te snel opgeven. Short and sweet, dat is vaak de gedachte van veel mensen die willen afvallen, maar helaas werkt je lichaam niet op die manier. There are no shortcuts to succes, realiseer je dat wanneer je begint met het volgen van een gezonde levensstijl. Te snel opgeven komt vaak voort uit een combinatie van te weinig eten, te snel resultaat verwachten en te weinig of verkeerde motivatie. Ga terug naar de basis en haal de gedachte weer naar boven waarom je bent begonnen. Was het de broek die niet paste of de collega die je onterecht feliciteerde met een zwangerschap? Don’t quit en stel realistische doelen als je wilt afvallen.

Teveel focus op sporten

Wist je dat 60 tot 70 procent van hoe je eruit ziet wordt bepaald door wat je eet? Het is goed dat je veel aan het sporten bent en je op die manier extra calorieen wilt verbranden, maar realiseer je dat je veel resultaat kunt halen in de keuken. Altijd gedroomd van de platte buik en misschien stiekem van een sixpack? De kreet “abs are made in the kitchen” is niet zomaar bedacht. Feit is dat de combinatie van sport en voeding je uiteindelijk de beste resultaten zal brengen, maar afvallen vind gewoonweg plaats via het negatieve saldo op de caloriebalans: de negatieve calorie balans. Hoe eenvoudig is het om dit middels een paar slimme tweaks in jouw voedingspatroon te realiseren?

Kom jij meer meest gemaakte fouten tegen bij het afvallen? Laat ze onder in de comments!

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Afvallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen