fbpx
Alcohol en Koningsdag: de Survivalgids

Alcohol en Koningsdag: de Survivalgids

Geschreven door Mart Jansen
Geschatte leestijd: 4 minuten

Koningsdag 2014 wordt dit jaar voor het eerst gevierd en zal naar verwachting een goede opvolger worden van het voorheen, altijd gezellige Koninginnedag. Koningsdag zal een van Nederlands gezelligste dagen van het jaar moeten worden waarop de alcohol rijkelijk vloeit. Een drankje hier en daar, een lekker hapje eten tussendoor en maximaal genieten met vrienden om je heen. Toch wil je niet teveel schade ondervinden van de drank en het eten buiten de deur. Wat kun je het beste doen om de schade te beperken?

Als je bent zoals ik en je wel van een drankje en een hapje op zijn tijd houdt dan wil je daar dan ook van kunnen genieten zonder schuldgevoel. Immers je hebt hard gewerkt voor je fitness resultaten en wilt niet dat deze verloren gaan door een dag waarop je misschien een glaasje alcohol drinkt en minder strikt gaat eten.

Ik zal je nooit adviseren om alcohol te gaan drinken, maar als je het toch doet, dan heb je dankzij deze Koningsdag Survivalgids handvaten om het op een manier te doen die je minder schade oplevert.

Met andere woorden: Hoe kun je zorgen dat je wel maximaal kunt genieten zónder dat je zwaar bevochten spiermassa en strakke buik verloren gaan?

Drink water tussendoor

De schade van alcohol kan beperkt worden door voldoende gehydrateerd te blijven en natuurlijk doe je dit het beste door water te drinken. Het kan lastig zijn om in je groep vrienden of vriendinnen af en toe om water te vragen als iedereen steeds een rondje gaat halen. Toch is het niet onmogelijk om genoeg water te drinken, bijvoorbeeld op een van de volgende manieren:

A. Spreek af dat er met zijn allen regelmatig water wordt gedronken. Na elk tweede biertje of wijntje bijvoorbeeld.
B. Elke keer als je naar het toilet gaat drink je flink wat water. Bestel een flesje aan de bar en probeer deze bij te vullen wanneer dat kan.
C. Drink genoeg van tevoren. Het is niet zo nuttig als water drinken tussen de alcohol door, maar het scheelt toch een hoop. Drink voordat je de deur uit gaat een liter of anderhalf in een tijdsbestek van een paar uur.

Een handige tool: De fitness app ‘WaterIn’ helpt je om genoeg water te drinken door je een herinnering te sturen wanneer het tijd is voor het aanvullen van je vochttekorten.

Drink hoe dan ook minimaal een halve liter water voordat je gaat slapen. Een kater wordt vooral veroorzaakt door vochttekort, dus je kunt het makkelijk voorkomen.

Eet niet teveel vet

Door minder te eten de dag voordat je start met drinken heb je meer ‘ruimte’ voor de calorieën die je uit alcohol zult binnenkrijgen. Dit resulteert in minder kans op vetopslag omdat je aan het eind van de dag een minder groot calorieoverschot hebt.

Wat wellicht nog belangrijker is, is om weinig vetrijke voedingsmiddelen te eten. Je lever zet alcohol om in acetaat dat de eigenschap heeft om vetverbranding te remmen. Heb je veel vetzuren in je lichaam circuleren dan zullen deze bijna allemaal worden opgeslagen als lichaamsvet.

Ga je tussen het feesten door een hapje eten, kies dan voor een maaltijd rijk aan eiwitten. Vaak zijn de supermarkten open en kun je ergens een bakje kwark scoren. Lukt dat niet en ben je overgeleverd aan junkfood, kies dan voor gefrituurde kip maar haal het velletje eraf.

Kies je drankje met alcohol bewust

Het ene drankje kan minder calorieën bevatten dan de andere. Dat kan een goede reden zijn om te switchen van je favoriete ‘poison of choice’. Voorop gesteld dat je beter alcohol kunt mijden, zijn er slechte en minder slechte drankjes. Sterke drank als vodka, whiskey en tequila is een minder slechte keuze omdat het de minste calorieën bevat per consumptie. Droge witte wijn is een goede, minder slechte, tweede keuze met slechts een fractie meer. Bier en cocktails kun je beter laten staan, deze hebben de meeste potentie om je dik te maken.

Drink alleen alcohol aan het begin

De meeste mensen drinken vooral om wat losser te worden en om in de sfeer te komen. Herken je dat bij jezelf? Drink dan vooral aan het begin van de dag wat (sterke) drank. Dit maakt dat dat in ‘in de flow’ komt en de gezelligheid ervaart. Doordat mensen om je heen steeds meer onder invloed raken zal je zelf niet eens merken dat de alcohol na een tijdje is uitgewerkt. De rest van de dag kun je minder of geen alcohol consumeren.

Blijf in beweging

Gebruik van alcohol heeft een nadelig effect op je insuline gevoeligheid en glucose huishouding. Een manier om dit effect te minimaliseren is flink blijven bewegen. Ga dus met de fiets in plaats van de taxi te nemen en kies ervoor om te dansen in plaats van te loungen. Wil je indruk maken op het andere geslacht en ’s morgens niet alleen wakker worden, doe dan geregeld wat push-ups of neem een mooie meid op je nek en laat een paar sets van je diepste squats zien 😉

Wanneer je morgen gaat genieten van Koningsnacht of zaterdag van Koningsdag doe je er goed aan bovenstaande zaken mee te nemen als survivalgids. Lees je ze een dag te laat en heb je een gigantische kater dan zijn ze bruikbaar voor de volgende keer.

Nogmaals: Ik zou je nooit adviseren om te gaan drinken, maar als je het toch doet, dan heb je dankzij dit artikel handvaten om het op een manier te doen die je minder schade oplevert.

Hoe je ook te werk gaat, probeer verstandige keuzes te maken en beperk de gevolgen van alcohol en het festival voedsel. Je werkt natuurlijk niet voor niks zo hard in de sportschool.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Afvallen
  • Herstellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen