Is avocado gezond vet bij fitness en afvallen

De avocado’s, wie heeft deze vette vruchten nog niet in de supermarkt zien liggen? Vaak worden ze los per stuk verkocht of gesealed in tweeën, met het de sticker “eetrijp”, wat vaak niet het geval blijkt te zijn bij thuiskomst. Maar wist je dat de avocado’s een erg goede bron van onverzadigde vetten zijn? Vetten die je voor een gevarieerd voedingspatroon goed kunt toepassen uit deze vette “abogado”? Dat is ook een van de redenen waarom je ze in veel van onze recepten op deze site tegenkomt. In dit artikel gaan we daar iets dieper op in. Maar eerst gaan we kijken waar de avocado groeit en vandaan komt.

Lees ook het artikel: hoe kun je het beste avocado eten?

De oorsprong van de avocado

Avocado boomMexico is het thuisland van de avocado waar ze aan de boom groeien. Deze peervormige vruchten met zacht en romig vruchtvlees groeien voornamelijk in de tropische regenwouden daar en de locals noemen ze: Abogado. De letterlijke vertaling van “abogado” is: boter uit het bos. Pas later, rond de 17de eeuw werden avocado’s geteeld op onder andere de Nederlandse Antillen maar ook in Amerika aan de westkust. Tegenwoordig komen de avocado’s uit veel meer landen. Kijk maar eens op de verpakking in de supermarkt. Grote kans dat daar landen op staan als Zuid-Afrika, Australie, Nieuw-Zeeland of Israel.

Zijn avocado’s gezond?

Voor een gevarieerd voedingspatroon heb je alle macronutrienten nodig. Dus ook de vetten. De bronnen waaruit je deze vetten kunt halen zijn ongelooflijk groot. Een hele vrucht bestaat uit meer dan 85% uit onverzadigd vet. Daarnaast levert 1 avocado ongeveer 4 gram proteine en 10 gram aan vezels. Qua calorieën goed voor ongeveer 250 per stuk.

De vetten uit een avocado kunnen dus bijzonder goede bronnen zijn voor jouw dagelijkse gezonde voeding. De vetten kunnen een positief effect hebben op een aantal hormonen zoals testosteron, maar ook op het cholesterol niveau.

Maar naast de onverzadigde vetten zijn avocado’s ook rijk aan kalium, calcium en magnesium. De hoeveelheid kalium die je in een avocado tegenkomt liggen zelfs hoger dan de hoeveelheid kalium die je tegenkomt in bananen. Net als de onverzadigde vetten kan kalium een positief effect hebben bij het tegengaan van hart- en vaatziekten.

Lees ook het artikel: hoe kun je het beste avocado bewaren?

Dus je kunt afvallen als je veel avocado’s eet?

De vele gezondheidsvoordelen die de avocado biedt zijn niet direct een reden om je vol te gaan eten met deze vette vrucht. Immers, de hoeveelheid calorieën die je tegenkomt in 1 avocado ligt vrij hoog. Daarom is het aan te bevelen om niet meer dan 1 avocado per dag te nuttigen. Zo kun je gebruik maken van alle positieve eigenschappen van de avocado, zonder aan te komen in gewicht. We hoeven je niet uit te leggen dat je niet alleen kunt afvallen of aankomen door middel van avocado’s, maar dat het totaal op de caloriebalans de doorslag geeft.

Let op dat je de avocado niet te lang laat liggen. Ze zijn slechts 2 tot 3 dagen houdbaar waarna ze wat zachter worden en bruin worden van binnen. Het bruin worden van het vruchtvlees van een avocado komt door de blootstelling aan de lucht. Dit noemen we enzymatische bruinkleuring en komt ook voor bij appels.

Wil je de avocado niet blootstellen aan deze enzymatische bruinwording? Je kunt ze rauw eten met een beetje zout, peper en citroen of olijfolie. Maar voor de echte lekkere recepten met avocado kun je het beste kijken binnen de recepten sectie op deze site.

1 reactie

  1. Joh

    Avocados, hoe gezond ze ook zijn, betekenen een enorma belasting op de waterhuishouding en ook de arbeidsomstandigheden van de boeren. Er zijn ok goede lokale varianten.

Plaats een reactie