fbpx
Superfood

Superfood

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 4 minuten

Superfood is een verzamelnaam voor een aantal eetbare planten en vruchten die essentiële voedingsstoffen en vezels bevatten. Superfood is rijk aan vitaminen, mineralen, antioxidanten, proteïne, enzymen, vetzuren en aminozuren. Veel superfood hebben positief effect op je gezondheid en kunnen ook een gunstige werking hebben op specifieke gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten of zelfs kanker. Het toevoegen van Superfood aan je eetpatroon is bevorderend voor een gezonde levensstijl en zorgt voor extra energie. Althans, dat wordt er beweerd.

Superfood

Werking van superfoods

Superfoods zouden namelijk nog meer positieve effecten hebben op de gezondheid maar deze effecten worden vaak niet onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek. De speciale werking toewijzen aan gojibessen, cacaobonen, tarwegras, hennepzaad en meer zijn over het algemeen marketing verhalen dan daadwerkelijke effecten. Immers, geen enkel voedingsmiddel kan de voedingsstoffen leveren die ons lichaam nodig heeft.

Gezondheidseffecten van superfood

De voedingsmiddelen die in de categorie superfood vallen krijgen speciale eigenschappen toegeschreven vanwege de hoge aanwezigheid van voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen en anti-oxidanten. Deze categorie voedingsmiddelen zou bepaalde ziekten kunnen voorkomen, een positief effect kunnen hebben op het libido en zelfs ouderdom en depressies tegengaan.

Omdat er geen wettelijke regels zijn wanneer een voedingsmiddel superfood genoemd mag worden, zie je dat er geen officiele definitie is en dat mensen de meest uiteenlopende producten bestempelen met het label superfood. Naast de exotische gojibessen, cacaobonen, chiazaad, hennepzaad, bijenpollen, tarwegras, kokosvet en algenextracten zijn er ook superfoods die je dicht bij huis aantreft zoals broccoli, tomaat, knoflook, noten, pure chocolade en olijfolie.

Effect op de gezondheid

De meeste superfood bevatten de gezondheid bevorderende vitaminen, mineralen en antioxidanten. Maar deze vitaminen, mineralen en antioxidanten zijn niet alleen beperkt tot deze groep superfood en komen ook in andere voedingsmiddelen voor. Daarnaast kun je nooit alle benodigde voedingsstoffen halen uit slechts deze groep voedingsmiddelen en is gevarieerd eten nog steeds het devies.

Het is overigens niet zo dat je helemaal geen quinoa of chiazaad moet mijden. Het is prima om deze producten te consumeren, maar verwacht geen andere werking dan wanneer je broccoli eet.

Superfood hype

Het lijkt er sterk op dat de Superfood hype op zijn retour is. De marketing machine heeft op volle toeren gedraaid. Het is nu wachten op de volgende hype.

De 24 gezondste superfoods

Superfood zouden een gezonde levensstijl bevorderen en zouden dus deel uit moeten maken van ons dagelijks voedingspatroon. De exacte werking en mogelijke voordelen van verschillende Superfoods lees je hieronder:

Super Granen en zaden

1. Volkoren granen
Het eten van volkoren granen zoals rijst, gerst, tarwe en haver bevorderd de spijsvertering. Daarnaast zorgt het voor een verminderde kans op darmkanker en is goed tegen de hoge bloeddruk.

2. Venkelzaden
Deze zaden worden al 4000 jaren gebruikt om je lichaam te reinigen en te detoxen. De venkelzaden zorgen ervoor dat je een minder opgeblazen gevoel hebt.

3. Chia Zaadjes
Chia zaadjes zijn een echte gezondheidsbooster, ze geven je extra energie. Chia zaadjes is een bron van vitamines en mineralen en bevat meer omega-3 dan alle overige superfoods. Daarnaast brengen Chia zaadjes je bloedsuikerspiegel in balans waardoor je minder zin hebt in zoet eten.

4. Linzen
Linzen bevatten weinig vet en veel vezels, dit helpt de bloedsuikerspiegel op pijl te brengen.

5. Hennepzaad
Hennepzaad is rijk aan vezels, omega-3 vetzuren en eiwitten. Hennepzaad is goed voor je gewrichten en voor je geheugen.

SuperVis

6. Vette Vis
Vette vis zoals makreel, sardines, zalm en forel bevat veel omega-3 vetzuren. De omega-3 vetzuren vermindert de kans op hart- en vaatziekten.

7. Tonijn
Tonijn bevat veel omega-3 en eiwitten, daarnaast bevat tonijn weinig vet. Een hele gezonde vis die helpt bij de cholesterol en het bestrijden van hart- en vaatziekten.

SuperFruit

8. Citrusvruchten
Citrusvruchten bevatten veel vitamines en zorgen voor een sterker immuunsysteem. Citrusvruchten helpen bij voorkomen van griep, infecties en verkoudheid.

9. Granaatappel
Een granaatappel bevat een hoge concentratie antioxidanten, vezels en vitamine C. De granaatappel heeft het meeste antioxidanten van alle bessen. Granaatappel verminderd een hoge bloeddruk en helpt tegen infecties.

10. Bananen
Bananen zitten vol met kalium, dit bevorderd de hart-, orgaan- en weefselfunctie. Daarnaast bevatten ze koolhydraten waardoor ze perfect zijn na een zware training en je lichaam extra energie nodig heeft.

11. Bosbessen
Bosbessen zitten vol met antioxidanten en zijn vooral erg goed voor de ontwikkeling van de hersenen en het fit houden van je mentale bewustzijn.

12. Goji Bessen
Goji bessen zijn zeer voedzame bessen, ze bevatten veel vitamines en mineralen. Deze Goji bessen helpen bij het afvallen, acne en andere huidproblemen.

SuperGroentes

13. Groentes uit de zee
Zoals Zeewier en Algen, deze groentes uit de zee bevatten veel vezels, proteïne, omega-zuren en is goed voor je bloedsomloop.

14. Spinazie
Spinazie bevat veel eiwit, vezels en ijzer waardoor je sneller een vol gevoel hebt en een hogere weerstand krijgt.

15. Tomaten
Tomaten zijn laag in calorieën en rijk aan vitaminen en antioxidanten. Tomaten zorgen voor een goed afweersysteem tegen ziektes zoals kanker of diabetes.

16. Avocado
Avocado’s bevatten veel omega-9, dit zorgt voor een lagere bloeddruk en gaat aderverkalking tegen.

17. Rode kool
Rode kool heeft een hoge voedingswaarde en bevat een gezonde dosis vitamines, mineralen. Rode kool heeft een grote hoeveelheid vitamine C, hierdoor bevat het thiocyanaat, dit is een stof die een antibiotische werking heeft.
Noten

18. Amandelen
Amandelen helpen bij het verlagen van een hoge cholesterol. Amandelen moet je echter wel eten met mate want deze noten bevatten redelijk wat calorieën.

19. Bonen
Alle bonen en peulvruchten zitten vol vezels. De hoge concentratie vezels zorgt voor een gezonde stoelgang en hebben een positief effect op je cholesterol.

Overige superfoods

20. Sweet patatoes
Zoete aardappelen zijn erg gezond door het hoge vezelniveau en bevat veel vitamine A en vitamine C.

21. Pure chocolade
Pure chocolade bevat veel cacao en cacao is rijk aan flavonoïde. Flavonoïde is essentieel voor de stofwisseling van Vitamine C wat zorgt voor een gezond hart.

22. Olijfolie
Olijfolie bevat gezonde verzadigde vetten, deze vetten zorgen goed voor de hart- en bloedvaten en zorgen ook voor de gezondheid van je hersenen.

23. Knoflook
Knoflook bevat een zwavel bevattende stof: allicine. Allicine zorgt voor een sterker immuunsysteem en wordt al sinds mensenheugenis gebruikt als medicijn voor allerlei infecties en voor het omlaag brengen van je cholesterolspiegel

24. Basilicum
Basilicum zit vol met vitamine A, C en K wat bijdraagt aan een goede weerstand en het voorkomt infecties.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen