fbpx
Energiedranken

Energiedranken

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 3 minuten

Energiedranken zijn populair! De consumptie van energiedranken zoals Red Bull, Monster, Rockstar etc. is de laatste jaren sterk gestegen. In 2006 zijn er wereldwijd zon 500 verschillende energiedrank merken bijgekomen. Er is slechts een fijne lijn tussen de voordelen van kleine hoeveelheden van een energiedrank en schadelijke gevolgen van teveel energiedrank. Een ingrediënt dat in hoge hoeveelheid voorkomt in energiedranken is Cafeïne. Cafeïne is de meest geconsumeerde drug ter wereld. In Europa worden dranken met meer dan 150 mg cafeïne per liter gelabeld als dranken met een hoog cafeïne gehalte.

Energiedranken

Energiedranken zijn geen sportdranken!

De leefstijlen en voedingsgewoonten van adolescenten en jong volwassenen zijn nogal veranderd de laatste jaren. In drukke tijden wordt er nog wel eens gekozen voor een energiedrank in plaats van een gezonde maaltijd op een gepland tijdstip.

Deze dranken kunnen erg calorierijk zijn en daarom dragen deze in grote mate bij aan overgewicht en obesitas. Ook wordt het verschil tussen energiedranken en sportdranken vaak niet begrepen. Voorbeelden van sportdranken zijn bijvoorbeeld Gatorade, AA drink of Aquarius. Zo worden er vaak energiedranken gedronken voor, tijdens en na het sporten in plaats van deze sportdranken.

Helaas kan het drinken van energiedranken tijdens het sporten leiden tot uitdroging, maar ook ergere gevallen zijn voorgekomen zoals; hitteberoertes en hartaanvallen. De combinatie van vochtverlies door zweten tijdens het sporten en het urine-afdrijvend effect van cafeïne leidt tot uitdroging.

De meest voorkomende ingrediënten in energiedranken zijn; cafeïne, guarana, taurine, suiker, ginseng en pomerans. Guarana en taurine hebben een versterkend effect op cafeïne. De hoeveelheden cafeïne en suiker zorgen vaak wel voor nadelige effecten voor het lichaam.

Effecten van cafeïne

Cafeïne is een stimulerend middel dat zijn effect overdraagt op het centrale zenuwstelsel en het cardiovasculaire systeem. Het verhoogt de ademhalingsfrequentie, hartslag en bloeddruk en dit alles kan leiden tot een verbeterd prestatievermogen.

Cafeïne zit ook in koffie, thee en frisdranken al hebben deze normaliter veel lagere cafeïne gehaltes dan energiedranken. Cafeïne is legaal, makkelijk verkrijgbaar en niet duur en daarnaast wordt het makkelijk en snel opgenomen in het lichaam.

Een gemiddelde doses cafeïne hoeft helemaal niet slecht te zijn en kan best een positief effect hebben op het lichaam. 85 tot 250mg cafeïne kan leiden tot een beter gevoel van alertheid, verlaagde vermoeidheid en een verbeterde concentratie. Hogere doseringen (250-500mg) kunnen leiden tot rusteloosheid, hyperactiviteit, nervositeit, angst en slapeloosheid. Ook kunnen deze hoge cafeïne gehaltes leiden tot toevallen en hartproblemen.
]Babu et al., 2008; Shannon, 2007;Yew & Laczek, 2007].

Effecten van Suiker

Suiker is een grote energiebron voor de hersenen, spieren en andere cellen van het lichaam.

Amerikaanse voedingsinstanties adviseren een maximale suikerinname van slechts 32 gram voor iedere 2000 calorieën (aantal calorieën op een dag). Grotere blikken energiedranken bezitten soms wel een suikergehalte van 60-90 gram en dat is dus veel meer dan dagelijks wordt geadviseerd. [Clauson et al., 2008].

Cafeïne met alcohol

Vaak worden energiedranken gemixt met alcohol en dat is eigenlijk een hele slechte combinatie. Cafeïne is een stimulerend middel en alcohol is een depressivum en een combinatie van deze twee kan ervoor zorgen dat de effecten van alcohol minder goed worden gevoeld. Hierdoor drinken mensen vaak meer dan dat ze zouden doen zonder energiedrank.

Mensen die alcohol en energiedranken combineren, hebben soms minder last van hoofdpijn en gevoel van zwakte, maar hebben dezelfde verlaagde visuele reactietijd en motorische coördinatie stoornissen [Babu et al., 2008; Clauson et al., 2008].

Tot slot

Het drinken van engeriedranken, koffie en andere cafeïne producten kan leiden tot een tekort aan slaap. Daarnaast bevatten veel energiedranken zoveel suiker dat het erg slecht is voor de gezondheid van je tanden.

Ook bevatten veel energiedranken ongeveer 200 calorieën en bij een aantal blikjes per dag wil dat vaak zorgen voor een positieve energiebalans wat leidt tot een toename in gewicht.

Een ander nadeel is dat het lichaam gewend raakt aan de stimulerende effecten van cafeïne en dat zorgt ervoor dat je eigenlijk steeds meer nodig hebt om hetzelfde stimulerende effect te krijgen. Hierdoor is de kans groot dat je nog meer gaat drinken wat alleen maar leidt tot een hogere cafeïne en calorie-inname wat dan weer resulteert in hogere schadelijke effecten op het lichaam.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen