fbpx
Interview Elvira de Geus

Interview Elvira de Geus

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 3 minuten

Naam: Elvira de Geus
Leeftijd:24 jaar
Woonplaats: Geleen
Specialismen: Gedragsverandering

Wanneer en hoe is jouw interesse voor fitness ontstaan?

Dat is al vroeg begonnen. Maar die interesse lag eerst niet zozeer bij ‘fitness’ maar eigenlijk meer bij sport en persoonlijke begeleiding van mensen in het algemeen. Ik was 12 jaar denk ik, toen ik voor het eerst dans- sportlessen volgde bij de lokale sportschool. Al snel vroegen ze me of het mij niet leuk leek om zelf lessen te gaan geven. Op die manier ontwikkelde ik mezelf in het stukje lesgeven en kwam ik aanraking met meerdere facetten van ‘fitness’. Tijdens mijn opleiding, stages en werkervaring kwam ik er al snel achter dat mijn persoonlijke interesse meer lag in de begeleiding van mensen in het creëren van een gezonde leefstijl. Uiteraard is ‘fitness’ daarin een prima middel om dat te bereiken.

Heb je hiernaast nog een andere sportieve achtergrond?

Ja, jarenlang was mijn grote passie dansen. Specifiek stijldansen (Latijns Amerikaans). Tot voor kort heb ik een aantal jaar op het hoogste niveau in Nederland mee gedanst. Momenteel dans ik alleen nog recreatief en doe ik minimaal 3 keer per week aan krachttraining. Daarnaast ga ik in de zomer vaker hardlopen of wielrennen.

Waarom speelt fitness een belangrijke rol in jouw leven?

Tijdens mijn minor Sportperformance ging ik me meer verdiepen in wat ‘fitness’ of beter gezegd krachttraining/bewegingseducatie kon betekenen voor atleten. Daarnaast merkte ik al snel wat ‘fitness’ voor mij zelf, als danseres in die tijd, kon betekenen. Momenteel speelt ‘fitness’ nog steeds een belangrijke rol in mijn leven. Ik hou ervan om mezelf steeds te willen verbeteren en mijn grenzen te verleggen. Daarnaast zijn de fysieke voordelen enorm.

Wanneer en waarom ben je begonnen met coaching en hoe heb jezelf hiervoor ontwikkeld?

In mijn jeugd maar ook in mijn tijd als danseres heb ik verschillende mensen om mij heen gehad die mij gecoacht hebben. In deze periodes heb ik het genoegen gehad om met goede coaches, maar helaas ook met minder goede coaches te werken. Al snel kwam ik erachter dat er maar weinig échte goede coaches zijn. Zeer zeker op het gebied van gedrag. Ik zie gedrag(verandering) namelijk als dé belangrijkste factor, waarvoor aandacht bij veel coaches ontbreekt. Hierin levert, naar mijn mening, een goede coach maatwerk. Vandaar dat ik me ben gaan specialiseren in het motiveren en coachen van mensen maar dan gericht op de gebieden gedrag, voeding en training.

Tijdens mijn opleiding aan de Fontys Sporthogeschool ben ik daarom uiteindelijk ook afgestudeerd op de specialisatie ‘gedragsverandering’. Uiteraard heb ik tijdens mijn studie stage gelopen binnen verschillende sportscholen en organisaties waarin ik vooral heb gewerkt met mensen met obesitas. Daarnaast heb ik jaren in de sport- en fitnessbranche gewerkt. Momenteel werk ik ook nog één dag in het weekend in een verslavingskliniek. Ook deze werkervaring heeft mij al veel kennis en kunde opgeleverd.

Ik ben altijd al erg onafhankelijk geweest. Ik duwde altijd graag mijn eigen creativiteit en eigen manier van denken in bepaalde plannen. Wanneer je voor een baas werkt, is dat natuurlijk een stuk lastiger. Daarnaast wilde ik graag mensen coachen op een manier waarop ik dat graag wilde. Die visie hadden mijn twee collega’s Rick en Egon ook. Dat werd de start van Fitnet. Bij Fitnet begeleiden wij mensen met allerlei soorten doelstellingen op de gebieden gedrag, voeding en training. We maken voor hun een persoonlijk plan en kijken daarin wat voor die persoon de optimale begeleiding is. Dit doen we ‘online’ maar ook op onze locatie in Geleen en zelfs bij mensen thuis!

Waarom de keuze voor gedragsverandering als specialisme?

Tegenwoordig moet alles snel, sneller, snelst. Je ziet het overal! In media word je verpletterd met snelle oplossingen om af te vallen, fitter te worden of snel ‘gezond’ te worden. Daarin word er vrijwel alleen gekeken naar resultaten. Maar het proces en het aanpakken van de ‘kern’ van het probleem, wordt vaak vergeten. Ik ben van mening dat als je structureel wilt veranderen en dus succes op de lange termijn wilt, je jouw ‘gewoontes’ (dus gedrag) zult moeten veranderen. Je kunt dit alleen volhouden als je gemotiveerd bent en de juiste handvaten krijgt aangereikt. Hierin kun je als coach een hele belangrijke factor zijn. Je kunt namelijk mensen helpen om structureel te veranderen.

Wat zijn voor jou de belangrijkste eigenschappen van goede coaching?

Ten eerste moet een goede coach voldoende (goede) kennis en kunde hebben. Daar begint het mee. Daarnaast moet, naar mijn mening, een goede coach beschikken over een stukje levenservaring en inlevingsvermogen. Ook moet een goede coach iemand altijd begeleiden en sturen en nooit iets opdringen. Als laatste belangrijke eigenschap vind ik dat een goede coach, goed moet kunnen luisteren! Een goede coach houdt zijn eigen beslommeringen buiten het gesprek en luistert met volle aandacht naar de klant.

Wanneer ben jij als coach tevreden over het werk dat je voor een klant verricht hebt?

Ik als coach ben tevreden wanneer ik mijn klanten, op welk moment dan ook, nieuwe handvaten en motivatie heb gegeven, waardoor een klant met een goed gevoel weer verder kan. Ik als coach, wil de gids zijn die een klant raadpleegt wanneer hij/zij dat nodig heeft. Wanneer ik mijn klanten weer een stap in de juiste positieve richting heb kunnen helpen, dan ben ik tevreden over mijn werk.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Afvallen
  • Herstellen
  • Sterker worden
  • Vet verbranden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen