fbpx
 • Home
 • >
 • Blog
 • >
 • Nieuws
 • >
 • Jan Kees de Jager: Nieuw persoon na 50 kg gewichtsverlies

Jan Kees de Jager: Nieuw persoon na 50 kg gewichtsverlies

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 3 minuten

Is dat Jan Kees de Jager? We moesten een paar keer goed kijken op de redactie om het te bevatten. Oud-minister Jan Kees de Jager viel 50 kilo af en is daarmee haast onherkenbaar veranderd. Aan RTL Nieuws vertelde hij zijn verhaal. 

Jan Kees de Jager: “Er moest iets gebeuren”

De Jager legt uit waarom hij besloot iets te doen aan zijn gewicht van 125 kilo. Dat hij moest afvallen, was geen verassing. Eerdere pogingen mislukten echter of resulteerden in het bekende jojo-en. In een vitaliteit-gesprek met zijn huidige werkgever KPN kwam zijn gezondheid aan de orde. Zijn hoge BMI klasseerde hem als veel te zwaar. Nu mag iedereen hier weer los gaan op BMI al meetmiddel, maar de Jager twijfelde zelf niet aan de conclusie: Er moest iets gebeuren.

In feite voelde ik me toen nog gezond, dus waarom zou je dan? Daarna is alles me meegevallen, ook al moest ik er veel voor blijven doen.

Gastric Bypass

Naast de verwachte adviezen met betrekking tot voeding en beweging werd De Jager geadviseerd om te starten met een mini gastric bypass. 

Dit is eigenlijk een variant op een maagverkleining, waarbij voedsel sneller in de dunne darm komt. Je kan daarna minder eten én je hersens krijgen minder signaal dat je honger hebt.

Ik moet tegenwoordig wel aanvullend vitaminen en mineralen nemen, maar dat kan gewoon in één pil per dag. In een jaar tijd ben ik zo één kilo per week afgevallen. Overigens is zo’n operatie geen wondermiddel, maar slechts een hulpmiddel. Het meeste moet je nog steeds zelf doen om je nieuwe levensstijl vast te houden.

Ik begrijp waarom De Jager hier de behoefte heeft om uit te leggen dat het na zo’n operatieve ingreep niet vanzelf gaat. Als je zo’n zwaar traject van afvallen hebt doorlopen, is het zuur als je resultaat geheel wordt toegeschreven aan het werk van een chirurg. Een beetje wat krachtsporters vaak voelen als iemand zegt dat hun spieren uit een potje komen.

In het geval van zwaar overgewicht kan het lichaam op verschillende manieren gewichtsverlies ernstig hinderen. Met name door negatieve veranderingen in het metabolisme. Toevallig schreef ik gisteren bijvoorbeeld over de omzetting van wit vet (opslag van vet) in bruin vet (dat verbrand kan worden om de lichaamstemperatuur te laten stijgen). Dit proces zou in mensen met overgewicht geremd worden waarmee vetverbranding moeilijker wordt. Als je dus 50 kilo moet afvallen voor een gezond gewicht in plaats van 10 kilo, heb je niet alleen vijf keer zoveel gewicht om kwijt te raken. Het verlies van iedere kilo zelf is dan ook moeilijker zolang je lichaam weer een normaal metabolisme krijgt. Nog los van de grotere moeite die het kan kosten om gedragsveranderingen teweeg te brengen bij een dergelijk overgewicht. Wat afvallen bij zwaar overgewicht betreft, zou je dus kunnen stellen dat de eerste loodjes het zwaarst wegen. Een ‘kickstart’ om deze grote obstakels aan het begin van de lange weg naar succes wat kleiner te maken, vergroot de kansen aanzienlijk.

Jan Kees de Jager = onherkenbaar

Behalve het praktische probleem van een kledingmaat die iedere maand verandert en vele pakken die slechts weken gedragen konden worden, moest De Jager ook nieuwe foto’s maken. Onder andere voor zijn paspoort. Wel handig dat hij niet meer zo vaak op straat herkend wordt, zo vertelt hij.

Maar dat geldt ook voor mensen die me goed kennen en me een jaar niet meer hebben gezien: regelmatig moet ik me opnieuw voorstellen. Dat leidt soms tot grappige situaties.

Blijven lopen

De Jager blijft onder andere op gewicht door zijn beweging zoveel mogelijk in zijn dagelijkse routine op te nemen. Een tip die volgt uit meerdere onderzoeken die we hier op de site behandeld hebben. Verstandig om jezelf niet op te leggen drie keer per week naar een sportschool te gaan als je daar niets mee hebt zoals De Jager. Als het om vitaliteit en verhoging van de hartslag gaat, is dat ook niet nodig. De oud minister voert bijvoorbeeld sommige vergaderingen lopend, maar zorgt ook met recreatieve activiteiten als fietsen en zwemmen genoeg beweging te krijgen.

Qua voeding is dit het oude recept: Gezonder, minder, meer gespreid.

De nieuwe Jan Kees de Jager

De Jager legt uit dat hij deze weg vooral is ingeslagen voor zijn gezondheid en niet voor zijn uiterlijk. Hij voelt zicht jonger en nóg gelukkiger.

Proficiat!

Bron

 • Rtlnieuws.nl/nederland/politiek/oud-minister-jan-kees-de-jager-50-kilo-lichter-moet-me-vaak-opnieuw-voorstellen
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

 • Gratis matchingservice
 • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
 • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen