fbpx
Onderzoek: eet meer vis voor een hoger IQ

Onderzoek: eet meer vis voor een hoger IQ

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 3 minuten

Kinderen die minstens één keer per week vis eten, hebben een IQ dat gemiddeld bijna 5 punten hoger is dan kinderen die minder of geen vis eten. Dit blijkt uit onderzoek van de University of Pennsylvania dat deze maand gepubliceerd is in Scientific Reports.

Meer vis, betere slaap, hoger IQ

Eerdere onderzoeken hebben al een verband aangetoond tussen omega-3 vetzuren, de vetten in veel soorten vis, en verbeterde intelligentie. Ook werd eerder een verband aangetoond tussen omega-3 vetzuren en verbeterde slaap. Het onderzoek van de University of Pennsylvania verbindt deze nu alledrie [1]. Slaap zou de mogelijke ontbrekende schakel zijn tussen het eten van vis en het positieve effect op intelligentie.

Voor het onderzoek werden vragenlijsten ingevuld door 541 Chinese kinderen tussen de 9 en 11 jaar oud (54% jongens, 46% meisjes). In de vragenlijsten werd aangegeven hoevaak er de afgelopen maand vis was gegeten. Hierbij kon gekozen worden uit antwoorden variërend van “nooit” tot “minstens één keer per week”.

Naast de IQ-test werd een Chinese versie hiervan uitgevoerd, de Wechsler Intelligence Scale for Children-Revised, welke kijkt naar verbale en non-verbale vaardigheden. De ouders beantwoordden vervolgens vragen over de slaapkwaliteit aan de hand van de gestandaardiseerde Children Sleep Habits Questionnaire. Deze bevatte onder andere vragen over de duur van de slaap en hoevaak het kind ’s nachts wakker wordt of overdag slaperig is. Daarnaast vroegen ze ook naar demografische informatie zoals het opleidingsniveau van de ouders, hun beroep, huwelijkse status en het aantal kinderen in huis. Allemaal factoren waarvoor de uitkomsten over vis en slaap gecorrigeerd moeten worden.

Het team zag dat kinderen die zeiden wekelijks vis te eten gemiddeld 4,8 punten hoger scoorden op de IQ-test dan degenen die zeiden nooit, of bijna nooit vis te eten. De kinderen die soms vis aten, scoorden gemiddeld 3,3 punten hoger dan de kinderen die (bijna) nooit vis aten. Daarnaast bleek dat het eten van vis in verband stond met minder verstoringen van de slaap wat een indicatie zou zijn van een betere kwaliteit van slaap. De betere kwaliteit van slaap zou weer een positieve invloed op cognitieve vermogens en daarmee intelligentie hebben.

Lack of sleep is associated with antisocial behavior; poor cognition is associated with antisocial behavior. We have found that omega-3 supplements reduce antisocial behavior, so it’s not too surprising that fish is behind this.

Adrian Raine, School of Arts and Sciences & Penn’s Perelman School of Medicine

Een van de onderzoekers, Jennifer Pinto-Martin, stelt dan ook dat kinderen zo vroeg mogelijk geleerd moet worden vis te eten. Dat kan al vanaf 10 maanden indien geheel graatloos en geprakt, maar zou in ieder geval vanaf 2 jaar moeten gebeuren. Het vroeg introduceren van de smaak, maar ook de geur is een stuk makkelijker wanneer kinderen nog jong zijn. Vooral in landen of plaatsen waar kinderen niet snel in contact komen met de smaak en geur van vis zouden ouders hiervoor moeite moeten doen. Je kunt je in dat opzicht voorstellen dat het in Volendam minder moeite kost dan in Maastricht.

Gezien de jonge leeftijd van de groep hebben de onderzoekers besloten om niet gedetailleerdere vragen te stellen over het type vis dat werd gegeten. Dat zijn ze wel van plan te doen met een testgroep van oudere deelnemers.

Van speciaal onderwijs naar Einstein?

Het zou ook mooi zijn als in vervolgonderzoek hogere innames van vis worden meegenomen. Nu is de groep van mensen met een hoge inname van vis samengevoegd uit mensen die minstens één keer in de week vis eten. Door apart in te delen op mensen die bijvoorbeeld ook twee keer, of zelfs drie keer of vaker per week vis eten, kan je zien of het effect op de slaap en intelligentie te vergroten is.

Bijna 5 IQ punten zal waarschijnlijk niet voldoende zijn om dat schooladvies significant te veranderen, maar mogelijk wel een reden om je lijstje met goede voornemens aan te vullen.

Referenties

  1. Jianghong Liu, Ying Cui, Linda Li, Lezhou Wu, Alexandra Hanlon, Jennifer Pinto-Martin, Adrian Raine, Joseph R. Hibbeln. The mediating role of sleep in the fish consumption – cognitive functioning relationship: a cohort study. Scientific Reports, 2017; 7 (1) DOI: 10.1038/s41598-017-17520-w
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Herstellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen