fbpx

Onderzoek: groei van vetcellen remmen bij vetrijk dieet

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 2 minuten

Zou het niet leuk zijn als je een systeem in vetcellen kon activeren dat voorkomt dat ze groeien wanneer je veel vetten eet? Dat is precies wat onderzoekers Washington University deden in muizen. Nu is het natuurlijk de vraag of deze kennis veilig vertaald kan worden naar mensen.

Groei van vetcellen remmen

Vetcellen komen en gaan, maar in volwassenen blijft het totale aantal ongeveer gelijk. Overgewicht is dan ook vooral het resultaat van vetcellen die grotere vetdruppels vast kunnen houden. De onderzoekers van Washington University keken naar de werking van de zogenaamde Hedgehog protein pathway. Dit eiwit is actief in veel weefsels. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het eiwit de ontwikkeling van vetcellen kan remmen [2,3]. Door dit eiwit te activeren, bleek (wit) vetweefsel in eerder onderzoek geremd te worden in groei [2].

Eiwit remt groei vetcellen bij vetrijk dieet

De onderzoekers van Washington University wilden nu weten wat er gebeurt als je muizen genetisch modificeert zodat dit eiwit geactiveerd wordt terwijl ze een vetrijk dieet krijgen. In de afbeelding hiernaast zie je het verschil tussen normale muizen en de ‘Hedgehog muizen’. Beide zijn op hetzelfde vetrijke dieet. Na acht weken had het vetrijke dieet een groot effect op de vetmassa van de normale muizen. Deze groei van vetweefsel werd in de Hedgehog muizen echter geremd. Hierdoor hadden ze hetzelfde gewicht als een controle groep van muizen op een normaal dieet.

Behalve het beschermende effect op vetmassa had het activeren van het eiwit nog meer voordelen. Het bloedsuiker in de Hedgehog muizen was lager en de insulinegevoeligheid was beter.

Het effect van het activeren van Hedgehog was bescheiden in muizen op een normaal dieet, maar dus groot wanneer er een vetrijk dieet werd gegeven. Precies wat je zou willen zien. Ook zagen ze dat de omzetting van glucose in vet werd geremd.

In dit onderzoek werd overigens ook de groei op bruin vetweefsel geremd.

Van muis naar mens

Er moet echter nog veel meer onderzoek verricht worden voordat deze bevindingen eventueel mensen kunnen helpen in de strijd tegen overgewicht.

Met het onderzoek is alleen aangetoond dat de Hedgehog protein pathway in theorie kan helpen de groei van vetmassa tegen te gaan. In praktijk moet echter bestudeerd worden wat de bijwerkingen hiervan kunnen zijn. Sommige soorten kankers zijn bijvoorbeeld gelinkt aan verhoogde Hedgehog activiteit. De onderzoekers zullen daarom ook zoeken naar methoden om eventuele medicatie gebaseerd op Hedgehog zo plaatselijk mogelijk zijn werk te laten doen. Misschien moeten ze eens gaan praten met de onderzoekers uit Singapore die vet verbrandende pleisters ontwikkelden. Pleisters met minuscule naaldjes die medicatie lokaal in de vetcellen moeten aanbrengen.

If we can come up with strategies to carefully target fat cells, then I think activating this pathway could be effective in the fight against obesity

Referenties

 1. Yu Shi, Fanxin Long. Hedgehog signaling via Gli2 prevents obesity induced by high-fat diet in adult miceeLife, 2017; 6
 2. Drosophila genome-wide obesity screen reveals hedgehog as a determinant of brown versus white adipose cell fate
  JA Pospisilik D Schramek H Schnidar SJ Cronin NT Nehme X Zhang C Knauf PD Cani K Aumayr J Todoric M Bayer A Haschemi V Puviindran K Tar M Orthofer GG Neely G Dietzl A Manoukian M Funovics G Prager O Wagner D Ferrandon F Aberger CC Hui H Esterbauer JM Penninger (2010)
  Cell 140:148–160.
 3. Hedgehog signaling plays a conserved role in inhibiting fat formation JM Suh X Gao J McKay R McKay Z Salo JM Graff (2006)
  Cell Metabolism 3:25–34. https://doi.org/10.1016/j.cmet.2005.11.012
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

 • Gratis matchingservice
 • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
 • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
 • Afvallen
 • Vet verbranden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen