fbpx
 • Home
 • >
 • Blog
 • >
 • Onderzoek
 • >
 • Onderzoek: hersenbloeding na het drinken van Redline energy drink

Onderzoek: hersenbloeding na het drinken van Redline energy drink

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 3 minuten

Onderzoekers van de Universiteit van Alabama brachten onlangs het nieuws naar buiten van een man die een hersenbloeding kreeg kort na het drinken van de energy drink Redline. 

Hersenbloeding na drinken van een energy drink

In een artikel in de American Journal of Emergency Medicine gaan de onderzoekers in op het geval van de 57-jarige man die binnen een kwartier na het drinken van de energy drink Redline een hersenbloeding kreeg[1].

De man werd overgebracht naar de beroerte afdeling van de Universiteit van Alabama nadat hij eerder op een lokale eerste hulp was opgenomen. Hij had last van tintelingen en gevoelloosheid in de rechterarm en het rechterbeen. Na een CT-scan bleek hij een kleine bloeding te hebben vlakbij de linker thalamus.

Hij gaf aan dat de symptomen ongeveer begonnen een kwartier nadat hij een Redline had gedronken. Het was de eerste keer dat hij de energy drink dronk.

Redline?

Mocht je je afvragen waarom je nog nooit van Redline gehoord hebt: het mag niet verkocht worden in Nederland. In Nederland verkochte energiedranken mogen maximaal 320mg cafeïne per liter bevatten. Zowel Redbull en Bullit bevatten de maximale hoeveelheid met 80mg per 250ml in een blikje. Redline bestaat in verschillende varianten waarvan de “zwaarste” variant maar liefst 316mg cafeïne in een flesje van 236ml bevat. Dat is dus ruim 4 keer zoveel als in de in Nederland toegestane energy drinks!

Op het etiket van het flesje dat de 57-jarige man dronk stond wel vermeld dat het flesje 2 doseringen bevat. De man dronk het flesje echter in één keer op. Iets wat volgens de onderzoekers niet heel ongebruikelijk is.

Hoewel Redline hier niet verkocht wordt, leek het me toch nuttig hier de aandacht aan de te wijden. Redline wordt namelijk specifiek in de markt gezet als een drankje voor bodybuilders die droger willen worden. Op bodybuildforums zijn dan ook vele berichten te lezen van mensen die dit als een fantastische fatburner zien. Er zijn echter ook vele berichten van mensen die onwel werden na het drinken. Gezien Redline online te koop is bij o.a. bekende Chinese shopping sites sluit ik niet uit dat dit product in Nederland gedronken wordt, met name door sommigen in de bodybuild scene.

Meerdere bloeddruk verhogende ingrediënten.

Overigens is het niet alleen de cafeïne die een risico vormt. De onderzoekers van de Universiteit van Alabama wijzen ook op andere ingrediënten die de bloeddruk verhogen. Door de hoge bloeddruk ontstaat vervolgens het risico dat bloedvaten kunnen scheuren, vooral als deze al beschadigd waren.

Sommige van de ingrediënten lijken qua structuur op amfetamine en kunnen het sympathische energie-systeem activeren. Dat zorgt er onder andere voor dat je in een staat van paraatheid komt en gaat gepaard met het verhogen van de bloeddruk om zo meer energie te kunnen leveren. β-Fenylethylamine, groene thee extract, hydrochloride en yohimbine zijn ingrediënten in Redline die de bloeddruk kunnen verhogen. Yohimbine en yohimbine bevattende producten zijn onder andere om deze reden (maar ook wegens het verhogen van de hartslag) verboden te verkopen in Nederland sinds 2007[2].

De 57-jarige man uit deze casus had al een voorgeschiedenis van hoge bloeddruk, maar problemen na het drinken van Redline hoor ik niet voor het eerst[3]. Pijn op de borst, hartkloppingen, buikpijn die veroorzaakt blijkt door bloedingen in de darmen en mensen die neervallen na het drinken. Om maar een paar voorbeelden te noemen.

Redline flatline?

Het moge duidelijk zijn dat het drinken van Redline de nodige problemen kan veroorzaken. Vooral als je al een geschiedenis van verhoogde bloeddruk hebt en je niet aan de dosering houdt.

Referenties

 1. A. Venkatraman, A. Khawaja, A.H. Shapshak. Hemorrhagic stroke after consumption of an energy drink. The American Journal of Emergency Medicine, 2016; DOI:
 2. Pausinystalia yohimbe of Corynanthe yohimbe staan genoemd op bijlage II van het Warenwetbesluit Kruidenpreparaten (geldigheidsdatum 9 december 2013). Op 28 mei 2007 werd in het Staatsblad het besluit van 10 mei 2007 gepubliceerd, houdende wijziging van het Warenwetbesluit Kruidenpreparaten inzake yohimbe/yohimbine.
 3. caffeineinformer.com/vpx-redline-putting-people-in-hospital
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

 • Gratis matchingservice
 • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
 • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen