fbpx
Als alcohol uit is dan maak je water in

Als alcohol uit is dan maak je water in

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 3 minuten

Nu steeds meer mensen minder alcohol drinken draaien marketing machines overuren om water trendy te maken. Onzin of noodzakelijk?

Alcohol is uit

Volgens een artikel van CNN Business hebben alcolholboeren in de V.S., waaronder Heineken, te maken maken met teruglopende cijfers [1]. De oorzaak: al die hippe mensen die alcohol opeens niet meer hip vinden. Als Silicon Valley immers zegt dat iets uit is, dan is het uit.

Als alcohol niet meer trendy is, dan leidt dat volgens de verschillende bronnen in het artikel tot veel sociaal-maatschappelijke problemen. Ik citeer enkele van mijn favoriete voorbeelden uit het artikel:

“self care after dark.” It wants to create a new market of products that don’t contain alcohol but also aren’t laden with sugar.

A lot of people feel their choices are to either go out and drink alcohol, or stay home alone. “If those are the two choices, then something is broken,” she said. “You can do the ‘feel good’ thing and still be out at a bar, still take a client out.”

De bobberitis

Bovenstaande citaten zijn afkomstig uit de marketing strategie van bedrijven die willen profiteren van de stijgende populariteit van soberheid.

Toegegeven; ik ben niet echt van het uitgaan, noch van het drinken. Als ik de mooie marketing verhaaltjes mag geloven dan ben je een soort paria als je geen alcohol drinkt tijdens sociale gelegenheden. Alsof mensen in een wijde bocht om je heen lopen wanneer je de BoB bent, bang om besmet te worden.

Geen prettige gedachte. Toch willen steeds meer mensen minder alcohol drinken. Meestal uit de bekende behoefte op een gezondere levensstijl. Maar ook steeds meer bedrijven in de V.S. zouden overgaan tot een VrijMiBo zonder Bo. Of minder Bo in ieder geval. Lege bierbekers en gebruikte condooms in het trappenhuis zouden volgens een startup in HR-services de reden zijn om alcohol binnen het bedrijf te verbannen.

Volgens mij is er al een heel goed alternatief als je een drank wilt zonder alcohol, suikers, gebruikte condooms en juridische vervolging door oud medewerkers.

Water??!!

Ja, water. Maar zoals deze Amsterdammer duidelijk verwoordt, is de overstap van wijn naar water voor sommigen een marathon te ver. Misschien moet je die mensen eerst verleiden met exotische, geheimzinnige en spannende drankjes.

Azijnwater, sodawater, suiker en fruit. Bijvoorbeeld met wortel en gember. Het is een voorbeeld van een ‘shrub’, een drankje verkocht door een bar in Brooklyn. Tot volle tevredenheid van de klant die zich erover verbaast dat hij slechts 15$ kwijt is voor twee drankjes en een mandje brood.

Blijkbaar is het vooral belangrijk dat het ‘spannend’ is. Dat je er [insert hedendaags slang voor cool] uitziet wanneer je het in je handen hebt en nog [insert hedendaags slang voor cool]er uitziet wanneer je het drinkt.

Doe mij dan maar zeewierbier met broccoli en hot sauce.

Water voor boven de 18

Om zoiets geks als water massaal aan de man te brengen is een strategie nodig. Daarvoor moet je water spannend maken. Maar hoe maak je iets spannend dat thuis uit de kraan stroomt?

Bronwaters worden aan de man gebracht met de belofte op schoner water. Sprankelende bronnen, Zwitserse Alpen en mensen met een perfecte huid. Maar die reclames verliezen hun glans een beetje. Mede door de groeiende zorg over de plastic in je flesje, zowel met betrekking tot de persoonlijke gezondheid als het milieu. Maar ook omdat een lullig flesje bronwater in je handen niet altijd in de setting past. Tijdens een clubfeest van No Surrender bijvoorbeeld.

Nee, dan is een stoer blik “Liquid Death” natuurlijk veel beter op zijn plaats. Jammer alleen dat de tekst “murder your thirst” niet in grotere letters is gedrukt als “mountain water”.

“This water may give nightmares to persons under 18 years of age.”

Met dit soort teksten past deze nieuwe startup de marketing strategieën voor energiedranken toe op water.

Water ‘hot’ maken

Marketing en sales zijn een kwestie van behoeften herkennen en daarop inspringen. Als die behoefte niet bestaat, dan creëer je die.

Je kunt dat heel erg vinden. Dat we met marketing trucjes overtuigd moeten worden om iets te drinken dat de op één na belangrijkste levensbehoefte is. Om water te verkopen onder de naam Liquid Death is net zo gek als zuurstof te verkopen onder de naam “Toxic Gas”. Bij Liquid Death denk ik aan tsunami’s, waterboarding en Aquaman.

Aan de andere kant; als je een pil voor je hond verstopt in een koekje dan maak je je ook niet druk over diens IQ. Misschien moeten we ook maar gewoon accepteren dat zelf niet veel simmer zijn.

Als we weten dat frisdranken, energiedranken en de suikers die ze bevatten een grote oorzaak zijn van overgewicht onder jongeren. Als we weten dat (alcohol) drinken vaak sociaal gedrag is. Waarom zouden we dan niet de marketing machine die dergelijke producten aan de man brengt, inzetten voor gezondere producten? Als het werkt, dan werkt het.

Mocht je inmiddels al een tray vloeibare dood besteld hebben, weet dan wel dat je deze niet hoeft toe te voegen als voedingsmiddel in de Fitsociety app. Moord en nachtmerries tellen wij niet als macro’s, dus je kunt hiervoor gewoon water invullen.

Referenties

  1. amp.cnn.com/cnn/2019/06/08/tech/alcohol-alternative-sober-curious/index.html
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen