fbpx

Neppe naturals, valse idolen

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 5 minuten

Er zijn steeds meer “natural bodybuilders” die goed geld verdienen aan hun fysiek via social media en andere kanalen. In diverse gevallen betwijfel ik ten zeerste of hun fysiek daadwerkelijk “natural” is. Zijn het leugenachtige en hypocriete mensen die de lat onmogelijk hoog leggen voor fans die denken dat zulke resultaten op natuurlijke wijze haalbaar zijn? 

Natural in hart in nieren

Mij mag je te allen tijde een surprise doping-test geven. ’s Nachts, op het werk, tijdens het diner, wanneer dan ook. Graag zelfs! Ik heb nog nooit anabolen steroïden, groeihormoon, insuline of andere anabole middelen gebruikt*. Ik mag spontaan ter plekke doodvallen als ik hierover lieg. Dat is tamelijk sterk en zelfs ongepast uitgedrukt, maar dit is een zeer principieel punt voor mij. Hoe meer mensen ik anabolen zie gebruiken, hoe trotser ik ben dat mijn resultaten op natuurlijke wijze zijn verkregen.

Toch zeg ik altijd dat ik gebruikers niet veroordeel. Ik ken simpelweg teveel gevallen van mensen die even hard of harder werken dan ik, maar niet in de buurt komen van het resultaat. Ik heb redelijk aanleg waardoor ik nooit het idee heb gehad dat ik meer nodig had dan training, voeding en supplementen om mijn doel te behalen. Ik kan dan ook niet weten wat ik zou doen als dit anders was.

Wie ik echter wel sterk veroordeel dat zijn mensen die wel anabolen gebruiken, maar nadrukkelijk beweren “natural” te zijn en zichzelf als zodanig promoten. Hiermee leggen ze de lat onmogelijk hoog en wordt er een onrealistisch ideaalbeeld gecreëerd.

Ik snap het als je aan het trainen bent en iemand vraagt uit het niets of je anabolen gebruikt en je dan geen zin hebt om hier eerlijk antwoord op te geven. Het is echter iets heel anders wanneer je ongevraagd een luidspreker oppakt en door de sportschool schalt:”Kijk eens wat een fantastische natural bodybuilder ik ben” terwijl je anabolen gebruikt.

*Voor zover ik weet tenminste. Ik kan niet uitsluiten ooit supplementen gebruikt te hebben waarin zonder mijn medeweten andere stoffen zaten dan gecommuniceerd door de fabrikant.

Hoe weet jij dan dat iemand niet natural is?

Dat weet ik niet. Ik zeg dan ook vaker dat de enige waarvan ik 100% zeker weet dat hij niet gebruikt, ikzelf ben. Die eerder genoemde mensen die keihard werken, maar niet in de buurt komen van mijn resultaten, kunnen echter ook naar mij kijken en denken: “Dat kan nooit natuurlijk zijn”. Dat is immers makkelijker te accepteren dat je geen aanleg hebt.

Als ik dus een ander hetzelfde verwijt maak, kan die ook zeggen:”Jij hebt gewoon geen aanleg”. Er zijn echter een paar objectievere maatstaven die je kunt gebruiken. Degene die ik gebruik, is de vergelijking met bodybuilders uit het pre-anabolen-tijdperk. Je kunt natuurlijk stellen dat we tegenwoordig meer weten over training, voeding en supplementen. Toch is het redelijk aannemelijk dat als een 24-jarige jongen uit jouw lokale gym, droger is én 20 kilo zwaarder is dan de meest succesvolle bodybuilders uit dat tijdperk, hij anabole steroïden gebruikt. Sterker nog, er is één voorbeeld van een bekende, nog jonge, “natural” die groter is dan een drievoudig Mr. Olympia en andere top bodybuilders die zelf hebben toegegeven anabolen te gebruiken.

Er is een interessant onderzoek gedaan in 1995. De onderzoekers vergeleken 83 anabolengebruikers met 74 niet-gebruikers, allen sportschool bezoekers verslaafd aan krachttraining. Ze bekeken per groep vervolgens de gemiddelde “vet-vrije-massa-index” aan de hand van een formule: (vetvrije massa in kilo’s) x (lengte in meters) -2. Hier werd vervolgens nog een correctie op losgelaten van 6,3 x (1,80 -lengte) om deze waarde te normaliseren voor een lengte van 1,80. Hieronder zie je de resultaten, kijk vooral naar FFMI.

  Steroid Users Nonusers
Height (m) 1.79+-0.0075 1.80 +-0.074
Weight (kg/pounds) 91.69+-11.8/210+-26 82.06+-13/180+-28.6
% Body Fat 12.8 +-4.8% 12.5+-5.5%
Lean Body Mass (kg/pounds) 79.9kg/175 pounds 71kg/158 pounds
FFMI 24.8 +-2.2 21.8+-1.8

Toen ik het had over de bodybuilders uit het pre-anabolen-tijdperk, vergeleek ik persoonlijk vooral visueel. De onderzoekers hebben de data van 20 Mr. America winnaars uit de periode 1939-1959 in deze formule ingevoerd. Hun FFMI was gemiddeld 25,4.  Dit waren dus de besten van Amerika waarvan de hoogste uitkwam op 28. Als je kijkt naar de FFMI van anabolengebruikers uit het onderzoek dan zie je dat die dicht in de buurt kwamen van het gemiddelde van de Mr. America’s. Er waren er tussen die ver boven de 25 zaten, sommigen zelfs boven de 30! Een gewone sportschoolbezoeker dus die even droog is en veel meer spiermassa heeft dan een voormalig Mr. America had. In de groep niet-gebruikers was er niemand die boven de 25 uit kwam. De onderzoekers stellen dan ook dat een index van 25 het maximaal haalbare is voor een natural in wedstrijd conditie (bij hogere vetpercentages is een hoger FFMI mogelijk).

Maar ook dat zegt niet alles. Er kunnen altijd uitzonderingen zijn. Mensen die zoveel aanleg en toewijding hebben dat ze toch hierboven uit kunnen komen. De kans is natuurlijk vele malen kleiner dan het aantal grote zogenaamde naturals je zou moeten doen geloven. Bovendien zijn er ook genoeg gebruikers toch laag zitten omdat ze zelfs met gebruik van anabolen minder resultaat boeken dan sommige naturals.

Nattyornot?

Op de blog Nattyornot.com is bijvoorbeeld een vergelijking gemaakt tussen de Nederlandse Tavi Castro (die bekend staat als natural bodybuilder) en bekende professional bodybuilders uit de 70-er jaren zoals (3-voudig mr. Olympia!) Frank Zane, Serge Nubret en Ed Corney. Bekende, anabolen gebruikende bodybuilders die het Arnold op het podium flink lastig wisten te maken. Nattyornot verwijst naar een interview waarin Tavi zijn eigen stats opgeeft: 92 kilo bij een lengte van 1,78. Op basis van deze gegevens is Tavi even zwaar of zwaarder dan al deze mannen terwijl hij minder lang is. Ook qua vetpercentage zal hij er weinig voor onder doen.

Nattyornot concludeert dan ook voorzichtig:

Tavi Castro is as good as the bodybuilders from the 70s who used anabolic steroids

En dat overigens op 24-jarige leeftijd.

Pro Bodybuilders

Er is een verschil tussen liegen over je gebruik enerzijds en expliciet jezelf verkopen als natural anderzijds. Je weet blijkbaar weinig van bodybuilding als je bijvoorbeeld denkt dat er iemand op het Mr. Olympia podium staat die niet gebruikt. Als je in een interview daarnaar zult vragen, zullen ze echter allen ontkennen. Dat is logisch. Hoewel iedereen uitgaat van gebruik, is het nog steeds formeel verboden. Bovendien heb je te maken met sponsors en dergelijke en kan je veel geld mislopen als je toegeeft te gebruiken. Als een Phil Heath dus op TV desgevraagd zegt:”I’ve never been caught using steroïds” snapt iedereen dan ook dat dit iets heel anders is dan ontkennen dat hij gebruikt. Er wordt een vraag gesteld waarop hij in zijn situatie maar één antwoord kan geven. Het ware antwoord komt mogelijk jaren na beëindiging van zijn carrière.

Wie de schoen past…

Dat is iets heel anders dan dat je als niet-competitief bodybuilder die dus niet gehouden is aan reglementen van bonden,  jezelf online neerzet als “natural”. Helemaal als je vervolgens jezelf als personal trainer opwerpt en mensen tegen betaling online advies gaat geven zodat ze  op natuurlijke wijze zogenaamd dezelfde resultaten kunnen behalen als jij. In het allerbeste, onwaarschijnlijke geval heb je een uitzonderlijke aanleg, ben je echt natural, maar is het totaal onrealistisch te denken dat anderen dezelfde resultaten zullen behalen met jouw begeleiding.

Aannemelijker is dat je liegt en onrealistische verwachtingen schept. Bovendien doe je dan afbreuk aan de prestaties van echte naturals zoals ik. Zodra je besloot die naald op te pakken heb je een keuze gemaakt. Je hebt het recht jezelf natural te noemen dan voor eeuwig verspeeld.

Ik kan geen namen noemen. Zolang ik iets niet met 100% kan bewijzen, is dat niet gepast, zelf smaad. Jullie weten echter zelf wie jullie zijn en diegenen zou ik graag de “Jimmy-speech-on-steroids” willen geven:

You’re taking all of the fairness out of the game. But I know now that if you do run on steroids, you’re not a man, you’re just a pussy. You’re just a big fat p-p-p-pussy!…big, stinking, steroid using jackass

Jimmy Valmer, Southpark

Referenties

  • Kouri EM, et. al.Fat-free mass index in users and nonusers of anabolic-androgenic steroids.  Clin J Sport Med. (1995) 5(4):223-8.
  • bodyrecomposition.com/muscle-gain/whats-my-genetic-muscular-potential.html/
  • nattyornot.com/think-tavi-castro-natural-bodybuilder/
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen