fbpx
Gewichtsverlies oorzaken

Gewichtsverlies oorzaken

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 3 minuten

Ben je aan het afvallen en ben je benieuwd naar de gewichtsverlies oorzaken? Immers, dit is voor veel mensen een geweldig streven, maar wanneer je onverklaarbaar gewicht verliest kan dat reden tot zorg zijn. Het is daarom van belang om te achterhalen waar dit plotseling gewichtsverlies veroorzaakt.

gewichtsverlies oorzaken

In dit artikel duiken we in de 5 oorzaken van plotseling gewichtsverlies. Dit zijn slechts de top 5, er kunnen uiteraard veel meer onverklaarbare redenen zijn waardoor je gewicht verliest. Uiteraard geven we ook aan wanneer je beter even langs de huisarts kunt gaan.

Onverklaarbaar gewichtsverlies

Wanneer je wilt afvallen is het wellicht juist erg welkom dat je te maken krijgt met onverklaarbaar gewichtsverlies. Immers, als je al moeite had om te kunnen afvallen en het lukt opeens vanzelf, dan ga je waarschijnlijk niet direct op zoek naar de gewichtsverlies oorzaken.

In veel gevallen is dit ook niet direct iets om je meteen zorgen om te maken, maar wanneer je gezond bent is het niet gebruikelijk dat je zomaar weegschaal gewicht gaat kwijtraken. Dus daarom even de volgende checks om er voor jezelf in ieder geval zeker van te zijn dat er niets iets aan de hand is.

Mogelijke oorzaken plotseling gewichtsverlies

In dit artikel duiken we in een 5-tal oorzaken die kunnen leiden tot onverklaarbaar gewichtsverlies. We gaan eerst kijken naar de invloed van stress op het gewicht. Dit is een van de meest voorkomende oorzaken van plotseling gewichtsverlies. Daarna gaan we kijken naar de rol van beweging en gewichtsverlies. Dit is ook een oorzaak die veel voor komt. Hierna kijken we naar de rol van vocht en het gewicht. Tot slot duiken we nog in de rol van de schildklier en het gewichtsverlies met aan het einde de mogelijkheden tot darmaandoeningen en parasieten.

Gewichtsverlies door stress

Stress kan een van de oorzaken zijn waardoor je plotseling gewicht gaat kwijtraken. Bij veel mensen die veel stress hebben neemt de eetlust vaak af en wordt er gewoonweg minder gegeten. Wanneer je minder gaat eten en dus minder calorieen tot je gaat nemen, is het dus logisch dat je in een calorietekort terecht komt en dus gaat afvallen. Dit gewichtsverlies is dan prima te verklaren door de toename in stress en afname in calorieen. Uiteraard is deze vorm van onverklaarbaar gewichtsverlies vrij onschuldig, zolang het niet langdurig is. En de oplossing hierop is ook vrij eenvoudig, omdat je met meer eten, meer calorieen binnen krijgt, waardoor je weer kunt gaan aankomen.

Gewichtsverlies door meer beweging

Naast meer stress kan meer lichaamsbeweging ook leiden tot gewichtsverlies. Immers, indien je eerst minder calorieen verbrande en nu opeens meer calorieen verbrandt door meer beweging, dan kan dat uiteraard een goede verklaring zijn. Indien je levensstijl drastisch is veranderd doordat je vaker bent gaan wandelen, of lopen. Of heb je wellicht een nieuwe hobby gevonden die je actiever maakt, kan dat een heel groot verschil maken op de energiebalans. Zeker wanneer je deze activiteiten op dagelijkse basis onderneemt.

Vochtverlies

Het kan ook mogelijk zijn dat je gewichtsverlies veroorzaakt wordt door een verandering in je dieet. Hiervoor hoef je niet per se minder te eten, maar wanneer je minder zout eet, kan dit al leiden tot gewichtsverlies. Zout houdt namelijk veel vocht vast en dit weegt mee in je totaalgewicht op de weegschaal. Dus heb je opeens zout uit je voedingspatroon gehaald dan kan dit al gelijk enkele lichters vocht en dus kilogrammen schelen op de weegschaal.

Schildklier

Naast vochtverlies door minder zout, meer beweging en stress, kunnen er ook serieuzere oorzaken zijn voor plotseling gewichtsverlies. Zo kan het zijn dat je stofwisseling sneller is gaan werken door een verstoring van de werking van je schildklier. Jouw schildklier maakt namelijk hormonen aan die een grote rol spelen in het reguleren van je stofwisseling. Indien deze werking van de schildklier verstoord raakt kan het zijn dat deze te snel gaat werken waardoor je stofwisseling versnelt raakt en dus meer calorieen gaat verbranden.

Darmaandoeningen en parasieten

We willen je niet bang maken, maar mocht je onverklaarbaar gewichtsverlies niet te herleiden zijn naar de bovenste 4 oorzaken, dan kan het zijn dat je probleem verder in je spijsverteringsstelsel zit. Dit kan aan de hand zijn wanneer je een parasiet hebt opgelopen, zoals een lintworm. De lintworm eet dan mee met wat jij dagelijks eet om zich op die manier te voeden. Jij eet net zoveel als dat je normaal gesproken eet, maar omdat er iemand met jouw mee-eet, kun je onder aan de streep minder calorieen opnemen en krijg je te maken met gewichtsverlies.

Wat is teveel gewichtsverlies?

Kun je jouw gewichtsverlies niet verklaren aan de hand van bovenstaande 5 punten? Dan is het van belang om door te zoeken naar wat voor jouw de oorzaak kan zijn. Als je te snel afvalt en je voelt je futloos dan is het van belang dat je dit verder laat onderzoeken.

Kun je wel een oorzaak herleiden? Dan kun je eerst proberen of je met enkele aanpassingen in je leefstijl het plotselinge gewichtsverlies kunt stoppen. Indien dat niet lukt, dan is het uiteraard verstandig om een arts te waarschuwen en je gewichtsverlies verder te laten onderzoeken. Dat geldt met name als je meer dan 5 kilo in een maand of meer dan 10 kilo in een half jaar verloren bent.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Afvallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen