fbpx
GRIT

GRIT

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 3 minuten

GRIT is een groepsles die is samengesteld door Les Mills. Les Mills creëert groepslessen voor sportscholen en bekende voorbeelden hiervan zijn: Bodyattack, Bodybalance, Bodypump, Bodycombat, RPM, Bodystep, Bodyjam, Bodyvive, SH’BAM, etc. Les Mills zorgt ervoor dat deze groepslessen iedere 3 maanden worden vernieuwd, zodat een nieuwe trainingsimpuls ontstaat.

Wat is GRIT van Les Mills

Er zijn drie verschillende vormen van Grit Training: GRIT Strength, GRIT Plyo en GRIT Cardio. Grit strength richt zich vooral op “compound oefeningen” (gericht op meerdere spiergroepen) met gewichten. Bij Grit plyo wordt er veel gebruik gemaakt van springbewegingen en bij Grit cardio worden er veel snelle lichaamsoefeningen uitgevoerd.

Een GRIT training is anders dan andere groepslessen. Een GRIT workout duurt namelijk maar 30 minuten en is dan ook een goed voorbeeld van een high intensity interval training.

High Intensity Interval Training

Er is al veel geschreven over de fysiologische voordelen van high intensity interval training (variabele intensiteit), of HIIT, ten opzichte van een “steady state exercise” (stabiele intensiteit).

Zo kan er gesteld worden dat wanneer je op een lage intensiteit sport voornamelijk het aerobe energiesysteem actief is om energie te leveren. Hier worden dan voornamelijk vetten en koolhydraten (met zuurstof) verbrand. Wanneer je intensiever gaat trainen (op een intensiteit van 75% (en hoger!) van de maximale hartslagfrequentie) dan zal er meer energie komen van de anaerobe energiesystemen (melkzuur en ATP). Iedereen heeft een omslagpunt en als dit omslagpunt is bereikt dan switcht het lichaam over van een aërobe energielevering naar een anaerobe energielevering. Wanneer je door middel van trainen (op hogere intensiteit) fitter wordt dan verbeter je het vermogen om ook op een hogere intensiteit langer van het aerobe systeem gebruikt te maken. Hierdoor zou je dus langer door kunnen gaan voordat het lichaam moet overstappen op de anaerobe energievormen. Hierdoor kun je dus langer en harder doorgaan. Een typische GRIT workout maakt dan ook gebruik van zowel het aerobe als het anaerobe systeem. Bij een steady-state exercise zoals de traditionele cardio komt echter bijna alle energie van het aerobe systeem.

Een ander fysiologisch voordeel van intervaltraining op een hoge intensiteit is de Excess Post Oxygen Consumption (EPOC). Dit houdt in dat het lichaam na de training nog erg actief is (verhoogd metabolisme) om het lichaam weer terug naar de normale staat te brengen en dit zorgt ervoor dat er extra calorieën worden verbrand. Daarbij zorgt deze vorm van trainen ook voor een goede vetverbranding. Het klopt weliswaar dat je op een lagere trainingsintensiteit een hoger percentage vetten verbrand, maar omdat er op een hogere intensiteit veel meer energie nodig is en dus ook verbrand wordt, is de totale calorie consumptie vaak hoger tijdens trainingen op een hoge intensiteit. Ook wordt er vet verbruikt tijdens de EPOC fase voor herstel.

Hoe is een GRIT Strength training opgebouwd

De les bestaat uit 30 minuten trainen op een hoge intensiteit.

  • De eerste twee minuten bestaat uit een snelle warming up fase.
  • Na deze korte warming up volgt er een burpee challenge, dit houdt in dat er in twee minuten tijd zoveel mogelijk burpees moeten worden uitgevoerd.
  • Hierna volgt het power circuit, dat bestaat uit vier verschillende compound oefeningen die elk een minuut worden uitgevoerd, waarna 30 seconden rust wordt gepakt na iedere oefening. Dit power circuit wordt twee keer uitgevoerd.
  • Tabata interval sessie. De tabata interval sessie bestaat uit twee verschillende oefeningen die elk 20 seconden worden uitgevoerd en na iedere oefening wordt 10 seconden rust gepakt. In totaal worden deze twee oefeningen elk drie keer uitgevoerd.
  • Na de tabata intervalsessie is er een minuut rust waarna er weer een twee minuten durende burpee challenge wordt gedaan. Het doel hiervan is eigenlijk om meer burpees uit te voeren dan aan het begin van de workout.
  • Tenslotte volgt er nog een drie minuten durende core sessie waar voornamelijk de buikspieren worden getraind door middel van planken (“hoveren”). Dit is een voorbeeld van een Grit Strength training. Omdat alle lessen iedere drie maanden worden vernieuwd zullen de oefeningen anders zijn, de opbouw is echter voor een groot deel hetzelfde.

Tijdens een Grit Strength training maak je gebruik van barbells, gewichtschijven en een step. Alle belangrijke (grote) spiergroepen worden getraind.

Aandachtspunten

Op het gebied van groepslessen op fitnesscentra is een GRIT training naar mijn idee wel de meest intensieve vorm van training op dit moment. Wel wordt er explosief gesprongen, waardoor deze les voor mensen met knieklachten of een slechte stabiliteit niet erg geschikt is. Ook moet men over een goede basisconditie beschikken en uiteraard blessure vrij zijn voordat ze aan deze les mee kunnen doen. Wanneer je echter fit bent en je zin hebt in een goede pittige training dan is Grit een uitstekende keuze.

Voorbeeld impressie GRIT:

http://www.youtube.com/watch?v=ZXThSsYS5N0
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen