Crossfit

Wat is CrossFit?

Uit Amerika overgewaaid en inmiddels ook in Nederland populariteit aan het winnen. Een sport waarbij je al je spieren telkens op een andere manier traint en waar het nooit saai wordt. Maak kennis met CrossFit. Een vraag die vaak gesteld wordt en hoewel er veel fanatieke CrossFitters zijn is de vraag: Wat is Crossfit, toch altijd lastiger te beantwoorden dan je zou denken. Het algemene antwoord luidt: CrossFit is een manier van fitness die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek combineert in een functionele trainingsvorm. CrossFit is the sport of fitness. CrossFit is een community ‘an sich’. De oprichter van het fenomeen CrossFit is Greg Glassman. Greg Glassman is een Amerikaanse coach die als eerste het begrip fitness op een meetbare manier heeft gedefinieerd. Fitness is ‘increased work capacity, across broad time and modal domains. Hij definieert CrossFit als volgt: Constantly varied functional movements performed at relatively high intensity.CrossFit gelooft niet in specialisatie, maar in algemene fitheid, functionele bewegingen en variaties daarop. Als CrossFitter ben je niet de beste atleet in een bepaalde beweging, je kunt alles en je wordt in alles getest en op de proef gesteld. Het is gericht op de verbetering van je fysieke en mentale fitheid. CrossFit bereidt je voor op het dagelijks leven. Om die twee zware boodschappenkratten en die ene tas tegelijk naar 3-hoog te kunnen tillen omdat je geen zin hebt om twee keer te lopen. Om dat ene laatste sprintje de trap op en het perron over naar de trein te kunnen trekken, zonder de komende tien minuten als een neushoorn met astma naast je medepassagier te zitten.

WOD

Een training binnen het CrossFit vindt in groepsverband plaats. De groepen zijn een stuk kleiner dan bij groepslessen in de sportschool gebruikelijk is, meestal tussen de 8 en 15 deelnemers. Op deze manier kan de coach iedere atleet genoeg aandacht en aanwijzingen geven en de oefening naar de individuele wensen en mogelijkheden van de atleet aanpassen. Een training wordt ook wel WOD genoemd (workout of the day) en bestaat uit een warming up, veelal gevolgd door specifieke voorbereidende mobilisatie oefeningen, een WOD, en een cooling down. Een WOD is een korte zeer intensieve workout met functionele bewegingen gericht op de verbetering van jouw kracht en conditie.
Een WOD wordt eigenlijk niet, of pas kort van te voren bekend gemaakt, bijvoorbeeld op de dag zelf. Dit past binnen de filosofie van het CrossFit. Fit ben je niet op 1 bepaald moment, of voor 1 bepaalde oefening. Fit ben je op elk moment en voor welke taak dan ook.