fbpx
Wat is CrossFit?

Wat is CrossFit?

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 15 minuten

CrossFit is de laatste jaren explosief gegroeid in populariteit en aantal beoefenaars. In dit artikel duiken we dieper in de geschiedenis en filosofie van CrossFit, leggen we uit wat CrossFit precies is en voor wie CrossFit geschikt is en wat de mogelijke risico’s en gevaren zijn en kans op blessures.

Wat is CrossFit

Bob heeft twee jaar overzees gewerkt. Bob heeft altijd fanatiek aan krachttraining gedaan en zoekt, eenmaal terug in Nederland, dan ook alweer snel zijn oude gym op. Eenmaal binnen, weet Bob niet wat hij ziet:

Mannen en vrouwen die in touwen klimmen als commando’s, springen op kratten, met grote ballen tegen de muur stuiteren, push-ups doen vanuit handstand positie en als circusartiesten allerlei fratsen uithalen op de pull up-bars.

Terwijl Bob denkt: “What the f…”, wordt zijn gedachte onderbroken door een stem achter hem die roept:

“Aan de kant ouwe!”

Bob weet nog net op tijd aan de kant te springen voor een tractorband die bijna op hem neervalt. De man van wie de waarschuwing afkomstig was, kijkt Bob geïrriteerd aan en vervolgt zijn weg door de tractorband weer op te tillen en om te kieperen.

Bob loopt de deur uit om op het bordje met de naam van de sportschool te kijken, ervan overtuigd dat hij op de verkeerde plek is binnen gelopen. De naam op het bordje luidt nog steeds hetzelfde.

Er staat echter een woordje onder geschreven dat Bob onbekend is:

“CrossFit”

By Greg Glassman

De geschiedenis van CrossFit

CrossFit is in 2000 “bedacht” door Greg Glassman, van origine gymnast, gewichtheffer en personal trainer. Als personal trainer hield hij er nogal onorthodoxe trainingsmethoden op na. Zo liet hij zijn clientèle een 9 meter hoge paal in het midden van de sportschool beklimmen.

Toen de eigenaar dat gevaarlijk vond en halverwege een schijf bevestigde zodat ze niet hoger konden klimmen, vertaalde Glassman dat als “een toegevoegde uitdaging halverwege”.

Hij werd dan ook meerdere malen een sportschool uitgegooid.

Toen hij in 1995 in Los Angeles in nog maar weinig sportscholen welkom was, werd hij uitgenodigd om trainingen te verzorgen aan politieagenten van het sheriff’s kantoor in Santa Cruz.

In de sportschool Spa Fitness begon hij les te geven aan de politieagenten, maar ook anderen in het systeem dat hij “CrossFit” noemde. Nadat hij zich vervolgens stortte op alles dat hij op dat moment op internet kon vinden over fitness (daar zou hij tegenwoordig wel een paar jaar mee bezig zijn), begon hij het systeem te verfijnen.

De basis van zijn systeem bestond uit de bewegingen die hij kende van het gewichtheffen en turnen. Hiernaast hadden calisthenics een belangrijke plek (oefeningen met eigen lichaamsgewicht als weerstand waarover ik zal schrijven in het volgende deel over fitness-hypes).

Het belangrijkste, meest onderscheidende aspect van CrossFit is echter vooral de manier hoe deze en andere fitnesstechnieken afwisselend, bijna willekeurig onderdeel uitmaken van de diverse trainingen.

Afwisseling van trainingsonderdelen is dan ook het Unique Selling Point van CrossFit zoals we in de verkoop zouden zeggen. Hiernaast voegde hij een competitief element toe door te werken met tijden waarbinnen zoveel mogelijk gepresteerd moest worden. Denk bijvoorbeeld aan het aantal herhalingen van een bepaalde oefening.

Uiteindelijn werden Glassman en zijn clientèle ook uit Spa Fitness verdreven. Hierop huurde hij een deel van een jiujitsu-school, maar daar groeide ze al snel uit waarna hij een grotere ruimte huurde in Soquel, California. Op verzoek van zijn klanten plaatste hij de dagelijkse workouts, of workouts of the day (in CrossFit-taal” WOD’s) online waarmee CrossFit.com een feit was.

Voor een tamelijk eenvoudige site groeide deze door de WOD’s al snel uit. Mensen plaatsten reacties met hun prestaties en meer en meer mensen kwamen naar Soquel om “het echte werk” mee te maken.

In 2002 vroeg een vriend of hij een sportschool mocht opzetten onder de naam CrossFit. Glassman zette de organisatie op als een soort franchise en binnen twee jaar waren er al 50 scholen (of “boxes” in CrossFit termen) waar men de CrossFit-ervaring kon beleven.

Toen in 2005 de New York Times een artikel schreef over CrossFit ging het vervolgens erg hard.

Iedereen die een seminar van twee dagen succesvol voltooide kon een CrossFit-box  opzetten. Glassman ziet de vrijheid van deze ondernemers om zelf trainingen samen te stellen als positief waar anderen dit als een gevaar van onder-gekwalificeerde trainers zien. Op zich niet vreemd gezien de aantallen CrossFitters die na de WOD’s richting een ziekenhuis moesten worden afgevoerd.

Met uitspraken als: “We have a therapy for injuries at CrossFit called STFU” (Shut The Fuck Up) kan je je voorstellen dat CrossFit een redelijk hardcore uitstraling kreeg.

Glassman is 100% eigenaar van CrossFit sinds hij zijn ex-vrouw (en voormalig klant) uitkocht voor 16 miljoen dollar. Hij maakt dan ook dikke doekoe aan CrossFit.

CrossFit, het affiliatesysteem

Iedereen ouder dan 17 kan een CrossFit box opzetten. Hiervoor moet je o.a. een tweedaagse cursus volgen voor het level I certificate, actief zijn op de site van CrossFit.com, seminars volgen en $3.000,- per jaar betalen voor de licentie om de CrossFit naam te dragen.

Grote variatie in oefeningen 

CrossFit is dus een systeem dat zich onderscheid door grote variatie in oefeningen gebaseerd op gewichtheffen, turnen en calisthenics. Hiermee zou het uitermate geschikt zijn voor sporters en anderen die bijvoorbeeld uit hoofde van hun beroep functioneel willen trainen. Trainen op een manier waarop zij ook binnen hun sport of beroep beter kunnen presteren. Het wordt dan ook vaak door beroepssporters gedaan, en mensen die fysiek belastende en afwisselende werkzaamheden verrichten zoals legereenheden en politieagenten. Hoewel ik voor die laatste twee inderdaad een toegevoegde waarde zie, zie ik ook gevaren voor de beroepssporter (zie verder).

Glassman zelf noemt de verbetering van fitheid en gezondheid als doel waarbij deze worden gedefinieerd als (1):

Health can now be concisely and precisely defined as increased work capacity across broad time, modal, and age domains. Work capacity is the ability to perform real physical work as measured by force x distance / time (which is average power). Fitness is this ability in as many domains as possible.

Deze definities van gezondheid en fitheid zijn onjuist. Nemen we bijvoorbeeld de definitie van gezondheid van De Wereldgezondheidsorganisatie uit 1984 dan luidt deze (3):

“Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijk gebreken.”

Fitheid zouden velen, zo niet de meesten beschouwen als de mate van uithoudingsvermogen en kracht in combinatie met gezondheid zoals gesteld in de definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie. Ik heb nooit eerder gehoord dat fitheid inhoudt dat je veel fysiek werk kan verrichten in zoveel mogelijk verschillende situaties.

Ik zie deze definitie dan ook als slimme marketing. Ik neem aan dat Glassman bedoelt dat CrossFit erop gericht is fysiek zoveel mogelijk te kunnen verrichten binnen een bepaalde tijd in zoveel mogelijk verschillende situaties. Dit kan dus variëren van bijvoorbeeld zo vaak mogelijk squaten met een bepaald gewicht binnen een minuut of zo vaak mogelijk een touw beklimmen in 5 minuten, zoveel mogelijk pull up’s, muscle up’s “etc”. Dat CrossFit dit resultaat biedt, wil ik graag geloven. Dat dit ook dé definitie is van gezond- en fitheid is mijns inziens nergens op gebaseerd.

Ik eindig bovenstaande zin over de diverse oefeningen met “etc.” tussen aanhalingsteken want feitelijk is het unieke van CrossFit dat er geen “etcetera” of “en zo voort” is. Deze termen gaan namelijk uit van een vervolg van soortgelijke bewoordingen of uitingen terwijl CrossFit zich juist onderscheid door een enorme diversiteit en schijnbaar willekeur aan oefeningen. Hoewel de oefeningen vrijwel allemaal een basis hebben in het genoemde turnen, gewichtheffen en calisthenics hou je hiermee een bijna oneindig aantal mogelijke oefeningen en variaties over.

Wildgroei aan oefeningen

Ik vertelde bij de geschiedenis van CrossFit over het feit dat Glassman zijn organisatie opzette als een soort franchise. Bij een franchise neem je echter zowel de naam als de producten over van het “moederbedrijf”. De juiste benaming voor CrossFit is een affiliate-program dat zich in het Nederlands op meerdere manieren laat omschrijven/vertalen. Een affiliate is vergelijkbaar met een filiaal. Een affiliate-program kan gezien worden als het systeem waaronder de filialen zijn ondergebracht. Een filiaal biedt normaal echter onder de naam van het moederconcern ook de producten van het moederconcern aan.

Als CrossFit affiliate, een CrossFit box, is het filiaal wel CrossFit genoemd, maar kunnen de producten (de trainingen) ter plekke worden bedacht en aangeboden. De affiliates mogen zelf de trainingsprogramma’s bedenken en deze aanbieden onder de naam CrossFit. Hoewel de meesten ongetwijfeld de door Glasmann bedoelde geest van CrossFit zullen volgen en in veel gevallen de trainingen rechtstreeks van de site van CrossFit.com zullen overnemen, zijn ze vrij hun eigen trainingen te bedenken.

Zowel de filosofie van CrossFit als de manier waarop “de organisatie” is opgezet zorgt voor een mogelijke wildgroei aan oefeningen en trainingsmethoden. Dit is echter ook het succes van CrossFit. Als bodybuilder krijg ik vaak de vraag: “Ken je nog een goede oefening voor…..”. Enigszins teleurgesteld krijgen ze dan vaak toch dezelfde oefeningen te horen die ze al kenden omdat bodybuilding toch vaak van de basis uitgaat.

De reden dat zij daar geen succes mee boekten, is dan meestal omdat ze deze oefeningen niet goed uitvoeren, niet intensief genoeg uitvoeren, een verkeerd voedingspatroon hebben etc.

Dat willen ze echter niet horen natuurlijk.

Ze hoopten een nieuwe oefening te horen te krijgen die ze zogenaamd resultaten biedt die ze nooit eerder boekten. CrossFit voorziet ruimschoots in die behoefte door steeds met nieuwe oefeningen te komen.

CrossFit oefeningen

Bovenstaande uitleg is noodzakelijk omdat je daarmee begrijpt dat ik hier niet alle CrossFit-oefeningen kan opnoemen. Dit is immers afhankelijk van de fantasie van de diverse trainers. Er zijn echter wel veel oefeningen die met grote regelmaat terugkomen en die je enigszins als de basis zou kunnen zien:

 • Squaten (meerdere varianten)
 • Deadliften
 • Clean and jerk
 • Pull-ups (hier toon ik zelf meerdere varianten)
 • Pushups (hier toon ik zelf meerdere varianten)
 • Dippen (hier toon ik zelf meerdere varianten)
 • Tire flip (banden omkieperen)
 • Box jump
 • Muscle ups
 • Touwtje springen (meerdere varianten zoals double unders, sprint en kruislings)
 • Lunges
 • Knieën naar ellebogen
 • L-sit
 • Touwklimmen
 • Wallball
 • Kettlebell swing
 • Sit-ups
 • Roeien (met roeimachine)
 • Tenen naar stang
 • Rennen (sprinten en langere afstanden, shuttle run zoals op de middelbare school ook vaak wordt gedaan van lijn tot lijn binnen de steeds korter wordende tijd tussen pieptonen)
 • Shoulder press varianten (o.a. staande barbell, push and press)
 • Snatch

“etc.” 😉

Workout of the day: WOD

Kenmerkend voor CrossFit zijn de “workouts of the day” of de WOD’s. Dagelijks worden nieuwe WOD’s op de site van CrossFit.com geplaatst.

Een typische CrossFit-training bestaat uit een warming up, training om bepaalde vaardigheden te oefenen, de WOD en tot slot cooling down/strecthen.

Een WOD kan bestaan uit een oefening of meerdere oefeningen waarbij zoveel mogelijk herhalingen gedaan moeten worden binnen een bepaalde tijd (bijv. zoveel mogelijk squats), zo snel mogelijk een aantal herhalingen moet worden gedaan (bijv. 100 pull ups) of een maximaal resultaat behalen binnen een oefening (bijv. zo zwaar mogelijk deadliften).

Voorbeelden WOD’s 

Hoe een “CrossFit-weekje” er kan zien (bron: CrossFit.com):

THURSDAY 131114

Helen

 • Three rounds for time:
 • Run 400 meters
 • 1 1/2 pood Kettlebell X 21 swings (or 55 pound dumbbell swing)
 • 12 Pull-ups

WEDNESDAY 131113

“CrossFit Total”

 • Back squat, 1 rep
 • Shoulder Press, 1 rep
 • Deadlift, 1 rep

TUESDAY 131112

Fran

 • Three rounds, 21-15- and 9 reps, for time of:
 • 95 pound Thruster
 • Pull-ups

MONDAY 131111

Rest Day

SUNDAY 131110

 • 21-15-9 reps of:
 • 225 pound Deadlift
 • 135 pound Overhead squat

SATURDAY 131109

With a continuously running clock do one muscle-up the first minute, two muscle-ups the second minute, three muscle-ups the third minute… continuing as long as you are able.

Use as many sets each minute as needed.

FRIDAY 131108

 • Three rounds for time of:
 • 135 pound Overhead squat, 10 reps
 • 50 Double-unders

Willekeur in opbouw trainingsprogramma en rust

Fitness schema’s zijn opgesteld rekening houdend met de benodigde rust na een training. Zogenaamde trainingssplits zijn erop gericht voldoende rust na een training te hebben zodat de spieren kunnen herstellen en tijdens dit herstel sterker en groter worden. Door spiergroepen te verdelen, kan je bepaalde spiergroepen trainen terwijl je de andere laat rusten.

Bij CrossFit lijkt hier geen rekening mee gehouden te worden. Er zijn wel rustdagen. Meestal wordt er drie dagen getraind, gevolgd door een dag rust. Er lijkt echter niet of minder gekeken te worden naar de verschillende spiergroepen die op opeenvolgende dagen worden getraind. Zo kan het zijn dat de ene dag zware squats worden gedaan en de volgende dag deadlifts terwijl de quadriceps (dijbeenspieren) dan nog aan het herstellen zijn. Of deadlifts de volgende dag gevolgd door back extensions, beide belastend voor de onderrug met dus te weinig rust ertussen.

Toegegeven om de site van CrossFit.com kom ik deze voorbeelden niet vaak tegen. Maar zoals gezegd, kan iedere “box” zijn eigen trainingen bedenken en is het dus afhankelijk van waar je traint of hier voldoende rekening mee wordt gehouden. Daarnaast geldt dat door het grotere aantal samengestelde oefeningen waarbij meerdere spiergroepen tegelijk gebruikt worden, het moeilijker is bepaalde spieren voor een aantal dagen te ontlasten.

Je bepaalt zelf natuurlijk hoe vaak je traint. Je bent in de eerste plaats dan ook zelf verantwoordelijk voor voldoende rust aangepast aan jouw niveau en intensiteit van training. Heb je zelf echter geen verstand van de verhouding training en rust dan is het wel handig als degene die de trainingen verzocht hier wél rekening mee houdt of op zijn minst hierin kan adviseren. Als trainer moet je veel meer weten dan de uitvoering van een aantal oefeningen. Op dit punt is het jammer dat het opleidingsprogramma om zelf een box te openen niet uitgebreider is en ook in gaat op rust, voeding, blessures, differentiatie (verschillend niveau inschatten voor verschillende mensen).

CrossFit ter ondersteuning van andere sporten

Zoals gezegd is volgens oprichter Glasmann het doel om fysiek zoveel mogelijk te kunnen binnen een bepaalde tijd onder verschillende omstandigheden. Wat betreft een sporter verwijst hij naar de “theoretische hiërarchie van ontwikkeling van een atleet” (2) zoals hiernaast afgebeeld. Deze is natuurlijk gebaseerd op de “behoeftenpiramide van Maslov” met, echter, een groot verschil.

Wat Glassman met deze piramide probeert te stellen, is dat je pas kan werken aan je uithoudingsvermogen wanneer de voeding goed zit, aan beide moet voldoen voordat je naar turn-achtige activiteiten kijkt, deze vervolgens nodig hebt wanneer je met gewichtheffen aan de slag gaat en dan pas het niveau hebt bereikt dat je sport kan beoefenen.

De fout in de vergelijking met de piramide van Maslov is dat bij deze aan de eerste behoefte MOET zijn voldaan voordat de volgende behoefte kan ontstaan.

Nu ben ik het helemaal eens dat voeding de basis vormt voor fysieke activiteit. Sterker nog, ik denk dat de meeste sporters daar de grootste steken laten vallen.

Ik ben het er echter niet mee eens dat je over capaciteiten uit het turnen of gewichtheffen zou moeten beschikken om bepaalde sporten succesvol te kunnen doen. Zelfs uithoudingsvermogen (metabolic conditioning) is voor sommige sporten geen vereisten. Denk maar aan honkbal waarbij je (m.u.v. van de pitcher) het grootste deel van de tijd stil staat. De controle waarmee je met gewichtheffen leert gecoördineerd met het hele lichaam zware gewichten te verplaatsen, is voor veel sporten misschien handig, maar zeker niet noodzakelijk.

Sterker nog: In het artikel over “krachttraining voor vechtsport” en “de werking van spieren” en “spiervezels” maakte ik duidelijk dat niet-sport-specifieke trainingsprincipes je sportieve prestaties kunnen benadelen doordat je bijvoorbeeld de verkeerde spiervezeltypes in plaats van de spiervezels die je nodig hebt voor je sport.

Zo zijn er zeer veel explosieve bewegingen in CrossFit die de snelste spiervezels ontwikkelen (type “fast twitch” IIB). Hierdoor kunnen de tragere, maar over meer uithoudingsvermogen beschikkende type IIA veranderen in IIB. Voor sommige sporten zijn echter de IIA spiervezels belangrijker. Omgekeerd geldt hetzelfde en om die reden trainen boxers vaak conditie in rondes van drie minuten omdat dit de tijd is waarbinnen ze in tijdens wedstrijden hun energie moeten verdelen.

Gaan ze drie keer in de week een marathon lopen dan trainen ze hiermee de spiervezels die voor hun sport minder belangrijk zijn ten koste van de spiervezels wel belangrijker zijn.

In het beste geval verspil je met CrossFit ter ondersteuning van andere sporten tijd aan het trainen van de type spiervezels die je niet nodig hebt, voor je sport tenminste.

Rust

Ook hier is rust weer een punt om rekening mee te houden. Zelf was ik er vroeger niet blij mee als ik tijdens Karate push ups moest doen terwijl ik de dag ervoor een zware borsttraining had gedaan. Niet omdat de push ups daardoor zwaar waren, maar omdat het ten koste ging van het herstel van de borstspieren. Hier kon ik echter rekening mee houden met mijn trainingsschema’s door geen borst te trainen de dag voordat ik karate-training had.

Met CrossFit heb je echter geen idee hoe de volgende training eruit ziet. Ben je een schaatser, dan komt squaten niet altijd even goed uit. Laat staan wanneer je dat al een dag eerder hebt gedaan als krachttraining voor het schaatsen.

Door CrossFit te combineren met een andere sport wordt de kans op overtraining groter en is het nog belangrijker dat je zelf je schema goed weet in te delen om dit te voorkomen.

Blessures bij CrossFit

Een ander punt is de hardcore “do-or-die-blessures-zijn-voor-pussies-instelling” of eerder genoemde “STFU-therapie”.

Het hoge “kijk-mamma-zonder-handen-gehalte” zou menig coach het hart doen vasthouden wanneer zijn/haar atleten zich hieraan zouden onderwerpen. Leg maar uit aan je coach dat het goed is voor je sport dat je niet deel kunt nemen aan de belangrijkste wedstrijd van het voetbalseizoen omdat je je enkel hebt gebroken doordat je een dag eerder uit een touw geflikkerd bent.

Coach: “Uit een touw gevallen? Waarom was je dan een dag voor de belangrijkste wedstrijd in een touw aan het klimmen?”

Voetballer: “Omdat Greg Glasmann zegt dat ik daar een betere voetballer van wordt.”

Ik zie die piramide dan ook meer als marketing stuntje om CrossFit aan (beroeps)sporters te verkopen. Als er boven in de piramide had gestaan “in fysieke zin breed ontwikkelde persoon” dan was ik het daar helemaal mee eens geweest, maar dat paste waarschijnlijk niet in het vakje.

Begrijp me niet verkeerd. CrossFit lijkt mij een heel leuk systeem. Ik zou echter veel te chicken zijn dat ik m’n gebruikelijke krachttraining gericht op spiermassa enkele weken moet laten schieten door een blessures opgelopen tijdens CrossFit. In dat opzicht is bodybuilding mijn sport en zou dat niet mogen lijden onder CrossFit.

Om dezelfde reden ben ik een jaar of zes geleden gestopt met Karate. Niet vanwege die push ups na een borsttraining, maar omdat ik te vaak blessures opliep tijdens ongecontroleerde momenten bij het sparren waardoor ik weken niet kon trainen en m’n hele schema voor bodybuilding gefucked was. Als je serieus voor een sport wilt gaan, moet je dat soort keuzes soms maken.

CrossFit voor de algemene gezondheid en allround fitheid

Voor sommigen echter is CrossFit juist dé sport waarvoor ze gekozen hebben. En ook daar valt veel voor te zeggen. Ik denk dat er weinig sporten zijn waarbij je zo allround getraind wordt. Van korte intensieve inspanningen tot duurvermogen, uitgevoerd over vrijwel alle spiergroepen die op verschillende manieren samen moeten werken. Een beetje het idee van: “Ik weet niet wat er ooit fysiek van me verwacht gaat worden, maar ik ben er klaar voor!”.

Ik las op de site van Reebok CrossFit een uitspraak die dit voordeel en het daarvoor genoemde nadeel in één zin treffend samenvat:

“Our specialty is not specializing.”

CrossFit creëert allround sterke en fitte mensen. CrossFitters zullen niet de snelste sprinters zijn, niet de gespierdste lichamen hebben of het meeste kunnen bankdrukken, maar dit wel allemaal stukken beter kunnen dan de gemiddelde persoon.

CrossFit ter preventie van blessures

Het lijkt misschien vreemd dat ik hier CrossFit noem ter preventie van blessures nadat ik het eerder noemde als oorzaak van blessures, maar feitelijk is het logisch.

Laat ik het uitleggen aan de hand van een voorbeeld:

Bodybuilders bijvoorbeeld zijn erg sterk in gecontroleerde bewegingen. Ze beheersen de technieken om bepaalde spiergroepen te trainen tot in de puntjes waarbij ze er vaak voor zorgen desbetreffende spiergroep zo goed mogelijk te isoleren. Het doel is de spieren zoveel mogelijk te belasten en niet om een bepaalde prestatie te leveren zoals het omhoog krijgen van een bepaald gewicht. Samengestelde (of “compound”) oefeningen die uit het gewichtheffen worden overgenomen, beperken zich dan ook vaak tot squaten en deadlifts in diverse varianten. Bodybuilders doen dit omdat het hen dus vooral gaat om de belasting van specifieke spieren. Dit kan echter als nadeel hebben dat bepaalde kleinere, stabiliserende spieren minder de aandacht krijgen. Dit kan leiden tot onbalans tussen verschillende spieren en mogelijke blessures wanneer er een keer een minder gecontroleerde, minder of niet getrainde actie wordt uitgevoerd.

CrossFit richt zich meer om de samenwerking tussen diverse spieren door oefeningen te doen waarbij meer spiergroepen tegelijk betrokken zijn. De aansturing vanuit de zenuwen wordt hierdoor effectiever over een groter scala aan bewegingen. De kleinere stabiliserende spieren worden vaker getraind en de kans om onbalans tussen bepaalde grote spiergroepen en kleinere spiergroepen is daardoor kleiner.

In het artikel over Pepto Pro schreef ik bijvoorbeeld heel stoer dat ik weer (makkelijker) kon dippen met 80 kilo tussen m’n benen. Wat ik hierbij niet vermelde was dat ik hierna bij het wegleggen van twee van de schijven van 20 kilo door m’n rug ging. Eerder gebeurde dit al eens toen op bed zat en me alleen maar wilde omdraaien naar mijn vrouw en een andere keer zelfs toen ik bukte om mijn veters te strikken (dit was in de kleedkamer van de sportschool voorafgaand aan de training dus dat beloofde een fantastische training te worden).

Hier kunnen natuurlijk meerdere redenen voor zijn. Een lokale blessure die nooit goed hersteld is bijvoorbeeld. Het punt is echter dat ik zwaar kan squaten en deadliften en dergelijke zonder last te krijgen van mijn rug omdat dit gecontroleerde bewegingen zijn. Zodra de beweging minder gecontroleerd wordt, meer draaibewegingen en/of meerdere spiergroepen tegelijk bevat, is er vaak veel minder belasting nodig om in mijn geval een blessure te veroorzaken. Dit is iets dat je vaker ziet bij bodybuilders, maar ook bij “strong men”.

Zo hoorde ik een tijd geleden over een deelnemer aan Sterkste Man wedstrijden dat deze door zijn rug was gegaan bij het oppakken van een gevallen pakje shag (ja, zware shag). Bij gewichtheffers en strongmen zie je dit normaal echter minder vaak gebeuren omdat zij meer samengestelde oefeningen doen waarbij coördinatie van verschillende spiergroepen vaker getraind wordt.

Bij CrossFit is de variatie in (type) oefeningen nog groter waarmee je voorbereid bent op een veel groter aantal bewegingen en verschillende soorten belasting.

De vraag is dan ook of je meer mogelijke blessures voorkomt dan je tijdens CrossFit mogelijk oploopt.

CrossFit Games

Eén van de tekenen van de populariteit van CrossFit zijn de CrossFit Games die gehouden worden vanaf 2007.

Het bijzondere aan dit evenement is dat de deelnemers slechts enkele uren van tevoren te horen krijgen welke onderdelen ze moeten doen. Daar kunnen ook verrassingselementen bij zijn, onderdelen die ze nooit geoefend hebben omdat ze buiten het gebruikelijke CrossFit repertoire vallen.  Dit is dan ook in de geest van CrossFit dat je op alles voorbereid moet zijn en in brede zin getraind moet zijn.

De populariteit van de Games is bovendien te zien aan de sponsoring van het evenement en het prijzengeld dat hiermee beschikbaar kan worden gesteld aan de winnaar. Ter vergelijking: De winnaars van de afgelopen twee jaar ontvingen $250.000,-(4). Dat is evenveel als Phil Heath won bij de laatste Mr. Olympia, het grootste bodybuild-evenement wereldwijd. Het verschil is dat de Mr. Olympia-organisatie er 48 jaar voor nodig heeft gehad om dit soort bedragen uit te kunnen geven sinds de eerste Mr. Olympia in 1965. CrossFit heeft hiervoor slechts vijf jaar nodig gehad!

CrossFit Open

Vanaf 2011 kunnen CrossFitters hun resulaten online plaatsen voor de CrossFit Open. Er wordt hiervoor wekelijks een nieuwe training geplaatst. Deelnemers hebben een paar dagen de tijd om deze uit te voeren en hun resultaten vast te leggen op video of te laten bevestigen door de CrossFit box. De besten per regio kunnen vervolgens meedoen aan regionale wedstrijden waarbij Europa als één regio geldt. De top 3 per regio mag meedoen aan de CrossFit Games. America is hierbij nogal oververtegenwoordigd met 12 regio’s, maar CrossFit is daar nu eenmaal populairder.

Er zijn klassen voor mannen en vrouwen en voor verschillende oudere leeftijden (Master-klasse):40-44, 45-49, 50-54, 55-59 en 60+. Voor deze master-klassen zijn geen regionale wedstrijden. Deelnemers aan de master-klassen mogen meedoen op basis van prestaties in de CrossFit Open. Daarnaast is er een team-competitie waarbij de teams bestaan uit 3 mannen en 3 vrouwen.

Naast de CrossFit games worden er ook andere regionale, landelijke en internationale wedstrijden gehouden (5).

Conclusie

Ik snap wel dat CrossFit zo populair is. De verschillende oefeningen zijn gewoon leuk. Veel van deze oefeningen deed ik als jong jochie al, lang voordat CrossFit bestond. Zou ik niet gekozen hebben voor bodybuilding en bang zijn voor blessures en overtraining dan zou ik zeker CrossFit uitgeprobeerd hebben.

CrossFit maakt je in veel verschillende opzichten sterker. Maximaal kracht, explosieve kracht en uithoudingsvermogen worden allen getraind.

CrossFit wint erg snel aan populariteit. Het is dan ook de vraag of dit verder ten koste zal van de populariteit van het meer traditionele fitness, gewichtheffen, strongman en bodybuilding of dat het als hype even snel zal uitdoven als het is opgekomen. Persoonlijk heb ik een vaag vermoeden dat de eerste stelling opgaat en het niet lang zal duren voor de eerste geluiden te horen zijn die roepen om Olympische erkenning van CrossFit.

 Referenties

 1. journal.CrossFit.com/2009/02/CrossFits-new-definition-of-fitness-volume-under-the-curve-1.tpl
 2. library.CrossFit.com/free/pdf/CFJ_Trial_04_2012.pdf
 3. wikipedia.org/wiki/Gezondheid
 4. ^ “Finding the Fittest on Earth”. CrossFit.com. February 11, 2011.
 5. fitworkshop.com/what-is-CrossFit/
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

 • Gratis matchingservice
 • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
 • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen