fbpx
Interview Claudio Fray

Interview Claudio Fray

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 4 minuten

Wanneer en hoe is jouw interesse voor fitness ontstaan?

Ik ben als kind en tiener altijd wat molliger geweest. Ik werd hierdoor ook veel gepest op de basisschool en op de middelbare school. Ik durfde ook echt nooit mijn shirt in het openbaar uit te trekken en ik schaamde mij enorm voor mijn lichaamstype. Ik kan me herinneren dat ik altijd televisie of in bladen van die afgetrainde mannen zag en zo graag zoals hen wilde zijn. Zij waren een soort superman. Supersterk, superknap en supercool. Ik wilde ook gewoon een sterk persoon zijn, iemand die de mentale kracht heeft om dat te kunnen. Nooit wat mee gedaan.

Tijdens mijn studententijd kwam het echter wel. Ik was bij een date eten en vertelde dat ik soms onzeker kon zijn over mijn lichaam. Hij zei toen doodleuk: “Misschien moet je dan niet zoveel opscheppen.”. Ik was zo boos en woest dat iemand dat durfde te zeggen, maar later besefde ik mij dat iemand mij op mijn eigen verantwoordelijkheid wees.

Dat was denk ik het doorslaggevende moment om te beseffen dat ik het heft in eigen handen heb en dus zelf wat aan mijn transformatie moest doen.

Heb je hiernaast nog een andere sportieve achtergrond?

Absoluut, het ironische is dat ik wel echt heel sportief was en ook heel sterk. Ik heb verschillende sporten gedaan: wedstrijdzwemmen, atletiek, waterpolo, basketbal, stijldansen en ook nog modern- en jazzdans.

Waarom speelt fitness een belangrijke rol in jouw leven?

Voor mij als atleet is fitness ontzettend belangrijk. Fitness geeft mij energie en voor mij is het een van de mooiste dingen die ik ooit heb mogen meemaken. Elke keer dat ik in de gym sta is het voor mij als atleet een moment om mezelf uit te dagen en om te groeien. Ik heb als atleet ook enorme ambities. Ik heb eerder meegedaan aan een bodybuilding wedstrijd en de volgende staat al op de planning. Zo een bodybuilding wedstrijd is echt kicken. Ik wil ook graag in de toekomst fotoshoots doen en aan leuke projecten meewerken waar mijn inzet als atleet belangrijk is.

Wanneer en waarom ben je begonnen met coaching en hoe heb jezelf hiervoor ontwikkeld?

Toen ik bezig was met mijn opleiding Geneeskunde besefte ik mij dat ik het heel erg tof vond om andere mensen te vertellen over wat wel en niet goed voor ze is. Maar ik zag op een gegeven moment mezelf dat niet als arts doen. Ik wilde mensen meer helpen met het verbeteren van hun gezondheid en fitheid, in plaats van genezen van ziekten. Ik was toen ook heel erg bezig met afvallen en vrienden kwamen naar mij toe voor tips. Op een gegeven moment vroeg een collega van mij: “Een vriend van mij heeft een cursus personal training gedaan, is dat niks voor jou?” en toen was ik om. Vanaf dat moment was mijn interesse in coaching niet meer te stoppen.

Ik ben mij meer gaan ontwikkelen door het volgen van een hoop opleidingen op het gebied van fitness en voeding. Ik heb daarnaast ook een jaar voeding & dietetiek gestudeerd en heb een aantal guru’s online en in real life gevolgd en gesproken. Zelf heb ik altijd verschillende coaches gehad en daar heb ik echt super veel van geleerd.

Wat is je specialismen en waarom heb je daar voor gekozen?

Ik vind lichamelijke en mentale transformaties het mooiste wat er is. Hoe je met je spiermassa en je vetmassa kunt spelen is en blijft zo spannend om te zien. Het drijven van iemand tot het uiterste van zijn kunnen en een vuurtje in iemand doen branden, waardoor iemand zelf nog meer passie en energie gaat vertonen is voor mij het allermooist. Hypertrofie en droogtrainen zijn hier onmisbare onderdelen in.  Ik heb hier een hele hoop mensen in begeleid en het blijft elke keer een uitdaging.

Ook bodybuilden vind ik enorm mooi. Het is een vorm van topsport die ik zelf beoefen en ik wil meer mensen hier mee begeleiden.

Als laatste vind ik het ook leuk om bezig te zijn met plant-based eten. De toekomst is absoluut meer plantaardig voedsel eten. Ik ben zelf veganist en ik ben absoluut groter en gespierder dan de gemiddelde man. Daar wil ik het stereotype mee verbreken en laten zien dat je met minder of geen vlees ook een even goed fysiek kunt bouwen. Ik adviseer mensen ook altijd om zo plantaardig mogelijk te eten, maar ik laat iedereen in zijn normen en waarden.

Wat zijn voor jou de belangrijkste eigenschappen van goede coaching?

Ik vind dat je moeilijk de perfecte coach kunt omschrijven. Een goeie coach is eigenlijk iemand die aan de ene kant voldoet aan de vraag van de client, maar aan de andere kant ook meer doet dan alleen dat. Het gaat erom dat je iemand aanzet tot zelfreflectie. Iemand moet gaan zien waar hij of zij beter in kan worden zonder dat alles wordt voorgekauwd. Een goeie coach moet kunnen luisteren, moet geïnteresseerd zijn en overzicht houden en is eigenlijk iemand waar je alles bij neer kunt leggen. Je moet een coach vertrouwen met alles, want als je een coach niet vertrouwt en niet alles geeft dan zul je ook niet alles uit je coaching halen.

Ook moet je natuurlijk als coach goed geschoold zijn en inspirerend zijn. Je bent een voorbeeld voor anderen. En dat wil ik precies zijn!

Wanneer ben jij als coach tevreden over het werk dat je voor een klant verricht hebt?

Ik ben als eerste tevreden wanneer een client ziet dat hij/zij meer kan dan hij denkt. Ik creeer als coach eigenlijk een veilige omgeving waar de client zich kan ontwikkelen en ontplooien door echt de focus op zichzelf te leggen. Ik ben dan blij als ik zie dat mijn client zodanig is gegroeid dat zij klaar zijn om de wereld in te gaan als de krachtigste persoon die zij kunnen zijn.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen