fbpx
Darth Vader was een bodybuilder

Darth Vader was een bodybuilder

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 3 minuten

’s Werelds meest bekende slechterik, Darth Vader, werd gespeeld door een bodybuilder. Hij stond zelfs op hetzelfde podium als Arnold Schwarzenegger.

Nerdgasms

De kans dat je dit artikel leest, is klein. Ik omschrijf de doelgroep als: “Sci-fi nerds in de leeftijd 35-55 met een passie voor bodybuilding”. Niet bepaald clickbait dus. Maar ik val in de genoemde categorie en ik heb (net) genoeg redenen dit op een fitness blog te kunnen plaatsen.

De enige films die ik tientallen keren heb gekeken, zijn die van Star Wars reeks. De oorspronkelijke trilogie natuurlijk. Binnenkort doe ik zelfs een photoshoot met een model dat in de rol van princes Leia stapt. Als ik daaraan toevoeg dat het model de outfit van ‘slave Leia’ zal dragen, krijgt de echte fan spontaan nerdgasms.

Ik hou ook van geschiedenis én bodybuilding. Ik schaamde me dan ook wel even toen ik er pas recentelijk achter kwam dat in het pak van Darth Vader een bodybuilder schuilging. Waarschijnlijk was ik net niet nerd genoeg. Ik bezoek immers geen conventies in een Yoda pak en sta niet als 40-jarige met een plastic lichtzwaard te vechten.

(update: Ok, dat was gisteren. Vandaag heb ik de spullen voor de photoshoot binnengekregen en stond ik dus als 40-jarige met een plastic lichtzwaard te vechten.)

Ik gok er bovendien op dat vrijwel geen enkele lezer nu zal zeggen:”Je hebt het natuurlijk over David Prowse!”

David Prowse

David Prowse, geboren in Bristol 1935, begon met bodybuilding zoals bijna iedere andere bodybuilder uit het pre internet tijdperk. “Ik liep langs een kiosk en zag een magazine met gespierde mannen. Zo wilde ik er ook uitzien”. Als zestienjarige had hij op dat moment een gedroomde carrière in rugby al moeten opgeven wegens een knieblessure. Twee jaar lang had hij hierdoor in een knie-harnas moeten lopen. Iets waarover hij later zou zeggen dat het hem had voorbereid op het pak van Vader.

Hij groeide in enkele jaren tot ruim twee meter en kwam bijna 40 kilo aan. In 1960 deed hij mee aan de Mr. Universe. Daar zou hij volgens sommigen ook Arnold Schwarzenegger hebben ontmoet. Arnold raakte dat jaar echter voor het eerst een halterstang aan en zou pas 6 jaar later aanwezig zijn op de Mr. Universe in Londen.

Het is waarschijnlijker dat deze vriendschap is ontstaan in de hieropvolgende jaren waarin David zich meer ging toeleggen op gewichtheffen. Met succes. Hij werd vanaf 1962 drie jaar op rij Brits kampioen in de zwaargewicht klasse.

“Luke, I’m an actor”

Als bekende strongman kreeg Prowse een rol aangeboden als het monster van Frankenstein in Casino Royal (1967). Het acteren beviel hem wel en net als enkele andere bekende spierbundels uit die tijd hoopte hij Hollywood te veroveren. Hij speelde daarna meerdere rollen, sommigen wederom in de huid van een monster.

In 1977 deed hij auditie voor een rol in een film niet op veel aandacht rekende. Een relatief kleine productie voor een film genaamd Star Wars (Episode IV – A New Hope). George Lucas gaf hem de keuze uit twee rollen. Die van een harig beest genaamd ‘Chewbacca’ of die van de ultieme slechterik. De keuze was snel gemaakt.

“Luke, I’m screwed!”

Zonder het te weten in een rol stappen die de meest bekende bad guy ooit zou blijken. Een droom voor een beginnende acteur. David zou echter altijd een nare nasmaak overhouden aan zijn avontuur, lang geleden in een ver gelegen heelal. Beetje bij beetje brokkelde zijn aandeel in de personage Darth Vader steeds verder af.

Al snel stond vast dat de stem en het accent van David niet waren wat Lucas in gedachten had voor Darth Vader. Dat deze werd ingesproken door James Earl Jones (o.a. Mufasa in Lion King) is bij velen bekend. Dezelfde James Earl Jones die in dezelfde periode de bad guy speelde tegenover een andere bodybuilder/acteur in Conan the Barbarian.

Ook kon David Prowse niet opscheppen over zijn vaardigheid met een lichtzwaard. In de vechtscènes werd hij vervangen door de ervaren zwaardvechter en stuntman Bob Anderson.

Er zouden nog twee delen volgen en Darth Vader zou een iconisch figuur worden. In het derde deel “Return of the Jedi” zou David’s inzet in het pak van Vader beloond worden. Aan het einde van de oorspronkelijke trilogie krijgen we eindelijk het gezicht van Darth Vader te zien. Het gezicht dat we zien, is echter niet dat van David, maar dat van Sebastian Shaw. George Lucas had voor een bekendere, meer ervaren acteur gekozen. David wist niet eens dat de scenes met Shaw al geschoten waren.

“Luke, I’m your father”

Zoals gezegd, wist ik niets van bovenstaande verhaal. Ik ben me er in gaan verdiepen naar aanleiding van de documentaire “I’m your father” op Netflix. Tof om op een conventie Darth Vader en de Hulk elkaar te zien ontmoeten als oude vrienden om vervolgens handtekeningen uit te delen aan fans.

Een aanrader dus als je een die-hard Star Wars fan bent, een hardcore bodybuild fan of een beetje van beiden

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen