fbpx
Onderzoek: Aardige gedachten zorgen voor minder stress en ziekte

Onderzoek: Aardige gedachten zorgen voor minder stress en ziekte

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 3 minuten

Aardige gedachten voor jezelf en een ander zorgen voor een beter werkend immuunsysteem, minder stress en een lagere kans op ziekten. 

Don’t worry, think happy

Ik heb in 2015 een artikel geschreven over het effect van bepaalde gedachten op spierkracht en herstel. In andere artikelen gingen we onder andere in op het positieve effect van mindfullness op je motivatie om te trainen en het verlagen van de kans op depressies.

Uit een nieuw onderzoek blijk je ook je afweersysteem positief te kunnen beïnvloeden met je gedachten. In dit geval aardige gedachten over jezelf en een ander. Een welkome uitkomst lijkt me, in een wereld waarin we geneigd zijn juist steeds harder te oordelen over elkaar terwijl we ons zelf vaak ook niet besparen van de nodige kritiek.

Aardige gedachten en stress

Uit het onderzoek van de universiteiten van Exeter en Oxford blijkt dat deelname aan ‘oefeningen in zelfcompassie’ de hartslag verlaagt [1]. Daarmee wordt ook de stressreactie van het lichaam verlaagd. Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat deze stressreactie schadelijk is voor het immuunsysteem. De onderzoekers van de Britse universiteiten denken dan ook dat het uitschakelen van deze stressreactie de kans op ziekte kan verlagen.

Voor het onderzoek verdeelden de onderzoekers 135 gezonden studenten in vijf groepen. In iedere groep kreeg men een andere set met instructies te horen.

 • Compassionate body scan: “Direct kind and compassionate attention to their body sensations”. Startend vanaf het hoofd en vervolgens zakkend naar de voeten.
 • Loving-Kindness Meditation for the Self: Neem een persoon in gedachten waarvoor je warme gevoelens hebt en wens deze persoon vriendelijke zaken toe. Wens vervolgens jezelf deze positieve zaken toe.
 • Self-critical: Denk aan zaken die je had willen presteren, maar niet voor elkaar hebt gekregen.
 • Controle groep: Deze groep werden met de instructies geleid door een ‘routine supermarkt shopping scenario’.
 • Positive excitement condition: Denk aan gelegenheden waarin je hebt doorgezet om bepaalde doelen te bereiken.

De onderzoekers maten hierbij de hartslag en zweetreactie en vroegen de deelnemers vast te leggen hoe ze zich voelden. Denk aan vragen zoals hoe veilig ze zich voelden, hoe groot de kans was dat ze aardig voor zichzelf en anderen waren en hoe verbonden ze zich voelden met anderen.

Meer compassie, minder stress, minder ziekte?

In de twee groepen die aardig over zichzelf en anderen moesten denken, rapporteerden de deelnemers meer zelfcompassie en verbondenheid met anderen. Hun lichaamsreactie kwam overeen met gevoelens van ontspanning en veiligheid. De hartslag daalde en dat gold ook voor de variatie in tijd tussen de hartslagen. Beiden een teken dat het hart flexibel kan reageren op verschillende situaties. Ook zagen de onderzoekers een lagere zweetreactie.

In de groep waarin men kritisch op zichzelf moest zijn, werd de hartslag verhoogd en had men een hogere zweetreactie. Dit staat in verband met gevoelens van dreiging en onrust. Denk aan die vervelende gedachten die je ’s avonds wakker kunnen houden.

These findings suggest that being kind to oneself switches off the threat response and puts the body in a state of safety and relaxation that is important for regeneration and healing.

Hans Kirschner, University of Exeter

Volgens zijn collega dr. Anke Karl zou eerder onderzoek al hebben uitgewezen dat zelfcompassie in verband staat met een hogere mate van welzijn en geestelijke gezondheid, maar was niet duidelijk waarom. Door de huidige studie zou duidelijker worden hoe aardig denken over jezelf en een ander vertaald kan worden in positieve psychologische effecten als zaken mislopen. “Door de stressreactie uit te schakelen, wordt het immuunsysteem versterkt en geven we onszelf de beste kans om te herstellen.”

Don’t hate the player, don’t hate the game, don’t hate period

Zoals gezegd; Een welkome boodschap in deze gepolariseerde tijden. Maar goed, ik ben een linkse boomknuffelaar. Ik grijp dergelijk onderzoek natuurlijk gretig aan in de strijd tegen haat voor een ander en jezelf.

Dat aardige gedachten over jezelf de kans op depressie kunnen verlagen, is natuurlijk een mooie uitkomst. Dat aardige gedachten voor een ander voordelig kunnen zijn voor jouw gezondheid, zou wat mij betreft wereldnieuws mogen zijn. Wereldnieuws dat sommigen ongetwijfeld als ‘fake nieuws’ zouden bestempelen om het vervolgens diep te begraven. En om te voorkomen dat het wordt opgegraven door hippies, wordt er een een prachtige muur op gebouwd. Betaald door Mexico natuurlijk.

Referenties

 1. Hans Kirschner, Willem Kuyken, Kim Wright, Henrietta Roberts, Claire Brejcha, Anke Karl. Soothing Your Heart and Feeling Connected: A New Experimental Paradigm to Study the Benefits of Self-Compassion. Clinical Psychological Science, 2019; 216770261881243
 2. https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2167702618812438
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

 • Gratis matchingservice
 • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
 • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
 • Fit worden
 • Herstellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen