fbpx
Wereldwijde fitnesstrends 2014

Wereldwijde fitnesstrends 2014

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 8 minuten

De afgelopen 8 jaar hebben redacteurs van het Amerikaanse Health & Fitness Journal (onderdeel van American College of Sports Medicine) een enquête ontwikkeld en wereldwijd aan duizenden professionals toegezonden om trends in de fitnessindustrie te identificeren. Deze survey wordt vooral gebruikt door professionals die willen weten waar ze hun energie op zouden moeten richten het komende jaar. Neem je bijvoorbeeld nog XCO-instructeurs aan of toch een Yoga-lerares?

Fitness Trends 2014

Nog even een terugblik op de fitnesstrends van 2014. Binnen enkele weken het overzicht voor 2015!

Vorige maand zijn de resultaten voor 2014 bekend gemaakt met enkele opvallende verschuivingen in de top 20. Alleen de top 4 en de opvallendste verschuivingen zal ik hier bespreken.

In totaal hebben 3815 professionals gereageerd waaronder Personal Trainers, Exercise Instructors, Health Fitness Specialist,, Clinical Exercise Specialists. Allen gecertificeerd bij het American College of Sports Medicine.

Na de analyse van de enquete is deze eerst voorgelegd aan vier “internationaal erkende experts die alle sectoren in de fitness industrie vertegenwoordigen”. Hun reacties op de uitslag is aan de uitslag van de survey toegevoegd.

Nr. 1 Hight Intensity Interval Training

Nieuw op nr. 1 is Hight Intensity Interval Training (HIIT). Dit zal sommigen misschien verbazen omdat HIIT nu niet bepaald nieuw is, maar al een jaar of veertig als trainingsmethode bekend is. De slimmerik zal zich echter bedenken dat Crossfit meestal uitgaat van HIIT-achtige oefeningen en vervolgens zien dat Crossfit zelf niet op de lijst staat. De makers van de enquete noemen het woord Crossfit echter nergens.

Eén van de “internationaal erkende expert” doet dit wel en zegt over de nr. 1:

With the popularity of CrossFit, it is no surprise that High-Intensity Interval Training (HIIT) made its first appearance on the 2014 Worldwide Surveyof Fitness Trends in the no. 1 position. HIIT is everywhere! CrossFit centers are popping up in every city, fitness centers are offering a wide range of HIIT classes, HIIT fitness videos are flooding the market, and, every other weekend, there is a CrossFit Challenge on ESPN.

-Leah E. Robinson, School of Kinesiology, Auburn University, Auburn, AL

De schrijver van de analyse, Walter R. Thompson (Georgia State University) heeft het met geen woord over Crossfit. Wel uit hij duidelijke zorgen over HIIT, zoals het risico op blessures . Dezelfde risico’s die vaak genoemd worden voor Crossfit (wat volgens sommige onderzoeken overigens wel mee blijkt te vallen). Wat dat betreft is Crossfit voor velen net als Dubstep, je haat ’t of je bent een groot fan.

Fitnessprofessionals jaloers op succes Crossfit?

Thompson en de meeste respondenten van de enquête vallen volgens mij in die eerste categorie gezien ze behoorlijk negatief over HIIT spreken:

High-Intensity Interval Training was no. 1 in the survey for 2014 despite the warnings of many survey respondents about the potential dangers. Most of the comments were “clients love this because of the short time,” but many others warned “Very, very popular. However, high injury rates. We need more highly trained professionals working this area.” Still others working with clinical populations said “I work with a high risk clinical population. A lot of my patients have heard about these programs and think this would be a way to get more fit at a faster rate. We do a lot of work explaining why it isn’t appropriate for them.” Despite the warnings by health and fitness professionals of increased injury rates using high-intensity interval training, this form of exercise has become popular in gyms all over the world.

– Walter R. Thompson, Georgia State University

Ik snap deze negatieve associatie wel. Zoals gezegd, bestaat HIIT al tientallen jaren. Crossfit bestaat pas sinds 2000 en maakt gebruik van vele reeds bekende HIIT- en andere oefeningen waarbij vooral de grote variatie in oefeningen en schijnbare willekeur van trainingsschema’s (“wad’s”) kenmerkend is.

HIIT is een trainingsmethode die door personal trainers en andere professionals selectief aan hun klanten wordt voorgelegd als trainingsmethode. Selectief in de zin dat wordt beoordeeld of HIIT wel geschikt is voor de klant en diens doelstellingen. Bovendien gebeurt dit onder begeleiding van de trainer.

Bij Crossfit is HIIT de basis voor iedereen en wordt deze selectie niet gemaakt. Licentie om als Crossfit-instructeur klanten te begeleiden, stelt weinig voor vergeleken met wat je moet leren als fitness docent of personal trainer. Het is dan ook niet gek dat de professionals Crossfit-instructeurs een beetje als beunhaas zien (hoewel sommige van deze al een opleiding tot personal trainer of iets dergelijks gedaan hebben voorafgaand aan Crossfit).

Het is ook niet vreemd dat ze balen deze trend op de eerste plaats te zien. De personal trainers die maandenlange tot jarenlange trainingen hebben gedaan, profiteren immers niet van deze populaire trend terwijl een Crossfit-instructeur hier een tweedaagse workshop voor volgt en meedeelt in het succes.

Nu zeg je misschien:” If you can’t beat them join them. Dan doe je toch ook die cursus van twee dagen?”. Veel professionals vinden het systeem echter niet verantwoord waardoor dit geen ethisch verantwoorde optie voor hen is.

Hoe je het ook bekijkt, de populariteit van Crossfit is eens te meer aangetoond dus we kunnen  er maar beter aan gewend raken. Het wachten is misschien op “Crossfit 2.0” of “Crossfitter”, een systeem met de voordelen van Crossfit, maar dan mét goede begeleiding en meer oog voor veiligheid en differentiatie tussen verschillende doelgroepen.

Nr. 2 Body Weight Training

Vorig jaar verscheen “Body Weight Training” voor het eerst op de lijst en pakte toen direct de derde plaats. Zoals bij de toelichting door Thompson ook wordt beschreven, bestaat trainen met lichaamsgewicht als weerstand al eeuwen. Denk aan pushups en pullups. Thompson noemt hiervoor echter als reden:

New packaging by commercial clubs as an exercise program has now made it popular in all kinds of gyms.

Misschien heb ik iets gemist of is het buiten Nederland anders, maar dat lijkt me stug. De ware bron achter de plotselinge populariteit van Bodyweight training is namelijk niet een slimme marketeer van één of andere sportschool, maar de straat. Meer specifiek: Hannibal for King.

Streetfitness of calesthenics is de laatste jaren erg populair geworden en niemand heeft meer bijgedragen aan de populariteit van trainen met lichaamsgewicht als Hannibal. De internet filmpjes van de workouts van hem en zijn crew in New-York zijn wereldwijd bekend dankzij de Youtube-filmpjes en inmiddels is Calesthenics ook in Rusland een rage en populair in vele andere landen.

Beetje lullig dus om zijn bijdrage, of die van de straat, totaal te negeren en te spreken over marketing door clubs die hooguit op de hype zijn ingesprongen. Zelf zie ik ook van dat laatste zelfs niets terug gezien mensen die op deze wijze willen trainen dit of buiten doen of in de sportschool waarvan gebruik wordt gemaakt van de normale voorzieningen als pullup-rekken. Dit vaak tot grote ergernis van andere, meer traditionele sportschool bezoekers (zoals ik) die zich mateloos irriteren aan de “circusartiesten” die de enige pullup-bar in de sportschool een uur bezet houden omdat ze niets anders doen dan muscle-ups. Het zou als sportschoolhouder inderdaad slim zijn om hier op in te springen door bijvoorbeeld een aparte ruimte in te richten met meerdere stangen en ringen e.d.

Begrijp me niet verkeerd. Ik vind Streetfitness/Calesthenics een erg leuk systeem. Veel van de oefeningen deed ik als kind al en ze zijn gewoon cool om te kunnen doen, net als freerunning en tricking bijvoorbeeld. Het jammere van Hannibal als grote inspiratiebron is dat velen denken ook zo’n lijf te kunnen krijgen door Calesthenics en dat is toch (voor de meesten) echt niet het geval. Of Hannibal nu superieure genen heeft of sneaky thuis met halters traint, maakt niet uit. Voor de meeste anderen geldt dat ze voor een mooi figuur veel beter de traditionele krachttraining en cardio zouden kunnen doen. Vergelijk de deelnemers aan de wereldkampioenschappen Streetfitness maar eens met de deelnemers aan de beginnersklasse van een kleine regionale bodybuildwedstrijd en je zal zien dat die laatsten er toch echt beter uitzien. Een leuk systeem dus mits je het doet om de juiste reden.

https://www.youtube.com/watch?v=Q2fyrNEivV4

Nr. 3 Professionele begeleiding

Tsja, dat doet ook wel pijn. Als je als professional al zes jaar lang aan de top stond van deze survey om nu naar de derde plek verdrongen te zijn door crossfitinstructeurs met een opleiding van twee dagen en een rage die op straat is ontwikkeld.

In een tijd waarin de crisis zijn diepste dal al bereikt lijkt te hebben en waarin steeds meer sportscholen een basic-concept aannemen, valt het me nog mee dat ze zo lang aan de top hebben gestaan.

Overigens vallen hier blijkbaar alle professionals onder behalve de personal trainers aangezien die apart op de zesde plaats vermeld staan.

Nr. 4 Krachttraining

Hoewel ik opgeleid ben tot fitnessdocent doet deze mij als bodybuilder meer pijn dan de vorige. De afgelopen twee jaren stond krachttraining namelijk nog op de tweede plaats.

Zoals Thompson echter ook beschrijft, scoort krachttraining ieder jaar goed in de survey. Hij ziet de ontwikkeling dat naast vooral jonge mensen, nu ook ouderen (man en vrouw) meer krachttraining in hun programma opnemen.

Opvallende verschuivingen

In de survey werd aan respondenten het verschil voorgelegd tussen een gril en een trend. Soms blijkt een trend toch een hype of gril en soms geldt het omgekeerde.  Hier benoem ik nog een aantal opvallende stijgers en dalers in de top 20

Nr. 10 Yoga maakt een comeback

Op de tiende plaats staat yoga. Hoewel je dit eeuwenoude systeem geen trend en al helemaal geen gril kan noemen is de populariteit wel onderhevig aan invloeden van de tijd.

Yoga appeared in the top 10 in this survey in 2008, fell out of the top 20 in 2009, but seemed to be make a comeback in the 2010 (no. 14) and 2011 surveys (no. 11). In 2012, Yoga was no. 11 on the list, falling to no. 14 in 2013. Seemingly reinventing itself every year, Yoga comes in a variety of forms, including Power Yoga, Yogalates, and Bikram Yoga

Nr. 11 Kinderen en obesitas-preventie

Sinds 2007 stonden trainingsprogramma’s voor kinderen ter preventie van obesitas ieder jaar in de top 5. Er wordt geen verklaring gegeven voor deze daling. Sterker nog, Thompson noemt redenen waardoor de vraag naar dit soort programma’s zou moeten toenemen. Scholen die bijvoorbeeld minder uitgeven aan lichamelijke ontwikkeling terwijl de trend op dikker wordende kinderen in westerse landen alleen maar voortzet.

Nr. 13 Core Training, de “mega dildo’s worden minder populair”

Van 2007 tot 2010 stond Core Training in de top vijf. Daarna daalde de populariteit waarmee het nu op de 13e plaats staat. Niet verbaasd staan kijken dus als je straks in de prullenbank naast de sportschool BOSU ballen, foam rollers, wobble boards en de mega dildo’s ziet liggen die voor XCO gebruikt worden.

Nr. 20 Bootcamp op zijn retour?

De opmars van bootcamp lijkt gestuit te zijn. Bootcamp kwam in 2010 in de top 20 met een 16e plaats. Een jaar later was dit zelfs de 8e plaats. In 2012 echter zakte bootcamp terug naar een 13e plaats en nog eens drie plaatsen in 2013. Voor 2014 staat bootcamp nog net in de top 20.

Zumba uit de top 20 gevallen

Ja, hypes en grillen komen en gaan terwijl trends voor een langere tijd duren. Zumba leek een trend te gaan worden, maar blijkt nu toch een hype of een gril zoals het in de survey wordt genoemd.

…first appeared on the list of potential trends in 2010 and ranked no. 31 of 37 potential trends; in 2011, it was ranked no. 24 out of a possible 31 choices. In 2012, it jumped into the top 10 (no. 9) and then fell to no. 12 in 2013. It appears as though the popularity of Zumba, which was growing, with a rapid escalation between 2010 and 2013, can now be called a fad and not a trend.

Wat heb ik aan deze kennis over fitnesstrends?

Als sporter weinig tot niets. Je kiest een sport of activiteit die je het beste bij je vind passen. Natuurlijk kan je hierbij geleid worden door een hype of trend omdat je vaker geconfronteerd wordt met bepaalde reclame-uitingen of mensen om je heen er over hoort spreken. Toch zal je niet aan Calesthenics gaan doen als je 80 kilo moet afvallen alleen maar omdat dit nu eenmaal een trend is. Nadat je jezelf één keer hebt opgetrokken en daarvoor 4 man hulp nodig had, zal je immers wel snappen dat dit het (nog) niet is voor jou.

Deze survey is dan ook vooral bedoeld voor de professionals die hun dagelijks brood moeten verdienen aan de fitness-industrie. Ben je bijvoorbeeld sportschoolhouder en vraag je je af hoe je meer leden naar je sportschool kan halen dan zal je nu waarschijnlijk bedenken dat een nieuwe Zumba-instructrice aantrekken niet de beste optie is. Hoe leuk die Braziliaanse dame er dan ook uit ziet, je doet er waarschijnlijk beter aan een Crossfit box te openen als onderdeel van je sportschool of een “apekooi” te maken voor Calesthenics.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen