fbpx
Whey Perfection Special Series van Body en Fit review

Whey Perfection Special Series van Body en Fit review

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 6 minuten

Body en Fit introduceert vandaag de Whey Perfection ‘Special Series’. Wij ontvingen dit nieuwe vlaggenschip onder de eiwitshakes. Hoe speciaal is de Whey Perfection Special Series? Je leest hier alles over het nieuwe vlaggenschip van Body en Fit.

whey perfection special series review

Body en Fit Special Series

Ken je dat als je favoriete band of artiest main stream wordt? Leuk voor de artiest, maar jij moet die nu opeens delen met al die nieuwe ‘fans”. Ik had het vroeger met Hip Hop artiesten, mijn dochter heeft het met death metal bands. De muzikale appel valt ver van de boom.

Toen ik lang geleden serieus met krachttraining begon, waren er veel minder mensen die voedingssupplementen gebruikten. Met het online bestellen, kwam hier verandering in. Maar ook in die begindagen betekende een doos van Body en Fit(shop) voor de deur dat daar iemand woonde die serieus met krachttraining bezig was. Als je iemand in de sportschool met een Body en Fit shakebeker zag, dan kon je nog even een knikje geven zoals motorrijders elkaar groeten.

Dat veranderde echter toen die je dozen en shakebekers overal tegenkwam. Bij yoga clubs, voetbalclubs en zelfs klaverjas verenigingen zag ik mensen met shakebekers in handen. Opeens was mijn favoriete rapper populair geworden bij mensen die niet weten waar M.C. voor staat. Mensen die niet praten over sets maar over chia.

Body en Fit Special Series: voor echte atleten en diehards

Dat snap ik natuurlijk wel, business is business. Bovendien is het natuurlijk een niet rationele reactie om iets minder leuk te vinden door een gestegen populariteit bij anderen. Toch blijf je als fan van het eerste uur altijd hopen dat je favoriete artiest weer terugkeert naar zijn/haar roots. Het liefst met een keihard nummer dat bij de klaverjas vereniging tot afgrijzen, afkeuring en hoofdpijn leidt.

In december toonde Body en Fit teaser filmpjes waaruit bleek dat het bedrijf iets speciaals heeft voor de fans van oude nummers. We zien geen vrolijk huppelende konijntjes die laten zien dat superfoods de oplossing zijn voor alle problemen in de wereld. Nee, we zien serieuze fitness fans en atleten. We zien verwijzingen, zoals de hoge hakken. Iets waarvan alleen de echte fans snappen dat de bikini fitness dames worden aangesproken.

Whey Perfection Special Series

De vraag is natuurlijk: Wat is er zo speciaal aan de Whey Perfection ‘Special Series’?.

Vorige week ontvingen we de nieuwe proteïne, een ‘Special Series’ T-shirt en een futuristische shakebeker. Zelf noemt Body en Fit drie eigenschappen van de nieuwe Whey Perfection:

  • 50% whey isolaat
  • Vrij van kunstmatige smaak- en zoetstoffen
  • Aangevuld met stukjes echte chocolade, aardbei of vanille

De Whey combi

Whey Perfection Special Series bevat dus 50% whey isolaat, maar van belang is natuurlijk de totale hoeveelheid proteïne. Behalve de whey isolaat bevat de Whey Perfection Special Series namelijk ook whey concentraat en whey hydrolisaat.

Dat is geen vreemde mix, maar ook geen vanzelfsprekende. Het verschil tussen whey isolaat en concentraat is de zuiverheid. Isolaat bevat normaal ruim 90% proteïne terwijl concentraat meestal uitkomt rond de 80%. Het mengen van deze twee doet dus niet veel meer dan het mengen van twee verschillende graden van zuiverheid. Uiteindelijk ben je als koper dan ook vooral geïnteresseerd in het totaal aantal eiwitten in de pot.

In totaal bevat de nieuwe Whey Perfection 78,7 gram aan eiwitten. 

Verhouding hydrolisaat en concentraat onbekend

Whey hydrolisaat kan een bewerking zijn van beide typen whey, zowel van concentraat als isolaat. Maar ook caseïne kan als bron voor gehydroliseerde proteïn gebruikt worden (zoals PeptoPro). Gehydroliseerde eiwitten zijn proteïne waaraan enyzmen zijn toegevoegd. Deze moeten de lange eiwit-ketens van aminozuren gedeeltelijk afbreken in kleinere ketens van twee en drie aminozuren (di- en tripeptides). Dit proces gebeurt normaal door enzymen in het lichaam. Deze bewerking zorgt voor een snellere opname van de aminozuren omdat een deel van het verteringsproces al in werk is gezet. Dat maakt gehydroliseerde proteïne een interessante, maar ook duurdere vorm van eiwitten.

Gezien alleen vermeld wordt dat Whey Perfection Special Series 50% whey isolaat bevat, is niet duidelijk in welke mate de overige eiwitten geleverd worden uit concentraat en hydrolisaat. Dat is wel een belangrijk verschil gezien de genoemde eigenschappen en prijs van hydrolisaat.

Hydrolisatiegraad

Ook is niet bekend in welke mate de enzymen in het hydrolisaat hun werk gedaan hebben. Dit kan worden aangegeven met een hydrolisatiegraad en is de belangrijkste eigenschap van een hydrolisaat. In eerdere reviews hebben wij verschillen gezien tussen een hydrolisatiegraad van 4% en een hydrolisatiegraad van 30%.

Tot slot is niet bekend of het hydrolisaat afkomstig is van whey isolaat of concentraat. Beiden kunnen in praktijk gebruikt worden als hydrolisaat. Daarbij geldt dus ook als verschil dat de ene bron zo’n 90% whey bevat en de andere 80%. Dit is echter niet heel belangrijk, wederom omdat het totaal aantal eiwitten dat je uiteindelijk binnenkrijgt, vermeld staat.

Of de overige eiwitten voor het grootste gedeelte uit een hydrolisaat van 30% komen of slechts voor een klein gedeelte uit een hydrolisaat met lage hydrolisatiegraad maakt nogal verschil.

Natuurlijke smaak-, geur- en kleurstoffen

Alle smaak-, geur- en kleurstoffen in de Whey Perfection Special Series zijn van een natuurlijke bron.

De genoemde Steviolglycosiden op de verpakking zijn een mengsel van de zoetstoffen uit de stevia plant. Deze stoffen zijn 300 keer zoeter dan suiker. Er is dus veel minder voor nodig voor hetzelfde effect. Hoewel, sommige mensen ervaren de smaak anders, soms als bitter.

Behalve dat je minder nodig hebt van stevia leiden deze stoffen niet tot een verhoging van de bloedsuikerspiegel. Handig voor mensen met (een verhoogd risico op) diabetes en insuline resistentie.

Voor de aardbeismaak die ik heb uitgeprobeerd, is 1% aardbeipoeder toegevoegd. Bovendien is bietenpoeder toegevoegd voor de kleur.

Smaak en gebruik

Persoonlijk vond ik de smaak erg lekker. Prima wat betreft de zoetheid. Nu ben ik wel iemand die een beetje koffie bij zijn suiker dringt dus het is niet vreemd als anderen moeten wennen aan de stevia. Ook de aardbei smaak zelf vond ik prima.

Ik kreeg de Whey Perfection zoals gezegd geleverd met een Cyclone Shakebeker. In de speciale uitvoering die bling terug brengt zoals Justin Timberlake sexy terugbracht. Een gouden, futuristische, beker die mijn favoriete rapper niet zou misstaan. Wel een handig ding. De rammelende spiraaltjes raken altijd kwijt, wat ook geldt voor de plastic meng filters. In de nieuwe beker zit deze geïntegreerd in de dop. De proteïne mengt dan ook goed, al mag je dat van whey verwachten (in tegenstelling tot bijvoorbeeld caseïne).

Zoals te verwachten, is de shake met melk gewoon erg lekker en romig. Met water is het met die ‘romigheid’ wat minder, maar daarom heet een milkshake ook geen watershake.

Whey Perfection vs Whey Perfection Special Series

Het ligt natuurlijk voor de hand om de Whey Perfection Special Series te vergelijken met de huidige Whey Perfection van Body en Fit. Hierbij moet ik een licht voorbehoud maken omdat exacte voedingswaarden soms kunnen verschillen per smaak.

Een vergelijking (per 100 gram)

 Whey Perfection Whey Perfection Special Series
Vet5,83,2
waarvan verzadigd2,12,2
Koolhydraten6,95,3
waarvan suikers5,13,3
Eiwitten79,478,7
Zout0,460,66
Kcal401376

Nu is het belang van sommige waarden natuurlijk persoonlijk. Het gehalte proteïne zal echter iets zijn waar iedere koper als eerst naar kijkt. Niet geheel onbelangrijk ook; het gehalte met bijbehorende lab uitslagen. Deze is bijna vergelijkbaar tussen de twee al scoort de ‘normale’ Whey Perfection iets hoger. In beide gevallen is het een mix van isolaat, concentraat en hydrolisaat.

Opvallender zijn de verschillen in het aantal vetten en koolhydraten en daarmee het aantal calorieën. De Whey Perfection Special Series bevat minder koolhydraten en vetten en dus ook minder calorieën.

Een ander verschil is het type zoetstof dat in de Special Series volledig uit de stevia-plant afkomstig is. Daarmee is afgestapt van de synthetische zoetstoffen sucralose en acesulfaam-K in de huidige Whey Perfection.

Whey Perfection Special Series: Prijs

Is er dan ook een special price for you my friend? Moeilijk te bepalen.

Voor een pot van 2270 gram betaal je 39,90 euro. Dat is 5 euro meer dan voor een pot van de huidige Whey Perfection. Bij de Special Series ontvang je een gratis shake beker, maar er zijn ook combi pakketten met de Gouden Cyclone Shakebeker en T-Shirt.

Voor die 5 euro (2,20 per kilo, 14%) extra krijg je dus een iets meer ‘leane’ shake met natuurlijker zoetstoffen en voor een extra paar euri een bling kleurtje voor je shakebeker en een T-shirt (dat lekker zit overigens).

Dat kan het je waard zijn om je te onderscheiden van de superfood fans.

Conclusie

De nieuwe Whey Perfection Special Series is in vele opzichten gewoon een prima proteïne te noemen. Wat betreft het totaalgehalte aan proteïne, de smaak, het gebrek aan toegevoegde suikers en gebruik van natuurlijke smaak-, geur- en kleurstoffen.

Voor een echt analytische beoordeling, om bijvoorbeeld een prijs toe te kennen aan de verschillende soorten proteïne, zou wat meer informatie nodig zijn. Daarmee bedoel ik vooral de verhouding tussen de whey concentraat en de hydrolisaat en de eigenschappen van die laatste.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Herstellen
  • Spiermassa
  • Sterker worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen