fbpx
Phentermine

Phentermine

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 3 minuten

Phentermine is een effectief middel om af te vallen, toegestaan voor gebruik op korte termijn. Nieuw onderzoek wijst uit dat ook gebruik op lange termijn veilig kan zijn.

Producten en supplementen met Phentermine werden hier verkocht

Afslankmiddel voor lange termijn

Phentermine is een goedkoop middel om af te vallen. Het werd al zestig jaar geleden goedgekeurd, maar alleen voor gebruik op korte termijn, tot drie maanden. Het bestrijden van overgewicht is echter een lange termijn probleem. Moderne medicijnen voor gebruik op lange termijn kunnen erg duur zijn. Het feit dat het oude phentermine ook op lange termijn gebruikt zou kunnen worden, is dan ook goed nieuws.

Phentermine, een afslankmiddel dat echt werkt

Het is misschien één van de meest gestelde vragen als het gaat om overgewicht: Zijn er ook afslankmiddelen die echt werken?

Het antwoord is ja.

De vraag is echter hoe veilig deze middelen zijn en onder welke omstandigheden.

Phentermine is hiervan een goed voorbeeld. Halverwege de vorige eeuw reeds goedgekeurd, maar alleen voor de korte termijn en alleen voor patiënten met ernstig overgewicht.Phentermine (phenyl-tertiary-butylamine) is een stimulant die verwant is aan amfetamine. Een ‘upper’ dus die zorgt voor meer energie en alertheid, onder andere door de afgifte van norepinephrine/noradrenaline te verhogen.

Phentermine heeft alleen minder (grote) bijwerkingen dan amfetamine [1]. Phentermine werkt vooral door de eetlust te onderdrukken, een effect dat gekoppeld is aan de verhoogde staat van paraatheid [2]. Als je door een leeuw achterna gezeten wordt, dan denk je meestal niet aan het avondeten.

Phentermine, populair als illegaal ingrediënt

Ik beschreef phentermine voor het eerst in een artikel over Iomax. Dat was naar aanleiding van een waarschuwing door de NVWA over de gevaren van het gebruik van Iomax. Iomax was een niet goedgekeurd afslankmiddel dat phentermine bevatte.

Wij krijgen nog steeds vragen van mensen die willen weten waar ze dit uit de handel gehaalde product kunnen krijgen. Het was blijkbaar nogal populair. De problemen ontstonden echter doordat middels dit product phentermine werd gebruikt door andere mensen in andere situaties en andere doseringen dan een arts zou voorschrijven. Zo kan je geen rekening houden met de mogelijke bijwerkingen van phentermine als niet bekend is dat je dat binnenkrijgt, hoeveel je binnenkrijgt en welke invloed het kan hebben op hart- en vaten.

In het artikel over Iomax ga ik uitgebreid in op de mogelijke bijwerkingen van phentermine en risicogroepen die dit middel vooral niet zouden moeten gebruiken.

Phentermine, afslankmiddel voor de lange termijn

Het is natuurlijk niet verassend dat medicatie tot problemen leidt als het onder de verkeerde omstandigheden wordt gebruikt. Dat zegt niets over het middel zelf. Phentermine kan een effectief én veilig middel zijn. Mits gebruik in overleg is met een arts die jouw risicoprofiel kan vaststellen, de juiste doseringen voor kan schrijven en zorgt dat je een product krijgt van goede kwaliteit.

Het nadeel van phentermine was dat de goedkeuring door de Amerikaans FDA gold voor gebruik tot drie maanden. Uit nieuw verschenen onderzoek blijkt echter ook dat gebruik op lange termijn effectief en veilig kan zijn [3]. Vorig week werden de resultaten gepubliceerd in Obesity.

In those cases, medications or surgery can help. Generic phentermine is an effective and affordable option, but now that we view obesity as a chronic disease, it’s important to have medications that can be used indefinitely. Most new weight-loss drugs are approved for long-term use, but unfortunately the newer drugs can be expensive if they are not covered by insurance.

Kristina H. Lewis, M.D., assistant professor epidemiology and prevention, Wake Forest Baptist.

Lewis en haar collega’s analyseerden de data van bijna 14.000 digitale dossiers van volwassenen die phentermine voorgeschreven hadden gekregen en vergeleken hierbij het gebruik op korte termijn en lange termijn (een jaar of langer). Ze vergeleken hierbij veranderingen in bloeddruk tot twee jaar na aanvang na gebruik, maar ook het risico op een hartaanval, een beroerte of overlijden tot drie jaar na aanvang.

Hieruit bleek dat langdurig gebruik ook voor een groter gewichtsverlies zorgde terwijl er geen sprake was voor een hoger risico voor de gezondheid. Stoppen met het gebruik, zorgde, zoals verwacht, dat men weer steeg in gewicht.

Risico’s phentermine blijven hetzelfde

Vooralsnog verandert er echter niets. De FDA blijft gebruik voor maximaal 3 maanden voorschrijven.

Daarnaast geldt dat niet naar alle mogelijke bijwerkingen is gekeken bij gebruik op lange termijn. Denk bijvoorbeeld aan slapeloosheid en angstaanvallen. Bovendien blijft phentermine ongeschikt voor bepaalde risicogroepen zoals mensen met bestaande hartklachten of problemen met bloeddruk. Ook zou de in het onderzoek gebruikte dosering niet de meest effectief dosering zijn om af te vallen. Met een hogere doseringen zouden mogelijk wel bijwerkingen optreden op langere termijn.

Er is dus vervolgonderzoek nodig om phentermine ook voor langere termijn voor te kunnen schrijven.

Referenties

  1. Nelson DL, Gehlert DR (February 2006). “Central nervous system biogenic amine targets for control of appetite and energy expenditure”. Endocrine 29 (1): 49–60. doi:10.1385/ENDO:29:1:149. 
  2.  “phentermine”. The American Society of Health-System Pharmacists. Retrieved 3 April 2011.
  3. Kristina H. Lewis, Heidi Fischer, Jamy Ard, Lee Barton, Daniel H. Bessesen, Matthew F. Daley, Jay Desai, Stephanie L. Fitzpatrick, Michael Horberg, Corinna Koebnick, Caryn Oshiro, Ayae Yamamoto, Deborah R. Young, David E. Arterburn. Safety and Effectiveness of Longer‐Term Phentermine Use: Clinical Outcomes from an Electronic Health Record CohortObesity, 2019; 27 (4): 591
  4. https://onlinelibrary.wiley.com
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen