fbpx

Lat Pull Down supinated grip

Medium Moeilijkheidsgraad
Type Oefening Kracht
Spiergroep Rug

De lat pull down is vernoemd naar de spier die hier vooral door wordt aangesproken; de latissimus dorsi, oftewel de grote rugspier. De lat pulldown kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Zo kan deze met een smalle, wijde, of neutrale greep (met V-bar) worden uitgevoerd. De handen kunnen met de palm naar je toe (gesupineerd) op de stang geplaatst worden, zoals in deze variant, of van je af (geproneerd). Ook is er een variant waarbij de stang achter het hoofd langs wordt getrokken, hoewel voor het hoofd en richting borst gebruikelijker is (en effectiever en veiliger). 

Behalve de spieren die helpen bij het naar achteren trekken van de bovenarmen en het buigen van de armen, werken de spieren in de onderrug en billen mee om het bovenlichaam te stabiliseren.

De trapezius helpt het naar achteren (middelste vezels) en naar beneden (onderste vezels) trekken van de schouderbladen.

Lat pulldown supinated grip

Belangrijkste spieren:

  • Latissimus dorsi (de grote rugspier)
  • Trapezius (monnikskapspier, vooral onderkant)
  • Deltoideus (‘deltavormige’ schouderspier, vooral achterkant)
  • Rhomboideus (ruitvormige spier onder de trapezius)
  • Biceps brachii, brachialis en brachioradialis (buigen van de arm)
  • Rotatoren manchet (stabiliserende schouderspieren, supraspinatus, subscapularis, teres major, teres minor)

 

Uitvoering lat pulldown supinated grip

  1. Plaats een brede stang bovenin het kabelrek en selecteer het juiste gewicht. Zorg dat de pin er goed inzit.
  2. Pak de stang vast, de handen op schouderbreedte, palmen naar je toe gericht. Ga zitten.
  3. Hang met het bovenlichaam iets naar achteren (niet verder dan 45 graden) om in de startpositie te komen.
  4. Trek de stang omlaag tot je ellebogen naast of iets voorbij je lichaam komen.
  5. Breng de stang weer gecontroleerd terug door je armen (bijna) te strekken

Lat pulldown supinated grip techniek

Er zijn vele onderzoeken geweest naar de verschillende uitvoeringen van de lat pulldown. Niet altijd met uniforme resultaten. Van deze uitvoering met gesupineerde grip wordt vaak gevoelsmatig aangenomen dat de spieren die de armen buigen harder moeten werken. Spieren zoals de biceps brachii, brachialis en brachioradialis. Dat is geen vreemde gedachte gezien je met deze grip ook meer gewicht kunt verplaatsen. Onderzoeken hebben dan ook aangetoond dat de bovenhandse greep (geproneerd) de grote rugspier meer isoleert van de biceps dan de onderhandse (gesupineerde) greep. Dit verschil bleek echter kleiner dan je misschien zou verwachten.

Ondanks verschillende resultaten van verschillende grepen in onderzoek zijn er een paar zaken waarvan we met redelijke zekerheid kunnen stellen dat je ze dient te voorkomen en een aantal zaken die juist aan te raden zijn.

Zo blijkt de grote rugspier meer ingeschakeld te worden wanneer het lichaam iets naar achteren helt en niet recht omhoog staat. Verder dan een hoek van 45 graden naar achteren hellen maakt er echter een schouderoefening van. Nog belangrijker: Deze hoek moet je tijdens de hele oefening aanhouden. Kom dus niet met het bovenlichaam mee naar voren en omhoog wanneer je de armen strekt. Zo voorkom je de meest geziene vorm van smokkelen in deze oefening: Het naar achteren werpen van het lichaam om momentum te creëren en zo je lichaamsgewicht mee te laten helpen.

Alternatieven

  1. Pull ups
  2. Chin ups