fbpx
De fitness trend voor 2016

De fitness trend voor 2016

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 3 minuten

Wearables worden dé fitness trend voor 2016. Volgens de wereldwijde enquete over fitness trends althans. Wat is jouw “weapon of choice” voor 2016?

World Wide Survey of Fitness Trends

Radiostations hebben in december hun top 2000, de fitness-industrie heeft zijn World Wide Survey of Fitness Trends[1]. Alweer voor het tiende jaar hebben redacteurs van het Amerikaanse Health & Fitness Journal een enquête ontwikkeld en wereldwijd aan duizenden professionals toegezonden om trends in de fitnessindustrie te benoemen.

Hoewel deze vooruitblikt over het komende jaar is het tevens vaak een bevestiging van verdiensten over de afgelopen periode. We kunnen dagelijks wel een nieuwe vorm van fitness vinden. Of het nu gaat om het nieuwst product op teleshopping of een acteur die een “revolutionaire manier” heeft gevonden om strak te blijven.

In de enquete over de fitnesstrends voor volgend jaar zien we welke van deze niet alleen een hype is geworden, maar waarschijnlijk ook wat langer in ons fitness-vocabulair voor zal komen.

Wearables met stip op nr. 1

Voor 2015 stond Bodyweight-training op nr.1 gevolgd door: 2)High Intensity Interval Training, 3)Persoonlijke Begeleiding en 4)Krachttraining. We zagen daarin geen verschil ten opzichte van de top 4 over 2014.

Dat is dit jaar wel anders met wearables die vanuit het niets op nr.1 staan. Zelf hebben we dit jaar o.a. de Apple Watch en Beast Sensor uitgeprobeerd. Persoonlijk had ik even wat tijd nodig om wearables serieus te nemen. Aanvankelijk zag ik het als niet veel meer dan veredelde stappentellers voor mensen die zichzelf niet weten te motiveren (wat natuurlijk ook zijn nut heeft).

Dat was natuurlijk te eenvoudig gedacht en inmiddels ben ik enkele wearables tegengekomen waar ik daadwerkelijk enthousiast over ben geworden. Wat te denken van een EMG-pak! Kleding die je draagt en die de spieractiviteit meet van verschillende grote spiergroepen tijdens je oefeningen. Wat je normaal alleen in een laboratorium meet voor bijvoorbeeld onderzoek, kan je nu gewoon direct na je training uitlezen op mobiel of pc.

Waar wearables eerst niet veel meer waren dan een registratie van je activiteit, beginnen deze nu daadwerkelijk een toegevoegde waarde te bieden door nieuw inzicht te tonen in hoe je traint. Naar verwachting zullen we in 2016 wereldwijd 6 miljard dollar uitgeven aan wearables.

Nr. 17 Smart phone exercise apps

Een andere nieuwkomer, op nr. 17, is nauw verbonden aan de wearables. Apps op je mobiel die je vertellen wat, wanneer en hoe je moet trainen. Velen stand-alone (trainingsschema’s en voorbeelden), maar sommigen alleen als een soort output-device voor de data die een wearable verzamelt (zoals de beast sensor app en de app voor de Apple Watch).

Instructional apps die uitleggen hoe oefeningen te doen, hardloop apps die je vertellen hoeveel en wanneer te rennen, voeding apps die je vertellen wat en hoeveel te eten.

In de enquete wordt vermeld dat de accuratesse in veel gevallen nog een zorg is. Dit geldt wat mij betreft ook de wearables. Voor 2016 hoop ik dan ook dat we het kaf van koren kunnen scheiden en een paar pareltjes zien bovendrijven in een zee van veelal nutteloze apps en gadgets.

Crossfit verder gedaald

Zoals in voorgaande jaren lijkt de redactie van de enquete het woord “Crossfit” niet in de mond te willen nemen. Onder High Intensity Interval Training valt echter vooral Crossfit zoals blijkt uit een interview met de schrijver van de enquete en zoals we in eerdere jaren ook aannamen[2].

Van een verassende eerste plaats in 2014, naar een tweede plaats in 2015 en nu een derde plaats voor 2016.

While being offered as a possible trend in previous surveys but not making the top 20, high-intensity interval training was no. 1 in the survey for 2014 despite the warnings of many survey respondents about potential dangers. Many of the comments claimed that clients liked this kind of program for a short time then were looking for something else, whereas others warned that it was very popular but were concerned with a potentially high injury rate.

…Despite the warnings by some health and fitness professionals of potentially increased injury rates using high-intensity interval training, this form of exercise remains popular in gyms all over the world.

W.R. Thompson, ACSM’S Health & Fitness Journal

Wat het commentaar betreft niets nieuws dus ten opzichte van voorgaande jaren.

Ook “jouw ding”?

In deze enquete zien we vaak “trends” bovendrijven van methoden die al een tijdje opkomend zijn, maar nu door lijken te breken. We zien trends gedreven door de mode, snel opkomend en nog sneller verdwijnend. De “echt hippe” manieren van trainen zullen we hier dus waarschijnlijk over enkele jaren pas zien verschijnen.

Is jouw aanpak voor 2016 zo’n revolutionaire, before-and-after-in-just-six-days-methode? Ga je voor tantra-cardio-mindfullness of toch voor een meer old school methode die jaarlijks in de lijst voorkomt zoals krachttraining en traditionele gewichtsverlies programma’s?

Referenties:

  1. journals.lww.com/acsm-healthfitness/Fulltext/2015/11000/WORLDWIDE_SURVEY_OF_FITNESS_TRENDS_FOR_2016__10th.5.aspx?cid=MR-eJP-HotTopics-SportsMedicine-SportsMedicine-FIT-NoPromo
  2. npr.org/sections/health-shots/2015/01/02/367832143/how-will-you-work-out-when-crossfits-no-longer-hip
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen