fbpx
Fatburners: werking, voordelen en gevaren

Fatburners: werking, voordelen en gevaren

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 5 minuten

Een van de bekendste voedingssupplementen zijn de fatburners, ook wel stackers of vetverbranders genoemd. De populariteit van dit supplement is te danken aan de werking. Fatburners zorgen er namelijk voor dat de vetverbranding omhoog gaat om op die manier vet te verbranden en dus af te vallen. Daarnaast zijn er producten die eveneens voorkomen dat het lichaam extra vet opneemt en opslaat. Deze worden ook apart verkocht onder de noemer fatblockers. Beide producten kunnen bijdragen wanneer je wilt afvallen of wanneer je wilt droogtrainen.

fatburners

De werkzame stoffen zijn vaak stoffen die oppeppend werken, energie geven en de vetverbranding en stofwisseling stimuleren. Voorbeelden hiervan zijn cafeïne, guarana, carnitine, efedrine, synefrine, groene thee, forskolin, 5-http, ginger, rode peper.

Afvallen met fatburners

Ieder mens heeft een eigen dagelijkse energiebalans, bestaande uit: energiegebruik en energie inname. Energiegebruik is de hoeveelheid energie die het lichaam nodig heeft om alle lichaamsprocessen goed te laten verlopen en om onder andere beweging mogelijk te maken. Dit verschilt per persoon en verschilt ook per geslacht. De gemiddelde energiebehoefte van mannen die matig actief zijn is 2500kcal (kilocalorieen). De energiebehoefte van vrouwen die matig actief zijn is 2000kcal.

Met de energie inname bedoelen we alle energie die je middels je voeding binnen krijgt. Indien je over een lange periode meer energie tot je neemt dan dat je verbrandt dan zal je lichaamsgewicht toenemen. We spreken dan in dit geval over een positieve energiebalans. Stel dat je over dezelfde lange periode niet meer maar minder energie tot je neemt dan dat je gebruikt, dan neem je af in lichaamsgewicht. In dat geval spreken we van een negatief energiebalans.

Wanneer je wilt afvallen is het doel om dagelijks uit te komen op een negatieve energiebalans. Vergeet daarbij niet om naar je vetpercentage te kijken. Veel mensen staren zich blind op hun gewicht terwijl ze feitelijk een lager vetpercentage voor ogen hebben.

Werking fatburners en stackers

Zoals eerder genoemd zijn deze supplementen een middel om afvallen en droogtrainen te bevorderen. Dit gebeurt onder andere doordat ze het energiegebruik stimuleren waardoor je eerder uit kunt komen op een negatieve energie balans. Een stacker werkt als een vetvebrander en is een voedingssupplement. Beide producten worden veel gebruikt in de sportwereld.

Thermogenisis

De werking van een vetverbrandend voedingssupplement zoals een stacker heeft invloed op het proces van thermogenisis, oftewel het process dat lichaamsvet afbreekt. Wanneer de stofwisseling stijgt zal thermogenisis plaatsvinden en zullen de opgeslagen vetvoorraden verbrandt worden om energie te leveren aan deze verhoging van de stofwisseling. Het voorkomt eveneens dat de voorraden van vetten toenemen.

Belangrijk aspect bij het gebruik van dit soort supplementen is nog altijd de dagelijkse voeding. Het grote probleem van veel mensen die Stackers gebruiken, is dat ze vaak geen goed leefpatroon volgen. Doordat ze niet gezond eten en sporten, gebeurt het vaak dat de werking van de stackers van korte duur is of juist niet eens merkbaar is. Het zogenaamde jojo-effect treedt dan op. Wanneer iemand stopt met de stackers zal diegene namelijk snel weer aankomen, omdat nog steeds het slechte leefpatroon gevolgd wordt. De gezondste manier om af te vallen is daarom nog altijd sporten en het volgen van een goed eetpatroon. In combinatie met een voedingssupplement is dit een goede manier.

Fatburners kopen

Wil je op basis van bovenstaande toch de uitwerking van fatburners uitproberen en fatburners kopen? Het aanbod is enorm en daarom kunnen de reviews en beoordelingen op de producten van alle aanbieders jou helpen bij het maken van een weloverwogen keuze:

Voordelen fatburners

In vetverbrandende producten worden vaak dezelfde werkzame stoffen opgenomen die leiden tot een verhoogde stofwisseling en een lagere vetopname. Een aantal van deze voorbeelden zijn natuurlijk caffeine, het inmiddels in Nederland verboden Ephedra, Groene Thee extract en Guarana. Wat doen deze stoffen precies wanneer ze in het lichaam terecht komen?

Lees ook het artikel: welke supplementen heb ik nodig?

Caffeine

Van caffeine en de verschillende producten die caffeine bevatten, zoals energiedranken, is het bekend dat het een stof is dat oppeppend kan werken en dat het de vetverbranding kan stimuleren. De werking is toe te wijzen aan het feit dat het de hartslag stimuleert en de stofwisseling doet stijgen. Er zijn ook nadelen aan het gebruik van caffeine. Omdat caffeine het centrale zenuwstelsel stimuleert zou er een overtraining effect kunnen ontstaan bij langdurig gebruik.

Ephedra

Ephedra sinica of ma huang is tegenwoordig bekend als basisingrediënt van veel ‘herbal energizers’, maar heeft een lange historie als gezondheidsproduct. Al 2000 jaar geleden werd het in de Chinese gezondheidskunde gebruikt, bijvoorbeeld ter verlichting van de luchtwegen, en het bevorderen van de stofwisseling. Vandaag de dag wordt het vooral gebruikt als oppeppende smartdrug, als afslankmiddel en om de spieren meer te ontwikkelen. Ephedrine stimuleert het zenuwstelsel en zorgt zo voor meer energie en een betere perceptie. Bij een hogere dosis geeft het kruid aangename tintelingen en rillingen over voornamelijk het hoofd maar ook de rest van het lichaam.

Groene Thee Extract

Groene thee extract wordt gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis. Een extract wordt bereid door delen van een plant in contact te brengen met een oplosmiddel (water of alcohol), waardoor de werkzame stoffen oplossen in die vloeistof. Door het oplosmiddel te laten verdampen blijft een poeder over dat een hogere concentratie van de werkzame stoffen bevat dan de plant zelf. Groene thee heeft een thermogene werking waardoor het bijdraagt aan de verbranding van meer voedingsstoffen als vetten en meer. Het lichaam verbruikt door het gebruik van Groene Thee extract dan meer energie en de oxidatie van vetten neemt toe. Groene thee heeft niet de schadelijke uitwerking die andere thermogene stoffen hebben, zoals efedrine uit de efedraplant. Het is altijd aan te raden ook het dieet en de hoeveelheid beweging te veranderen om een nog beter en sneller resultaat te krijgen.

Guarana

Guarana (Paulinnia cupana) heeft zijn oorsprong in Zuid Amerika, specifiek in Brazilie waar het voornamelijk gebruikt werd door stammen van Indianen die het toepasten als een extra stiumulering van de zintuigen tijdens het jagen. De toepassing van Guarana was voornamelijk in water of brood waar het in opgelost werd. Het is qua werking maar liefst 4x sterker dan koffie en het wordt gelijkmatiger en geleidelijker opgenomen in het lichaam dan gewone cafeine uit bijvoorbeeld koffie. Guarana heeft dezelfde eigenschappen als koffie: het kan een energie boost geven en zorgen voor meer energie en uithoudinsvermogen. Daarnaast kan het de slaapbehoefte uitstellen en verminderen. De werking van guarana kan toenemen wanneer het samen met andere oppeppende middelen wordt gebruikt zoals cafeine en taurine.

Het effect op je lichaam

Er bestaat wat onduidelijkheid rondom het gerbuik en effect van voedingssupplementen zoals stackers en het effect op de vetverbranding van het menselijk lichaam. Er is weinig wetenschappelijke onderbouwing of de producten echt bijdragen aan de vetverbranding of dat de resultaten bewerkstelligd worden door de hogere activiteit en doorzettingsvermogen die gerealiseerd worden door deze stoffen. Veel van de stoffen waarvan bekend is geworden dat ze het menselijk lichaam kunnen schaden zijn verboden. Daarnaast bestaat er een kans dat je lichaam gaat wennen aan het toedienen van deze stoffen en kan het effect minder worden.

Zijn fatburners gevaarlijk

Alle vetvebranders die in Nederland verkrijgbaar zijn, zijn door de Nederlandse Voedsel en Waren authoriteit getoetst en goedgekeurd. Daarmee wil het niet meteen zeggen dat alle vetverbrandende supplementen veilig zijn. De supplementen bevatten geen verboden stoffen en de stoffen die wel toegestaan zijn, worden aangeboden in de toegestande hoeveelheden. Maar indien deze hoeveelheden overschreden worden door de gebruiker, omdat deze zicht niet aan de gebruiksvoorschriften houdt kunnen fatburners wel degelijk onveilig zijn. Daarnaast zijn er verschillende richtlijnen per land en kunnen de voedingssupplementen uit Belgie of Duitlsand weer volgens andere regels getoetst zijn. Houd je daarom aan de Nederlandse supplementen en overschrijd de aanbevolen hoeveelheid niet.

Lees ook het artikel: Iomax pillen verboden vanwege speed

Zijn stackers veilig

Naast vetverbranders kunnen ook stackers weldegelijk gevaarlijk zijn, wanneer deze door de gebruiker in een te hoge dosering worden gebruikt. Dit kan leiden tot ernstige bijwerkingen zoals hartkloppingen, onrustigheid, angstaanvallen en paniekaanvallen. Houd je daarom ook bij het gebruik van stackers je aan de voorschriften. Daarnaast kunnen zowel stackers als vetverbranders verslavend werken. Indien je met deze supplementen de gestelde doelen behaald en het gewicht kwijtraakt is de kans groot dat je voortaan niet meer zonder deze supplementen wilt trainen. Het is goed om bij jezelf te beseffen dat een stacker een tijdelijk hulpmiddel is om je doel te behalen, maar dat een nog groter deel bepaald word door je voeding.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen