fbpx
Onderzoek: effecten van jointje roken rond de training

Onderzoek: effecten van jointje roken rond de training

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 5 minuten

Acht van de tien marijuana gebruikers in de V.S. geven aan een jointje te roken vlak voor en na een training. “Opmerkelijk”, dachten onderzoekers. “Van wiet word je toch lui en ongemotiveerd?”

Wiet en sport

In de V.S. is recreatief gebruik van marijuana in 10 staten gelegaliseerd en in nog veel meer staten geldt dat ook voor medicinaal gebruik. Er is echter nog vrij weinig bekend over de mogelijke invloed hiervan op fysieke activiteit en overgewicht.

Sommigen speculeren dat de toename van wietgebruik de epidemie van obesitas zou kunnen verergeren. Zo zijn er onderzoeken die een verhoogde calorie-inname zagen bij wietgebruik [1]. Denk hierbij aan de bekende vreetkick.

Maar ook over het verbruik van de calorieën maakt men zich zorgen bij cannabis gebruikers. Gebruikers die lui en lusteloos worden van wietgebruik en nog minder gaan bewegen.

De uitkomst van het nieuwe onderzoek kwam dan ook als een verassing voor de onderzoekers van de University of Colorado Boulder [2]. Veel gebruikers blijken voor en na een training te roken. Het weerhoudt ze dus niet van fysieke activiteit. Bovendien geven ze aan juist lekkerder te trainen en gemotiveerder te zijn.

“There is a stereotype that cannabis use leads people to be lazy and couch-locked and not physically active, but these data suggest that this is not the case,”

-Angela Bryan, Department of Psychology and Neuroscience and the Institute for Cognitive Science

Wiet, goed voor sporters?

Veel wietrokers in het onderzoek gaven aan dat ze door de marijuana meer uit hun training halen. Ze zouden extra gemotiveerd zijn om te trainen, meer genieten van de training en verwachten beter te herstellen.

Het is niet voor het eerst dat marijuana in verband is gebracht met positieve effecten.

Zo waren er al anekdotes bekend van ultrarenners die soms wiet roken om de verveling en misselijkheid tijdens een lange loop te bestrijden [3]. Ook zijn er populatie onderzoeken uitgevoerd waaruit blijkt dat wietrokers droger zijn, een lagere kans hebben op diabetes en gezondere niveau’s bloedsuiker [4]. Ook bleek uit een (klein) onderzoek uit 2011 dat obesitas minder vaak voorkomt onder mensen die marijuana roken [5].

Andere onderzoeken hebben aangetoond dat wiet rokers sneller geneigd zijn om de aangeraden hoeveelheid beweging per week te realiseren [6,7]. In één van deze onderzoeken wordt ook verklaard waarom cannabis wegens diens werking in de hersenen eerder motiverend dan demotiverend zou moeten werken [7].

Sommige onderzoekers wijzen op het ontstekingsremmende effect van cannabis [8]. Dat zou pijnklachten kunnen beperken en daarmee uitval verlagen. Andere onderzoekers wijzen er echter op dat het ontstekingsremmende effect van cannabis ook het herstel van een training kan vertragen.

Verwarring en tegenstelling alom dus.

Een jointje voor en na de training

De Amerikaanse onderzoekers wilden verheldering brengen in de schijnbaar tegengestelde opinies en verhalen omtrent wietgebruik in de sport. Hiervoor ondervroegen ze 600 volwassen gebruikers van wiet in California, Colorado, Nevada, Oregon and Washington. Daarbij vroegen ze onder andere of ze wel eens cannabis gebruiken binnen een uur voor, of vier uur na de training.

Op die vraag antwoordde 82% positief.

Dat was tot grote verbazing van de onderzoekers. Vervolgens werd aan 345 van deze wiet rokende sporters (“co-users”) doorgevraagd en bleken de meesten vooral na de training te blowen. Een aanzienlijke groep van 67% deed beide.

van de “co-users” gaf 70% aan daardoor meer plezier te beleven aan de oefeningen. 78% gaf aan sneller te herstellen en 52% gaf aan meer gemotiveerd te zijn door wiet te roken.

Given that these are all recognized barriers to exercise, it is possible that cannabis might actually serve as a benefit to exercise engagement.

De “co-users” bleken ook gemiddeld ook 43 minuten per week meer te trainen dan de gebruikers die niet combineerden met training.

Wiet roken en prestaties

Er is veel onduidelijk over de invloed van wietgebruik op sportieve prestaties.

In dit onderzoek gaf slechts 38% gaf aan beter te presteren door de combinatie wiet-trainen. De World Anti-Doping Agency (WADA) heeft marijuana echter verboden als ‘prestatie verhogend middel’.

Er is geen overtuigende data waaruit blijkt dat wiet sportieve prestatie verbetert, of verslechtert [7].

In the ‘zone’

Bovendien moet daarbij gekeken worden naar verschillende soorten sportieve prestaties. Ik kan me meer voorstellen bij de toegevoegde waarde voor conditietraining en duursporten dan voor krachtsporten en -training. Bij cardio kan je te maken krijgen met een verhoogde dissociatie. Dat je sneller in die zone komt waarin je niet bewust bezig bent met rennen of fietsen. Je gedachten dwalen af waardoor je het als minder vermoeiend ervaart.

Bij krachttraining lijkt dat geen toegevoegde waarde te hebben. Eerder het omgekeerde. Je moet dan oefeningen uitvoeren met hoge intensiteit. Dat vergt een hele andere inzet van spiervezels, energiesystemen en focus. Bij krachttraining wil ik me juist kunnen focussen op de oefening en niet afdwalen in gedachten.

Don’t worry about a thing?

De onderzoekers waken er natuurlijk voor hun resultaten te laten klinken als een commercial voor de plaatselijke coffeeshop.

Ze vermoeden dat de gebruikers van wiet meer plezier ervaren tijdens het trainen en minder last hebben van pijntjes veroorzaakt door de training. Dat zou kunnen verklaren waarom ze juist meer lichaamsbeweging hadden door training en gebruik te combineren.

Dit alles betekent niet automatisch dat de cannabis bewust gebruikt werd voor een betere training. Voor de meer enthousiaste gebruikers kan je de training op ieder willekeurig moment van de vrije tijd plaatsen. Vervolgens kan je met redelijke zekerheid stellen dat dit een binnen een uur na of vier uur voor de eerstvolgende joint bleek te vallen. Recreatieve tijd is immers beperkt voor de meesten.

Worry about everything

Dit onderzoek gaat over motivatie. Er wordt niet gekeken naar andere mogelijke schadelijke effecten van wietgebruik. Denk bijvoorbeeld aan het effect op luchtwegen wanneer het gerookt wordt, maar ook het effect op hart en vaten. Iets prettiger, of pijnlozer trainen kan insignificant blijken vergeleken met gezondheidsklachten op de langere termijn veroorzaakt door het gebruik.

Ook als het alleen om motivatie gaat, moet je bedenken dat mensen verschillend op cannabis kunnen reageren. Het zou niet vreemd zijn als de groep co-users met name bestaat uit mensen die uit ervaring weten dat de combinatie voor hun ‘werkt’. De gebruikers die dit niet in combinatie doen met trainen, weten misschien uit ervaring dat de training anders naar de bank verhuist. Je zou dit pas kunnen vaststellen als je zelf gecontroleerde trials doet.

Wiet en spieren

Dit onderzoek ging alleen om de invloed van wietgebruik op de motivatie om te bewegen. Als je krachttraining doet voor meer spiermassa en spierkracht dan kan je je ook afvragen wat de cannabis met je spieren zelf doet.

Wat is bijvoorbeeld het effect op het anabole hormoon testosteron en het katabole stresshormoon cortisol? Hierover kan je meer lezen in het artikel uit de serie drank, drugs, seks en spiermassa. Spoiler alert: het effect lijkt niet zo spannend.

Referenties

  1. Rodondi N, Pletcher MJ, Liu K, Hulley SB, Sidney S. Marijuana use, diet, body mass index, and cardiovascular risk factors (from the CARDIA Study). Am J Cardiol. (2006) 98:478–84. doi: 10.1016/j.amjcard.2006.03.024
  2. Sophie L. YorkWilliams, Charleen J. Gust, Raeghan Mueller, L. Cinnamon Bidwell, Kent E. Hutchison, Arielle S. Gillman, Angela D. Bryan. The New Runner’s High? Examining Relationships Between Cannabis Use and Exercise Behavior in States With Legalized CannabisFrontiers in Public Health, 2019; 7
  3. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpubh.2019.00099/full
  4. Dreier F. The debate over running while high. Wall Str J Online. (2015)
  5. Penner EA, Buettner H, Mittleman MA. The impact of marijuana use on glucose, insulin, and insulin resistance among US adults. Am J Med. (2013) 126:583–9. doi: 10.1016/j.amjmed.2013.03.002
  6. Le Strat Y, Le Foll B. Obesity and cannabis use: results from 2 representative national surveys. Am J Epidemiol. (2011) 174:929–33. doi: 10.1093/aje/kwr200
  7. Vidot DC, Bispo JB, Hlaing WM, Prado G, Messiah SE. Moderate and vigorous physical activity patterns among marijuana users: results from the 2007–2014 National Health and Nutrition Examination Surveys. Drug Alcohol Depend. (2017) 178:43–8. doi: 10.1016/j.drugalcdep.2017.05.00
  8. Gillman AS, Hutchison KE, Bryan AD. Cannabis and exercise science: a commentary on existing studies and suggestions for future directions. Sport Med. (2015) 45:1357–63. doi: 10.1007/s40279-015-0362
  9. Kozela E, Juknat A, Kaushansky N, Rimmerman N, Ben-Nun A, Vogel Z. Cannabinoids decrease the inflammatory autoimmune phenotype. J Neuroimmune Pharmacol. (2013) 8:1265–76. doi: 10.1007/s11481-013-9493-1
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Herstellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen