Wat is GABA

Hoewel GABA een (γ-)aminozuur is, komt het niet voor in de ketens van (α-)aminozuren die je in proteïnen aantreft. In je lichaam werkt het als neurotransmitter, een signaalstof die zorgt voor de overdracht van zenuwimpulsen. Neurotransmitters kunnen de activiteit van zenuwen stimuleren (“exciterende” neurotransmitters) zoals of juist remmen (“inhiberende” neurotransmitters). GABA is de belangrijkste inhiberende neurotransmitters. GABA is ontdekt in de vijftiger en zestiger jaren van de vorige eeuw. Daarvoor wist men alleen van het bestaan van exciterende neurotransmitters waarvan glutamaat de belangrijkste is. GABA en Glutamaat zijn samen goed voor 80% van de hersenactiviteit.

Als inhiberende neurotransmitter vermindert GABA de activiteit van het zenuwstelsel wat leidt tot een gevoel van kalmte terwijl angstgevoelens en stress worden vermindert. GABA zorgt voor balans met exiterende neurotransmitters, vooral dus glutamaat. Epilepsie bijvoorbeeld wordt naar vermoeden veroorzaakt door een onbalans tussen GABA en glutamaat die allebei in het lichaam worden aangemaakt vanuit glutaminezuur

Voordelen GABA

Van GABA kan je slaperig worden. Het is goed hier rekening mee te houden en het dus niet voor het eerst uit te proberen wanneer je net een lang stuk gaat autorijden. Ook voor bijvoorbeeld een examen kan je GABA willen gebruiken voor de mentale focus, maar ook dan is het verstandig eerst te weten welk effect het op jou heeft. Als de slaperigheid het wint van de mentale focus en helderheid zal je examen er niet beter op worden. Dit hangt natuurlijk o.a. af van de persoonlijke balans tussen glutamaat en GABA die in iedereen anders kan zijn.

Minder honger hebben wanneer je een dieet volgt, maakt het natuurlijk makkelijker om het dieet vol te houden. Het is dus gewoon makkelijker om minder te eten. In dit opzicht kan GABA helpen met afvallen. Dit werkt echter heel anders dan fatburners zoals groene thee en cafeïne die o.a. de verbranding na het eten van een maaltijd verhogen en zorgen dat je minder aankomt (of meer afvalt) van dezelfde hoeveelheid eten. Bovendien is het dus maar de vraag of je dit effect van GABA in het lichaam kan versterken door GABA in te nemen.