fbpx
 • Home
 • >
 • Blog
 • >
 • Onderzoek
 • >
 • Onderzoek: Verkeerd ingeschatte “lichte maaltijd” laat meer eten
Onderzoek: Verkeerd ingeschatte “lichte maaltijd” laat meer eten

Onderzoek: Verkeerd ingeschatte “lichte maaltijd” laat meer eten

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 3 minuten

Een verkeerde inschatting van een lichte maaltijd kan beïnvloeden hoeveel je de volgende maaltijd eet. Een extra reden om te weten wat je eet en hoeveel je binnenkrijgt.

Een lichte maaltijd: omelet

Je nodigt 26 mensen uit en laat ze twee dagen langskomen om een omelet als ontbijt te eten. De ene dag vertel je ze dat er twee eieren in zitten, de volgende dag zeg je dat er vier eieren in zitten. In realiteit echter zitten er in iedere omelet drie eieren.

Vervolgens vraag je ze beide dagen vier uur na het ontbijt hoeveel honger ze hebben. Ook geef je ze op dat moment een lekkere lunch met pasta en houdt van iedereen bij hoeveel pasta er op beide dagen wordt gegeten. Bovendien meet je beide dagen het totaal aantal calorieën dat gegeten is.

Toen Britse onderzoekers dit experiment uitvoerden, zagen ze dat hun proefpersonen meer honger hadden na vier uur en meer aten als ze dachten die ochtend een omelet met twee eieren gegeten te hebben in plaats van vier en omgekeerd [1]. Ook werd er over de hele dag meer calorieën gegeten wanneer de maaltijd als lichter werd beoordeeld.

De gedachte dat ze die ochtend een (relatief) “licht ontbijt” hadden gehad, was dus van invloed op het hongergevoel en de hoeveelheid voeding die hierna werd gegeten. Hoewel er allerlei processen in het lichaam actief zijn voor, tijdens en na een maaltijd om bijvoorbeeld je honger en verzadigingsgevoel te reguleren, speelt je persoonlijke beleving hiervan dus ook een belangrijke rol.

In eerdere, vergelijkbare onderzoeken werd dit effect ook gezien, maar toen ging het om dranken en vloeibare voeding en werd het effect korter gemeten (tot drie uur na de eerste maaltijd).

Previous studies have shown that a person’s expectations can have an impact on their subsequent feelings of hunger and fullness and, to a degree, their later calorie consumption. Our work builds on this with the introduction of solid food and measured people’s subsequent consumption four hours later, a period of time more indicative of the gap between breakfast and lunch.

Steven Brown, Sheffield Hallam University

Honger tussen de oren

De onderzoekers wilden controleren of het verschil in hongergevoel en de hoeveelheid pasta die er tijdens de lunch gegeten werd, alleen werd veroorzaakt door de inschatting van het aantal eieren in de omelet. Hiervoor namen ze ook bloed af van de proefpersonen en keken ze naar de hoeveelheid van het zogenaamde ‘hongerhormoon’ ghreline. Hierdoor konden ze uitsluiten dat de verschillen in honger en hoeveelheid gegeten voeding op beide dagen werd veroorzaakt door een fysieke reactie op de voeding.

Lichte maaltijd = weten hoeveel je eet

Regelmatig hoor ik van mensen die willen afvallen:” Maar zoveel eet ik eigenlijk niet”. Van mensen die moeite hebben met groeien een vergelijkbare standaard uitspraak: “Lichte maaltijd? Ik kan eten wat ik wil, maar ik kom maar niet aan!”

Als je dan vervolgens vraagt hoeveel calorieën ze dagelijks binnenkrijgen, krijg je meestal een glazige blik te zien. In de realiteit blijkt vaak dat, als je het ze een paar dagen zou laten bijhouden en vervolgens vergelijkt met hun doel en daarbij behorende behoefte, er een mismatch is.  

Je eet gewoon teveel of te weinig.

De verkeerde inschatting van de lichte maaltijd die je binnenkrijgt is volgens deze onderzoeken dus ook nog eens een zelf-versterkende factor.

Je schat verkeerd in hoeveel calorieën er in de bagel zitten en denkt twee uur later :”Nu mag ik wel wat meer”. Behalve dat je dus al meer binnenkreeg dan je dacht, zorgt het er ook nog eens voor dat je vervolgens meer eet.

In onze Fitsociety App is niet voor niets veel aandacht besteed aan het makkelijk en exact bij kunnen houden van je voeding. Er is echter een grote wereld tussen niets weten en alles weten. Je hoeft misschien niet meteen precies te weten wat je binnenkrijgt, maar een mentale referentiewaarde kan wel handig zijn.

Neem één keer wat tijd om de voedingswaarden van je favoriete maaltijden en snacks eens op te zoeken en vertaal dit naar een makkelijke eenheid voor jezelf. Vertaal die bagel naar bijvoorbeeld eieren, of bananen. Uit bovenstaande onderzoeken mogen we aannemen dat je minder honger zult hebben en minder zult eten wanneer je er achter komt dat je favoriete snack bijvoorbeeld goed voor vier eieren is.

Referenties

 1. British Psychological Society (BPS). “You are what you think you eat.” ScienceDaily. ScienceDaily, 7 September 2017.
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

 • Gratis matchingservice
 • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
 • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
 • Afvallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen