fbpx
Fitness in de media eenzijdig belicht

Fitness in de media eenzijdig belicht

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 3 minuten

De fitnessindustrie groeit hard. Steeds meer mensen hebben een gespierd fysiek als ideaal en steeds vaker zien we hen deelnemen aan fitness- en bodybuildwedstrijden. Dagelijks verschijnen er online tientallen nieuwe fitnessmodellen, -bloggers en vloggers. Toch lijkt de media nog steeds alleen maar aandacht te hebben voor het gebruik van anabolen. 

‘Nederlandse Rich Piana’

Fitness in het algemeen doorgaat continu grote veranderingen. Zowel qua uitvoering en beleving als cultureel. Meer en meer mensen lijken serieus aan hun lichaam te werken en trainen te beschouwen als een belangrijk onderdeel hiervan.

Het grote aantal downloads van onze Fitsociety App is slechts één indicator hiervan.

Andere kenmerken de grote aandacht in het algemeen die er online is voor fitness en bodybuilding. Toch lijkt de mainstream media deze ontwikkeling nog grotendeels te missen of te negeren.

Wordt er een ‘fitchannel‘ gelanceerd dan blijkt de hoofdact een schaatser te zijn (hoe dan?).

Hebben ze een voedingsdeskundige nodig dan wordt een GTST-actrice uitgenodigd.

Wanneer er dan wel eens aandacht is voor serieuze krachttraining dan is er alleen oog voor het gebruik van anabole steroïden.

Vorige maand werd ik gebeld door Radio 1. ‘Leuk dacht ik. Aandacht voor mijn werk als fitness fotograaf of voor Fitsociety. De aanleiding bleek echter, opnieuw, een artikel over anabolen te zijn dat ik jaren geleden heb geschreven.

Blijkbaar een populair artikel gezien ik er vaker over benaderd ben. Een paar maanden eerder voor een interview met Quote Psychologie. Vanochtend werd ik via mijn fotografie site benaderd door de redactie van Editie NL.

“Tof”, dacht ik opnieuw, “aandacht voor mijn foto’s”.

Helaas ging het echter weer over anabolen en de artikelen die ik hierover geschreven heb; met het verzoek of ik hierover geïnterviewd kon worden voor de uitzending van vanavond.

“Altijd weer die anabolen”, dacht ik in mijn beste autodrop stem.

Ik ben niet op het verzoek in gegaan. Ik beschouw mezelf als natural immers niet als expert op het gebeid van anabolen, ondanks de geschreven artikelen. Ik heb dan ook verwezen naar mensen die hier mijns inziens meer over kunnen vertellen.

Mensen die letterlijk het boek hebben geschreven over anabolen. Ze waren echter vooral op zoek naar deskundigen die konden vertellen over de mate van gebruik, hoe vaak het voorkomt, persoonlijke ervaring (die ik dus ontbreek) en mogelijke problemen.

De standaardvragen dus.

Het maakt echter niet uit wie ik had voorgesteld. De beste expert kan onmogelijk in een kort programma met enkele zinnen een goed beeld geven van de complexiteit rondom het gebruik van anabolen.

Bovendien stuiten Nederlandse tv-makers natuurlijk op het gebruikelijke probleem dat weinig gebruikers bereid zijn hierover te praten en individuele ervaringen grote verschillen kunnen tonen.

Juist de mensen die je graag zou willen spreken, zijn vaak niet in een positie dat ze hier open over kunnen of willen spreken. Je kunt dus al snel een vertekend beeld krijgen door een willekeurige gebruiker over zijn ervaringen te laten spreken, laat staan over de ervaring van anderen.

Eigenlijk hebben we een Nederlandse Rich Piana nodig. Iemand die geheel open is over anabolen-gebruik vanuit de gebruikerskant en die je graag naar voren zou schuiven voor dit soort verzoeken. Nu komt het geluid vaak alleen vanuit de officiële instanties wiens taak het is gebruik van anabolen te bestrijden waardoor een evenwichtig beeld moeilijk is.

Fitness is…

Voor de mensen die zaken als anabole steroïden, groeihormoon en insuline gebruiken is dit slechts een onderdeel van fitness. Ik vergelijk het wel eens met een begrenzer op een auto. Je kunt deze wel verwijderen, maar moet nog steeds meer gas geven om harder te gaan. Dit proberen uit te leggen aan mensen die denken dat ‘droog zijn’ te maken heeft met humor, is net als het uitleggen van quantumtheorie aan holbewoners.

Voor velen staat fitness bovendien geheel los van het gebruik van anabolen, zoals onder andere voor ondergetekende. De laatste keer dat ik aandacht zag voor “het fitness wereldje” zonder dat anabolen het onderwerp waren (of een BN-er toevallig de sportschool ontdekt had en meteen besloot een boek te schrijven), was toen Tavi Castro bij Umberto Tan mocht aanschuiven. Misschien niet helemaal het beste voorbeeld, maar anabolen waren in elk geval niet het onderwerp. Dat was de FIBO en het succes van Body Engineers.

Slechts één van de succesverhalen die fitness en bodybuilding hebben opgeleverd.

Fitness is veel meer dan het dopinggebruik dat sommigen nodig denken te hebben om hun doelen te bereiken.

Fitness is:

 • Een schuchter jongetje in een zelfverzekerde man zien veranderen
 • Iemand die uit schaamte voor overgewicht op de heetste dag van het jaar in lange kleding op het strand liep, maar nu vol trots diens lichaam toont. Op het podium, in de spotlights in een bomvol theater met toejuichende familie en vrienden.
 • Mensen met een eetstoornis die een gezonder ideaalbeeld en daarbij behorend dieet ontdekken
 • Niet zeiken over je lichaam, maar doelen stellen, eigen verantwoordelijk nemen en leren doorzetten
 • Vrouwen die niet meer allergisch zijn voor spiermassa
 • Mannen die niet meer allergisch zijn voor vrouwen met een wasbordje
 • Inzicht verkrijgen in je lichaam en voedingsbehoefte
 • Langzamer langs een spiegel lopen in plaats van sneller
 • fitness modellen met miljoenen volgers op social media en sponsoring contracten die voorheen alleen aan beroepssporters waren voorbehouden
 • Fantastisch

Voel je vrij om dit rijtje aan te vullen.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

 • Gratis matchingservice
 • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
 • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen