fbpx
Kun je gezond eten bij McDonalds?

Kun je gezond eten bij McDonalds?

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 4 minuten

In een artikel van Daily Mail vertelt fitness model en personal trainer Dan Rayner over de gezonde alternatieven op het menu van fastfood ketens zoals McDonalds. Persoonlijk heb ik het idee van gezonde voeding in een fast food keten nooit helemaal begrepen.

Gezonde fast food

The chicken and bacon salad is very healthy option with just 184 calories and 24g of protein. A McChicken sandwich has 388 calories and 17g of protein, so it’s a leaner meat choice and one of the lowest calorie options out of all the burgers, with a good amount of protein. If you like fish, a Filet-o-Fish burger comes in at 329 calories and 15 grams of protein.

Dan Rayner

Leuk hoor zo’n artikel over de eiwitten in een McMuffin met bacon en ei. Of de voedingswaarde van de havermout van McDonalds [1].

Dat we die laatste niet op het menu van Nederlandse McDonalds hebben staan, zie ik niet bepaald als een gemis. Het idee van gezonde voeding in een fast food keten heb ik zelf nooit helemaal begrepen. Een beetje als naar de hoeren gaan voor een lapdance en een zoen op de wang. Zelf sta ik daar anders in, wat McDonalds betreft natuurlijk. Als je zondigt, zondig dan. Toegegeven; ik heb makkelijk lullen met een Mac-menu-bestendig wasbord, maar hoop dat de keuze anders zou vallen op niet zondigen in plaats van “light zondigen”. Begrijp me niet verkeerd die Ceasar Salad met gegrilde kip heb ik ook wel eens besteld, maar dan als bijgerecht naast een Big Mac menu, met een grote cola natuurlijk, regular, no zero.

Ik kwam ook een vergelijkbaar artikel tegen van Dana Leigh Smithmet strategieën van verschillende voedingsdeskundigen om zo gezond mogelijk in een McDonalds te eten [2]. Zaken zoals het verwijderen van de broodjes en saus op je grilled chicken filet. Really!?

https://www.youtube.com/watch?v=Q9WdiPdFIlY

Dan Rayner zegt in het artikel dat hij niet adviseert om dagelijks in een fast food gelegenheid te eten, maar dat er wel verstandige opties zijn voor mensen die willen letten op wat ze eten. Zijn beste argument om naar een fast food zaak te gaan voor gezonde voeding is als het gemak en de snelheid je op dat moment goed uitkomen. Als je echter zoals de deskundigen in het artikel van Dana Leigh Smith hele strategieën hebt ontwikkeld voor een gezond bezoek aan de Mac, dan ben je blijkbaar vaak uit op de makkelijke en snelle oplossing. Misschien zou je dat eens moeten veranderen en je voeding wat beter plannen.

Zelf dacht ik meer aan de situatie dat je als ouder tussen gillende kinderen en happy meals zit op een verjaardagsfeestje. Als je er eigenlijk liever niet wilt zijn, maar eenmaal daar toch iets moet eten. Gillende kinderen kosten immers veel energie en het is een beetje gek om in de Mac te zitten met je tupperware bakje met zoete aardappel, broccoli en kipfilet.

Token salad

Maar dat verklaart denk ik nog niet mijn aanvankelijke irritatie bij het lezen van dit soort artikelen. Ja, er zijn gezondere alternatieven in fast food ketens en die kunnen een groot verschil maken als je er regelmatig eet. Ik snap dat niet alles met een gele M slecht is. Ik zie alleen wel risico’s als de termen “gezond” en “fastfood” in één zin genoemd worden. Ik ben dan altijd een beetje bang dat mensen zichzelf voor de gek zullen houden.

Zo’n symbolische salade is natuurlijk ook goed voor de sales [3]. Mensen hoeven zich opeens niet meer schuldig te voelen als ze een MacDrive inrijden nu ze een McMuffin-Fan sticker op hun achteruit kunnen plakken, of “I Brake for salads”.

MacDonalds beschermd zijn imago als een keten met normen en waarden door gezonde alternatieven aan te bieden en wordt niet meer gezien als de evil genius achter de wereldwijde obesitas epidemie.

Als ik zelf overigens zo’n salade bij bestel, doe ik dat dan ook niet met de gedachte dat hiermee mijn maaltijd opeens gezond is. Ja, ik voeg wat eiwitten , vitaminen en mineralen toe aan een maaltijd van reeds 1300kcal die vooral uit vetten en suikers bestond. Wordt het daarmee een gezonde maaltijd? Ja, als ik die dag nog 1300 calorieën te kort kwam en wil aankomen in gewicht. Met de termen “gezond” en “ongezond” heb ik in deze context overigens ook moeite, ook al gebruik ik ze hier veelvuldig. Ik ben van de oude If It Fits Your Macro’s generatie. Ik zie geen lekkere cheeseburgers en frietjes op de menuborden, maar draaiende tabellen met voedingswaarden, zoals Neo code ziet in de Matrix.

Soort van…

“Ik wil afvallen dus neem ik er een salade bij”. Of: “Doe maar een Coke Zero bij m’n quarterpounder menu (met extra frietsaus) want ik ben aan de lijn”. Ze bestaan echt, mensen die denken dat ze door bepaalde voeding afvallen en niet snappen dat dit alleen werkt wanneer het andere, meer calorierijke voeding, vervangt.

Zo’n “symbolische salade” of suikervrij drankje kan tot compenserend gedrag leiden. Een gezond onderdeel van de maaltijd als verantwoording voor de minder gezonde onderdelen. Ik heb al eens eerder geschreven over de creativiteit waarmee mensen deze “morele compensatie” kunnen toepassen, zelfs op zaken die niets met elkaar te maken hebben.

“Ik heb net milieubewust boodschappen gedaan, dus ik mag nu cheaten tijdens een test”.

Echt, ik verzin het niet.

‘Yoghurt met krokante musli’ bij de Mac? De wereld is al verwarrend genoeg. Laat junk food gewoon junk food zijn. Dan weet je tenminste dat je aan het junken bent.

“Franse frietjes fraude”

Tijdens het schrijven van dit artikel heb ik natuurlijk ontzettende trek gekregen in een Quarter Pounder menu. Als ik zo echter richting te Mac rijd zal dit blijkbaar wat minder opleveren dan de beloofde 1300kcal. Ook tijdens het schrijven van dit artikel publiceerde de Telegraaf namelijk een artikel waaruit blijkt dat je genept wordt met de franse frietjes [4].

De medewerkers zouden instructie krijgen de kartonnen bakjes zo te vouwen dat er minder patat in komt. Fantastisch nieuws natuurlijk! Ik heb toevallig vandaag een artikel geschreven over het feit dat ons hongergevoel beïnvloed wordt door wat we denken gegeten te hebben en niet perse door de hoeveelheid die we daadwerkelijk hebben gegeten.

Ik snap dan ook niet dat een medewerker zich schaamde toen hij door een klant werd aangesproken op de Franse frietjes fraude. Hij had gewoon moeten aangeven dat psychologisch onderzoek heeft aangetoond dat de klant gevoelsmatig evenveel te eten krijgt, maar minder calorieën binnenkrijgt met deze truc. Prachtige service van McDonalds. Een bewijs dat het bedrijf het hart op de juiste plek heeft.

Helaas echter, klinkt het bericht niet geheel geloofwaardig terwijl het toch echt de Telegraaf is. De medewerker zou na 7 jaar nog steeds het gezicht zien van de ‘gedupeerde’ man die te weinig patat kreeg. Toon mij een wereld waarin dit onder de noemer van een traumatische ervaring zou vallen en je hebt blijkbaar het paradijs gevonden. Waar de grootste zorg bestaat uit de hoeveelheid Franse frietjes in je kartonnen bakje.

Referenties

  1. dailymail.co.uk/femail/food/article-4883358/What-fitness-guru-order-FAST-FOOD-chain.html
  2. eatthis.com/what-diet-experts-eat-mcdonalds
  3. forbes.com/sites/greatspeculations/2016/07/25/healthy-food-options-in-the-core-menu-can-drive-revenues-for-mcdonalds/#3c7e2617726f
  4. telegraaf.nl/buitenland/29247718/___Minder_friet_truc_McDonald_s____.html
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Afvallen
  • Fit worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen