fbpx
Efedrine pillen uit de ephedra ma huang plant

Efedrine pillen uit de ephedra ma huang plant

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 4 minuten

Vaak worden Ma Huang en Efedrine als hetzelfde aangemerkt, maar dat is niet helemaal juist. Het kruid genaamd, Ma Huang is de Chineze benaming voor de Ephedra plant en deze bevat de natuurlijke vorm van efedrine. In de Chinese geneeskunde werd ephedra voornamelijk toegepast bij verkoudheid, astma en hooikoorts. Pas later werd ephedra toegepast binnen de sport en fitness industrie als afslankproduct en fatburner. In dit artikel gaan we dieper in op de toepassing en werking van de Ma Huang plant en Ephedra en natuurlijk op het verbod.

De werking van Ephedra / Ma huang

De ephedra plant stamt af van de Ephedraceae plant familie en is een geslacht van de zeedruif. Dit is een struikachtige plant en komt voornamelijk voor in China, maar ook in het Middelandse zee gebied en in Zuid-West en Noord-Amerika. De bekendste soort van de ephedra familie is de Ephedra sinica. Deze soort wordt ook aangemerkt als Ma Huang. Naast de ephedra sinica kent de stam ook de ephedra intermedia en de ephedra equisetina. De toepassing van deze gedroogde planten is dus voornamelijk therapeutisch geweest. Totdat de werkzame stof efedrine uit de plant werd verwerkt in voedingssupplementen zoals afslankpillen en fatburners.

Efedrine uit de Ephedra plant

Uit de Ma Huang plant werd de werkzame stof efedrine gehaald en toegepast in verschillende voedingssupplementen. Dit werd gedaan vanwege de positieve werking van efedrine op het zenuwstelsel. De efedrine uit de ephedra plant stimuleert namelijk het zenuwstelsel, door de afgifte van noradrelanine, waardoor het sympatische zenuwstelsel hierop reageert en de vetverbranding, hartslag en bloeddruk in het lichaam opvoert. Normaal gesproken wordt het sympatische zenuwstelsel geactiveerd bij situaties die gevaarlijk zijn of bij extreme spanning. In dergelijke gevaarlijke situaties dient het lichaam klaar te zijn om snel te reageren en zijn stofwisseling en eetlust van minder belang en krijgen die minder prioriteit.

Naast het verhogen van de vetverbranding geeft efedrine ook een hogere alertheid en activiteitsniveau. Vaak voel je je alert en wakker na gebruik. Een bijwerking van efedrine zijn rusteloosheid, trillende handen en hartkloppingen. In tegenstelling tot amfetamine of speed, is de afgifte van dopamine veel minder bij het gebruik van efedrine. Hierdoor is het gevoel van ‘geluk’ minder aanwezig.

Efedrine werkt vrij lang en is ook lang aanwezig in het lichaam na gebruik. De halfwaarderingstijd, dus de tijd die het nodig heeft om voor de helft uit het bloed te zijn, ligt op 5 tot 8 uur. Dat is te vergelijken met caffeine, wat een halfwaardetijd van 6 uur heeft in het lichaam. Efedrine is na 24 uur niet meer aantoonbaar aanwezig in het lichaam.

De kwalitatieve verschillen tussen de Ephedra planten ligt voornamelijk in de hoeveelheid efedra die het bevat. Zo bevat de Amerikaanse variant minder efedrine dan de Aziatische soort.

Efedrine en amfetamine

We benoemden amfetamine zojuist al. De werking van beide stoffen zijn in grote lijnen vergelijkbaar en dat komt mede door de oorsprong en geschiedenis van efedrine. Na de ontdekking van de Ma Huang plant in 1920 werd ephedra vaak gebruikt tegen astma. De efedrine uit de Ephedra plant had grote overeenkomsten met adrenaline en omdat het niet geinjecteerd hoefde te worden maar gewoon oraal ingenomen kon worden, werd het een populair medicijn. Het probleem was dat de ephedra plant moeilijk te vinden was en niet overal groeide. Daarom ging men op zoek naar een alternatief en kwam men terecht bij de chemische, geisoleerde stof: amfetamine. Amfetamine werd in 1887 voor het eerst ontdekt maar pas later, in 1927 kwam men erachter dat amfetamine dezelfde verlichting gaf bij astma en bronchitis. Vanaf toen werd het voorgeschreven als medicijn die men toediende via inhalators. Direct na de toepassing van amfetamine in de inhalators kwam men erachter dat amfetamine ook andere werkingen had.

In de Tweede Wereldoorlog werden door Duitse en Geallieerden soldaten gebruik gemaakt van amfetamine ter ondersteuning in gevechtsituaties, die hierdoor langer wakker en alert konden blijven.

Amfetamine en efedrine lijken qua werking erg op elkaar en beiden geven verlichting bij bronchitis en astma. Beiden werden en worden nog steeds gebruikt als medicijn. Zo wordt amfetamine nog steeds toegepast in inhaleerapparten onder de naam: benzedrine. Pas veel later werd amfetamine bekend als partydrug en in veel hogere doseringen dan in de inhaleerapparaten terug te vinden is.

Kwaliteit efedrine

Efedrine werd in veel producten verwerkt. Kwalitatief zaten hier vrij grote verschillen in aangezien het percentage van de werkzame stof en de hoeveelheid van het extract per product konden verschillen. Indien een product 100 mg Ma Huang uit 5% extract bevat kan dat als net zo sterk aangemerkt worden als een product dat 50mg Ma Huang bevat uit 10% extract. Ma Huang is een natuur product dus de uiteindelijke werking kan verschillen per hoeveelheid en extract.

Ephedra verboden in Nederland

Door de positieve werking van ephedra op sportieve prestaties en bij het afslanken werd het in veel voedingssupplementen gebruikt. Tot 2004. Toen besloot de FDA, de verkoop te verbieden na verschillende meldingen over bijwerkingen van ephedra. Als gevolg hiervan werd in februari 2004 efedra ook in Nederland verboden door Minister Hoogervorst van Volksgezondheid. In Nederland wordt efedra nog wel gebruikt maar dan alleen en uitsluitend als geneesmiddel. En inmiddels is dit verbod in de hele EU actief en wordt efedra niet meer toegepast als ingrediënt van voedingssupplementen.

Smaak Efedra pillen

De smaak van efedra is erg bitter. Het kruid werd in veel efedra pillen en efedra capsules gecombineerd met andere ingredienten om op die manier de bittere smaak te verminderen. Vaak werd efedra in combinatie met cafeine verwerkt in efedra pillen. Omdat efedra en cafeine synergetisch werken, versterken ze elkaars effect.

Lange tijd is het gebruik van efedra als een veilig middel aangemerkt. Immers in de Chinese oudheid werd het kruid al toegepast als medicijn in de vorm van thee. Men gebruikte hiervoor dan de ruwe gemalen stammen van de plant, die ongeveer 1% efedrine bevatten. Hiervan werd tussen de 1 tot 5 gram per dag gedoseerd in de thee.

Efedra bijwerkingen

Toen men efedra ging gebruiken als partydrug die je in elke smartshop kon kopen met verschillende hoeveelheden en combinaties met andere stimulerende stoffen kwamen de klachten over bijwerkingen. Bijwerkingen als nerveusiteit, slapeloosheid, droge mond en hartkloppingen kwamen toen aan het licht. Dit zijn tevens de bijwerkingen die men heeft bij het gebruik van amfetamine, speed.

Gebruik efedra

De medische toepassing van efedra vindt vandaag de dag nog steeds plaats. Tegenwoordig wordt de ephedra extract uit de Ma Huang plant gebruikt voor:

  • Bronchitis
  • Astma
  • Obstructie van de luchtwegen
  • Neusverkoudheid
  • Neusverstopping
  • Congestie
  • Gewichtsverlies
  • Obesitas

Veilig gebruik van ephedra

Ephedra kan nog steeds voorgeschreven worden door een arts. Houd er rekening mee dat er contra indicaties kunnen zijn en andere bijwerkingen. Daarnaast is langdurig gebruik van efedrine erg gevaarlijk omdat het een verslavende werking kan hebben. Wil je efedrine veilig gebruiken als geneesmiddel, gebruik dan niet vaker dan 2 kopjes thee per dag voor het tegengaan van astma.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het binnenkort beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Afvallen
  • Vet verbranden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen