De squat is één van de bekendste oefeningen voor de benen. Het is een compound, of samengestelde, oefening; Een oefening die meerdere gewrichten en spier(groep)en betrekt. Dit blijkt dan ook uit de lange lijst van betrokken spieren zoals hierboven vermeld.
Er kunnen veel verschillen zijn in de manier waarop de squat wordt uitgevoerd. Zoals met of zonder toegevoegd gewicht, de aard van het gewicht en waar dit gewicht geplaatst wordt. De trap bar is een speciale stang die het mogelijk maakt precies het middelpunt als positie in te nemen in plaats van een halter die voor het achter het lichaam geplaatst moet worden.
Door de trap bar van onderen op te trekken, is feitelijk meer sprake van een trap bar deadlift. Zo wordt de oefening dan ook vaak genoeg genoegd. Mede omdat er ook een variant is waarbij de trapbar op schouderhoogte wordt vastgehouden, in welk geval er meer sprake is van een trap bar squat.
Betrokken spieren:
Benen:
Billen:
Bekken:
Kuiten:
Buik:
(Onder)rug en wervelkolom:
Veiligheid
Technische uitvoering:
Over de juiste technische uitvoering van de (verschillende vormen van de) squat worden veel discussies gevoerd. Vele onderzoeken hebben gekeken naar de inzet van verschillende spieren en de belasting van de verschillende gewrichten.
Hoe diep moet je zakken en hoe breed moeten de voeten staan? Hoever buig je voorover vanuit de heupen/onderrug en hoe hou je de halters vast (laag of voor op de schouders zoals in een dumbell front squat)?
Voor gewichtheffers geldt dat er regels zijn die sommige van deze vragen over uitvoering beantwoorden aan de hand van regels. In andere gevallen echter kunnen het doel van de squat en de afmetingen en mobiliteit van degene die deze uitvoert, zorgen voor verschillende uitvoeringen.
Een coach moet je kunnen uitleggen welke uitvoering voor jou het meest geschikt is. Op fitsociety.nl vind je meerdere artikelen die hier uitgebreid op ingaan. Voor een goede achtergrond kennis over de uitvoering verwijzen wij dan ook graag naar deze artikelen.
Vijf veelvoorkomende fouten tijdens het squaten
Gewichthefschoenen: Voordelen bij het squaten
Squaten: Met de knieën voorbij de tenen?