fbpx
Fitness Twerking: “Twerkout”

Fitness Twerking: “Twerkout”

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 3 minuten

“Fitness Twerking”, “Twerk fitness” of de “Twerkout”, is een nieuwe opkomende fitnesshype. Hoewel ik nooit zoveel heb met overgetypte fitnessrages ben ik hier om visuele redenen wel van gecharmeerd.

Vaak kan ik uren bezig zijn met vergaren van informatie voor en het schrijven van een artikel om er vervolgens in enkele minuten een paar passende plaatjes of filmpjes bij te zoeken. Om de één of andere reden was het nu omgekeerd. 

Foto van Alexander Popov via Unsplash

“Twerk out”, “twerk fitness”, “fitness twerking”

Dansen en fitness liggen dicht bij elkaar. Helemaal als het gaat om cardio. Het zijn immers beiden simpelweg manieren om het lichaam in beweging te brengen met als resultaat dat de hartslag verhoogd wordt. Dans wordt dan ook al vaak gebruik in fitness. Denk bijvoorbeeld aan aerobics en later Zumba.

Na Pole Fitness (paaldansen als vorm van fitness) was het na Miley’s optreden tijdens de VMA’s in 2013 dan ook wachten tot iemand op het idee kwam om twerken en twerking als vorm van fitness te introduceren.

Vond je al die termen uit Crossfit zoals burpees en wallball lastig? Wat dan te denken van oefeningen als Booty Pop, Booty Clap, Body Roll en Booty Dunk? Volgens mij heeft het iets met booty te maken.

Wat is het verschil tussen twerken en fitness twerking? Voor zover ik kan beoordelen eigenlijk helemaal niets. Zou je naar een dansschool gaan om te leren twerken dan zou je waarschijnlijk exact hetzelfde doen. Het enige verschil is dat dit in een sportschool gebeurt en dat je behalve plezier in dansen ook je lichaam ermee wilt verbeteren. Ook die doelstelling zullen vele dansers echter delen dus echt verschil is er niet.

Mogelijk is de drempel lager. Je traint al ergens, doet er al groepslessen en ziet dat er vanaf gegeven moment ook fitness twerking wordt gegeven. Dan is het een kleinere stap om mee te doen dan je in te schrijven voor een dansschool.

Aan de andere kant, je kan ook gewoon de Youtube instructiefilmpjes bekijken, maar sommigen zullen dan het groepsgevoel weer missen.

Werkt het?

Het zal je niet verbazen dat er nog geen wetenschappelijke onderzoeken zijn verricht naar de effecten van twerken. Het enige zinnige dat ik er dan ook over kan zeggen, is dat veel bewegingen zodanig worden uitgevoerd dat de billen worden geaccentueerd. Vaak vertaalt dit zich in bewegingen die qua fitness-oefening nog het meest te vergelijken zijn met een squat doordat door de knieën wordt gebogen om de billen naar achter te laten uitsteken. Qua spierkracht zou je dan ook dezelfde effecten verwachten als van een squat met eigen lichaamsgewicht als weerstand.

Qua vetverbranding hangt het voor een groot deel af van het tempo waarop gewerkt wordt en hoe lang er getraind of gedanst wordt. In de praktijk hangt de snelheid vooral af van de muziek die gedraaid wordt. Daarnaast geldt in het algemeen dat hoe technischer een beweging is, hoe meer tijd je kwijt bent aan het leren van de techniek. Tijd die vervolgens ten koste gaat van het daadwerkelijk doen van de techniek op het juiste tempo. Nu kan ik als man niet beoordelen of twerken technisch moeilijk is en in hoeverre dit een nadeel kan zijn. Uit de beelden blijkt in ieder geval dat het cliché dat blanke meiden hun kont niet kunnen schudden, niet meer op gaat.

Fitness twerken: Gewoon weer een nieuwe frats om mensen de sportschool in te lokken?

Natuurlijk.

Ik heb wel vaker aangegeven dat veel vormen van groepslessen wat mij betreft een veel grotere toegevoegde waarde hebben door motivatie dan door het inhoudelijke lesprogramma. Ik ben er van overtuigd dat een individueel programma, aangepast naar jouw wensen en belastbaarheid altijd beter werkt dan een groepsles. Dat is ook een beetje het punt dat Mart maakte in zijn artikel over groepslessen. Zo’n maatwerk programma houdt echter in dat jezelf daarvoor over de juiste kennis moet beschikken of over voldoende budget voor een personal trainer. Als je het wel alleen doet, moet je vervolgens ook jezelf kunnen pushen.

Veel groepslessen hebben als grootste voordeel dan ook dat ze mensen de sportschool in krijgen die zichzelf niet graag op een loopband bezig zien en al helemaal niet dat enge krachthonk in durven te stappen met al die macho kerels. Als een groepsles het wel voor elkaar krijgt om je de sportschool in te krijgen dan is dat alleen maar mooi.

En wie weet? Misschien ga je nog wel eens écht trainen (yeah, I said it).

Twerk fitness moet het natuurlijk ook vooral hebben van populariteit van de dans en plezier in het uitvoeren daarvan, niet zozeer van zogenaamd weldoordachte trainingsprikkels en fysiologische effecten.

Kijk ik naar onderstaande filmpje uit de jaren 80 dan denk ik dat we er toch een heel stuk op vooruit zijn gegaan. Ten eerste omdat ik dan toch veel liever naar de twerkende dames kijk en tweede omdat mannen tegenwoordig blijkbaar wel begrijpen dat er sommige dingen zijn waar je je als man niet aan moet wagen.

Conclusie

Ik heb twerk fitness in Nederland nog niet gezien. Mocht je op een dag je sportschool binnen lopen en alle mannen voor het raam zien staan van de groepslesruimte dan weet je dat twerk fitness ook ons kikkerlandje heeft bereikt.

Eerder aan de slag willen met fitness twerking? Er zijn genoeg dames die je uitleggen hoe het moet, zoals Keaira LaShae

https://www.youtube.com/watch?v=JzmnZvLo1YM
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het binnenkort beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Conditie opbouwen
  • Fit worden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen